Săptămâna trecută am împlinit 35 de ani, o zi în care m-am simțit deosebit, însă cu nimic diferit față de oricare din celelalte zile de naștere pe care le-am sărbătorit. Trăgând linie la cei 35 de ani pot spune că sunt mulțumit de ceea ce am realizat, atât pe plan familial cât și profesional până la această vârstă. Înscriindu-mă la o facultate de matematică-fizică aveam credința că toată viața voi profesa în mediul academic, o idee cu care eram împăcat de la început. Însă aceste planuri s-au schimbat pe parcursul facultății, când mi-am dat seama că nu sunt atât de atras de predat. Astfel, odată cu terminarea facultății am făcut cunoștință cu piețele financiare care m-au fascinant din prima clipă, fascinație care între timp a devenit pasiune. Pasiune care se manifesta atât în timpul serviciului cât și în afara acestuia.
Revenind la săptămâna trecută, am urmat un curs care printre subiectele abordate avea și o parte legată de time management. Ajungând la acest subiect am fost uimit de o simplă constatare: 35 de ani este aproximativ jumatate din speranța de viață a unui bărbat în România (~25,500 de zile speranța de viață). Jumătate din aceste zile au trecut și nu mai putem face nimic pentru a schimba ceva. Partea bună este că ne-au mai rămas 12,750 zile în care încă mai putem face multe. Însă ținând cont de faptul că în medie dormim 8 ore pe zi, petrecem 2 ore pentru a ne îmbrăca, a ne face igiena, a mânca și a face cumpărături, încă 1 oră pentru condus zilnic sau petrecută în transport plus încă cel puțin o oră petrecută pe internet/TV tragem concluzia că din cele 12,750 de zile mai rămânem cu jumătate. 6,375 de zile din care aproximativ 8-9 ore pe zi din următorii 30 de ani le vom petrece la serviciu, până vom ajunge la vârsta de 65 de ani, limita actuală de pensionare în România. 9 ore pe zi * 230 de zile (zile lucrătoare într-un an ținând cont și de perioada de concediu) ) * 30 de ani = 2,587 de zile. De aici observăm ca ne ramân exact 3,788 de zile pentru noi, pentru pasiunile noastre sau pentru timpul petrecut cu cei dragi. Aproximativ 10 (zece) ani plini în care putem face absolut tot ce ne dorim.
Ținând cont de faptul că peste cel puțin 30 de ani ne vom pensiona, vom avea speranța că în anii de viață care ne-au rămas ne vom bucura din plin de timpul rămas. Ne vom bucura dacă vom avea însă sănătate și bani. Uitându-ne la progresele care se fac în medicină la nivel global mai mult ca sigur că speranța de viață va crește, însă trebuie să fim și noi atenți la sănătatea noastră. Dacă partea de sănătate am rezolvat-o, rămâne partea materială de rezolvat, însă și aici este dificil. De ce este dificil? Pentru că noi singuri trebuie să avem grijă de economiile pe care le vom avea acumulate la vârsta pensionării. Conform unor studii, cei care vor ieși la pensie peste 35 de ani vor primi de la stat aproximativ 30% din ultimul salariu, sumă însă care va fi insuficientă pentru nevoile zilnice. Pentru a completa până la 80% din ultimul salariu (80% din ultimul salariu îți poate asigura o bunăstare asemănătoare ca cea din timpul serviciului), avem nevoie de economii. Economii care pot fi acumulate în pilonul II și III de pensii sau în fonduri de investiții.
Dacă mai avem încă 10 ani plini de viață, pe care să-i petrecem alături de cei dragi sau să-i petrecem pentru pasiunile noastre, de ce să-i irosim în a căuta investiții când putem alege un fond de investiții care vine cu o serie de beneficii. Mulți investitori nu dispun de resurse sau de timp pentru a cumpăra acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente financiare. Investirea în acțiuni, obligațiuni consumă o cantitate considerabilă de timp. Managerii de fond și analiștii își dedică viața profesională cercetării și analizei continue a potențialelor investiții pentru fondul lor.
Nu uitați: timpul este limitat dar niciodată nu este prea târziu pentru a ne asigura economii suficiente pentru vârsta pensionării.
Alexandru Ilisie, Investment Director
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.