Astăzi vom vorbi despre cei 4 pași pentru a economisi inteligent. Având în vedere sumele foarte mari de bani ale românilor acumulate la nivelul sistemului bancar, pe conturi curente sau de economii, conform statisticilor BNR, consider acesta un bun moment să readucem în discuție economisirea. Realitatea este că acești bani sunt erodați pe zi ce trece de efectele inflației. Iar pentru a ne proteja de inflație este nevoie să economisim inteligent.
Însă pentru a economisi inteligent avem nevoie de un plan. Și ca în orice plan trebuie să urmăm o serie de pași importanți, astfel încât, să avem succes în final.
#1 Ne evaluăm situația financiară curentă și ne uităm ce venituri avem și mai ales ce cheltuieli. La modul ideal, ar fi bine să reușim să creăm un buget personal din care să înțelegem care sunt cheltuielile noastre curente și câți bani am putea să economisim lunar, fără ca nivelul nostru de trai să fie afectat semnificativ. Nu este complicat să ne uităm la cheltuielile recurente (chirie, rată la bancă, întreținere, telefon, etc) și apoi la ce alte cheltuieli mai avem (mâncare, țigări, dacă ești fumător sau alte obiecte de uz curent). Bineînțeles, trebuie să luăm în considerare și o anumită sumă de bani care reprezintă cheltuieli excepționale care nu au loc în fiecare lună. După această analiză ne vom putea da seama care este suma minimă pe care am putea să o economisim lunar pentru un obiectiv mai îndepărtat.
#2 Ne definim obiectivul financiar. Cei mai mulți dintre oameni nu economisesc doar de dragul de a economisi, ci pentru a-și satisface o anumită nevoie. Bani pentru școala copilului când acesta va merge la facultate, bani pentru o achiziție importantă în viitorul mai îndepărtat și nu în ultimul rând bani pentru momentul retragerii din activitate. Toți acești bani sunt de fapt nevoi care pot fi acoperite prin intermediul economisirii inteligente.
#3 Este important este să ne înțelegem toleranța la risc. La modul general, cu cât suntem mai tineri, cu atât ne permitem un orizont de timp mai îndelungat și un grad de risc mai ridicat. Pe de altă parte, dacă am înaintat în vârstă, iar momentul retragerii din activitate este aproape, atunci este normal ca toleranța noastră la risc să fie mai mica și astfel siguranța să primeze în fața câștigului potențial.
Trebuie să ținem cont că există o relație direct, foarte puternică, între riscurile asumate și câștigurile așteptate. Este mai mult decât absurd să ne așteptăm la un câștig de 50% în jumătate de an, plasându-ne banii în instrumente în care ai 100% capitalul protejat. Pe de altă parte trebuie să înțelegem că riscul este diminuat dacă avem o abordare pe termen lung, economisind în produse care ne oferă o diversificare mare, atât din punct de vedere a instrumentelor financiare, cât și din punct de vedere geografic.
#4 Începem efectiv să economisim inteligent, lună de lună, în mod regulat, o anumită sumă de bani, prin intermediul unui fond de investiții, ales în funcție de orizontul nostru de timp și de toleranța la risc.
Există fonduri de investiții potrivite pentru toate obiectivele financiare, respective pentru toate profilurile de risc și orizonturile de timp posibile. Prin esența lor, fondurile de investiții ne oferă, în general, un grad ridicat de diversificare, beneficiind de o administrare profesionistă a banilor noștri.
La acest pas, când ne-am hotărât să investim regulat, este esențial să ne plătim prima dată pe noi, economisind suma stabilită, încă din primele zile după ce am încasat salariul. Trebuie să privim aceste economii lunare similar cu plata facturilor la utilități. Doar că, în acest caz, ne plătim pe noi cei din viitor. Cine spune că este complicat a economisi inteligent, se înșală. Cel mai simplu și eficient este să utilizăm servicii de economisire regulată prin intermediul fondurilor de investiții, servicii puse la dispoziție de majoritatea băncilor din România.
Nu uita: economisește înainte să cheltuiești, creează și menține disciplina economisirii regulate și nu te speria de momentele de scădere bruscă pe termen scurt atunci dacă obiectivul tău este unul pe termen lung.
În final, vreau să vă las cu trei elemente principale privind economisirea inteligentă:
- Orizont de timp;
- Diversificare;
- Disciplină (investiție recurentă)
Sper ca cei 4 pași necesari pentru a economisi inteligent să vă inspire și să vă ajute. Dacă ținem cont de aceștia – evaluăm bugetul lunar, ne definim obiectivele (dorințele), ne aflăm profilul de risc și ne creăm disciplina de a economisi prin fonduri de investitii, atunci șansele de reușită cresc semnificativ.
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.