După multe discuții avute cu clienți în ultima perioadă am simțit nevoia să reamintesc o parte din informațiile așezate de noi pe acest blog, din 2017 încoace. Trebuie să recunosc că acest articol este inspirat din alte articole publicate pe site-uri de specialitate și care, într-o formă sau alta, au fost spuse de mine și de colegii mei, în mai multe rânduri, în încercarea noastră de a contribui fiecare, la creșterea gradului de educație financiară a celor din jurul nostru.
Investiția este o decizie importantă, și care ar trebui tratată cu toată seriozitatea. Există mulți factori de luat în considerare înainte de a decide cum să îți investești economiile. Când vine vorba de a investi, vorbim dintr-o dată de incertitudine, lucru care creează un nivel destul de ridicat de anxietate.
Fiecare decizie de investiție prezintă un anumit risc și este important să înțelegeți acest lucru înainte de a lua orice decizie. Există mulți factori de luat în considerare înainte de a investi și un singur sfat nu poate fi potrivit pentru toată lumea. Cu toate acestea există o serie de aspecte importante de care ar trebui să țină cont fiecare persoană atunci când se decide să înceapă să investească. Iată care sunt cei 4 criterii cheie ale investițiilor pe termen mediu și lung:
1.Obiective financiare
Înainte de a lua orice decizie de investiții, este esențial să ai o înțelegere clară a obiectivelor tale financiare. Vrei să îți crești valoarea economiilor pe termen lung, să generezi venituri sau să îți protejezi capitalul? Fiecare obiectiv are implicații diferite pentru modul în care ar trebui să abordezi investițiile.
De exemplu, în cazul în care scopul tău este de a îți crește valoarea economiilor pe termen lung, ai putea fi dispus să îți asumi riscuri mari, pentru a obține randamente mai mari.
Pe de altă parte, dacă scopul tău este să îți protejezi capitalul, pe un orizont de timp limitat, vei dori să te concentrezi pe investiții mai puțin volatile (riscante).
După ce ți-ai clarificat obiectivele, poți începe să dezvolți o strategie pentru atingerea lor. Acest lucru va implica stabilirea unor obiective realiste și selectarea combinației potrivite de investiții pentru a îți atinge obiectivele. Atunci, vei fi într-o poziție mult mai bună pentru a lua decizii de investiții potrivite, cu o înțelegere clară a obiectivelor financiare.
Este important de înțeles că, atunci când ți-ai definit obiectivele financiare în mod evident, ți-ai definit orizontul de timp pentru care efectuezi acele investiții. Factorul timp este foarte important în procesul investițional.
2.Toleranță la risc
Atunci când iei orice decizie de investiții, este important să ții cont de toleranța la risc. Toleranța la risc este cantitatea de risc pe care ești dispus să o ți-o asumi pentru a obține câștigul dorit. Este important să ne amintim că toate investițiile prezintă un anumit risc și nu există nicio modalitate garantată de a obține un randament ridicat, fără să ne asumăm un grad de risc.
Cu toate acestea, înțelegerea conceptului de toleranță la risc ne permite să alegem investiții mai potrivite în satisfacerea nevoilor și ne ajută să ne atingem scopurile (obiectivele financiare).
3.Diversificare
Când vine vorba de investiții, nu există o abordare universală. Fiecare investitor are obiective diferite, toleranțe la risc și orizonturi de timp diferite. Ca urmare, cea mai bună strategie de investiții pentru o persoană poate să nu fie potrivită pentru alta. De aceea, este important să ții cont de diversificare înainte de a lua orice decizie de investiție.
Diversificarea este procesul de plasare al banilor în diferite clase de active și vehicule de investiții. Diversificarea portofoliului te poate ajuta să îți reduci riscul, îndeplinindu-ți în același timp obiectivele financiare. De exemplu, dacă investești pentru momentul retragerii din activitate (pensionare), ar trebui să incluzi o combinație instrumente financiare precum: acțiuni, obligațiuni, fonduri de investiții și imobiliare.
4.Perseverență
Piețele de capital și instrumentele financiare au volatilitate. Prețul acestor instrumente, indiferent dacă vorbim de acțiuni, obligațiuni, fonduri de investiții, etc, se mișcă constant în sus și în jos, cu amplitudini mai mari sau mai mici.
Există momente când piețele financiare suferă corecții importante, prețurile scăzând cu mult mai mult decât am putea fi noi obișnuiți. În acele momente, tentația este să vindem investițiile în ideea că, am putea să conservăm măcar o parte din bani.
Istoria ne arată că piețele financiare de fiecare dată își revin, așa cum își revin și economiile după perioadele de recesiune și că cea mai bună decizie ar fi fost să cumpărăm, când tentația era să vindem.
Așa că pentru a scăpa de efectul emoțiilor, cea mai simplă și bună metodă este de a investi periodic, automat, sume mici, lunar. Prin intermediul unui robot de economii poți investi lunar o sumă de bani, indiferent unde se situează prețurile instrumentelor financiare și în final, pe termen mediu și lung poți obține câștiguri semnificative.
Nu închei acest articol fără să vă reamintesc că este important ca înainte de a investi, să alocăm un strop de răbdare și efort astfel încât să înțelegem cât mai bine cum funcționează instrumentele financiare în care urmează să investim (acțiuni, obligațiuni, fondurile de investiții).
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.