Începem anul financiar în forță. Dacă piețele financiare nu ne-au lăsat să ne plictisim la finalul anului trecut, iată că nici situația agitată din România nu se lasă mai prejos. În tot acest amalgam de incertitudine, volatilitate și agitație, ce ar trebui să facem ca investitori?

Răspunsul, din fericire, e standard. Răspunsul e, așa cum am spus și în articolul acesta, ca fiecare dintre noi să-și facă un plan și să se țină de el!

Planul multi-anual ar trebui să includă și perioade de scădere, deoarece ele sunt inevitabile în drumul investițional.

Astfel, pentru cei dintre noi care se apropie de finalul drumului investițional, perioadele de volatilitate sunt de evitat, deoarece ne pot depărta de obiectivul nostru investițional, chiar la sfârșit. Așadar, aceia dintre noi care sunt aproape de obiectivul nostru financiar, o alocare preponderentă către instrumente cu venit fix, care sunt mai puțin fluctuante, decât acțiunile, să zicem, ar fi de dorit.

Însă pentru cei care suntem la începulul drumului, perioadele de scăderi sunt mană cerească. Gândiți-vă la ele ca la REDUCERI la produsele voastre favorite, pe care le consumați în mod regulat. Ei bine, aceste perioade oferă ocazia acumulării activelor preferate, la discount. Asta, împreună cu o investiție periodică, ar trebui să susțină un portofoliu pe creștere, pe termen lung.

O parte dintre cei care ne citesc poate nu au început încă să economiseasca, pentru că nu au știut de unde să înceapă. Totul începe cu rezoluția de Anul nou. Frecvent ne propunem la început de an să fim mai activi, să învățăm lucruri noi, să citim mai mult. La fel cred că ar trebui să ne propunem să schimbăm și relația cu banii. Cum îi atragem la noi? Este mai ușor poate decât ne-am aștepta:

  • Să măsurăm situația financiară actuală

Dacă nu știi unde ești și unde mergi orice drum e bun. Începe prin a te uita la ce deții (active) și ce datorezi (datorii). Scăzând din active, datoriile, obții situația curentă. Un fișier în Excel ar putea face totul repede și ușor. Util să comparați cu situația de anul trecut.

  • Pe ce am cheltuit banii anul trecut

Banii chiar se duc acolo unde vrei? Da, dacă îi cheltui atent. Asta înseamnă să faci cheltuieli cu gândul la Scopul tău investițional! Așadar, dacă scopul tău este să te retragi în 10 ani să zicem, ai nevoie să cheltuiești mai puțin ca să economisești mai mult? Vacanța aia scumpă te mai lasă să mănânci în oraș așa de des? Doar știind pe ce se duc banii poti face decizii mai bune anul viitor.

  • Bugetul anului 2019

Unii oameni nu pot ține un buget, dar este un instrument extrem de important de a urmări cheltuielile inutile. Cum ar trebui să arate al tău în 2019? Trebuie să faci mici ajustări aici și acolo? Doar pe buget, negru pe alb poți vedea cheltuielile tale esențiale și non-esențiale.

  • Administrarea datoriilor

Nu toate datoriile sunt rele, însă unele sunt mai rele ca altele. În primul rând ar trebui să rezolvi datoriile cu rata dobânzii cea mai mare, așa că plătește-ți cu precădere cardurile de credit. Dacă nu te poți disciplina să folosești cardul de credit responsabil, mai bine lasă-l acasă și evită tentația cumpărăturilor inutile astfel.

  • Fond de urgență

Fiecare dintre noi ar trebui să aibă un fond de urgență, însă situația fiecăruia e diferită. Șomaj, boli, problemele pot apărea oricui. Ideal ar fi ca fondul tău de urgență să-ți ajungă pentru 3-6 luni și să-ți acopere cheltuielile esențiale. Poți ține banii cash sau într-un instrument financiar foarte sigur care să-ți dea acces la bani foarte rapid, cum ar fi un fond de cash-management.

  • Reechilibrarea portofoliul

Cum ți-a afectat mersul piețelor portofoliul anul ăsta? Chiar dacă ți-a mers bine, alocarea activelor tale către acțiuni, obligațiuni și cash poate că s-a schimbat de la sine. Dacă în 2018 nu prea te-ai uitat la portofoliu, începi 2019 prin a-ți rebalansa portofoliul și orizontul tău de timp și fă schimbările necesare, astfel încât să te simți confortabil cu ce rezultă.

  • Vorbește despre bani

Nu în ultimul rând, discută despre bani, nu doar o dată pe an, ci pe parcursul anului. Banii nu mai sunt un subiect tabu de mult, iar discuțiile despre bani și deciziile pe care le-ai luat ar trebui să fie un subiect despre care soțul/soția să știe. Nu ezita să împărtășești experiența ta și cu copiii tăi și cu rudele apropiate. Încurajează-i să pună întrebări și să discutați la liber temerile lor și ideile, de ce nu.

Un 2019 fericit și cu randamente mari să avem cu toții!

 

Adrian Anghel, Head of Sales

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.