Dacă în prima parte a acestui articol am abordat principii de investiții legate de orizontul de timp și de cum gestionăm faptul că piețele financiare vor înregistra, pe anumite perioade de timp, volatilitate, acum aș vrea să vă dezvălui alte două pricipii, la fel de importante, atunci când devenim investitori.

#4. Nu ieși din piață

Întorcându-mă la graficul menționat la principul #3, în prima parte a acestui articol, cel referitor la evoluția zilnică, pare tentant să încercăm să prindem doar partea de sus a graficului, doar creșterile zilnice, însă, în practică nu se poate.

Nu poți prinde doar creșterile, fără să ai parte și de scăderi. Este biletul pe care îl plătești la intrarea în carusel, volatilitatea, prețul plătit pentru a înregistra randamente potențiale mai mari decât în cazul produselor clasice de economisire.

De ce nu recomandăm speculațiile? Fiindcă speculând trebuie să ai dreptate de două ori, odată când vinzi și încă odată când reintri în piață. E destul de greu să o nimerești o dată, cu atât mai mult, de două ori.

În plus, dacă ratezi reintrările (cum se întâmplă în practică), randamentul tău poate suferi dramatic.

Vezi în graficul de mai jos ce s-ar fi întâmplat dacă ratai numai 25 de zile din istoria BET-ului.

Sursa: Bloomberg, date prelucrate de OTP Asset Management România SAI SA. Randamentele anterioare nu garantează câștiguri viitoare. Investiția într-un indice nu este posibilă în mod direct

Diferența de randament este semnificativă. Cel mai bine este să nu încerci să speculezi piața, ci să îmbrățișezi volatilitatea ca pe ceva normal, de care uneori mai poți profita cumpărând.

#5. Cum te raportezi la scăderi îți poate influența semnificativ randamentul așteptat 

Piețele financiare și fondurile de investiții prin care poți avea acces la ele sunt ca trenurile.

Unele te duc mai repede la destinație, altele mai încet, însă, contează să ai răbdare și să nu sari din tren în mers.

Ca să exemplificăm asta, hai să vedem cum ar fi mers “trenul BVB”, măsurat prin indicele său, BET.

Sursa: Bloomberg, date prelucrate de OTP Asset Management România SAI SA. Randamentele anterioare nu garantează câștiguri viitoare. Investiția într-un indice nu este posibilă în mod direct

100.000 RON investiți în indicele BET, la lansarea acestuia în 1997, ar fi însemnat 1.233.703 în zilele noastre. Nu-i rău deloc, nu-i așa?

Numai că, în această perioadă, ai fi prins câteva crize economice majore, perioade de inflație, recesiuni și câteva episoade de conflicte militare lângă granițele noastre. Și cu toate astea, economia a mers înainte și Bursa a crescut. De ce? Fiindcă atâta timp cât companiile care sunt listate, merg bine și înregistrează profituri economice, piețele financiare recunosc asta, mai devreme sau mai târziu.

Așadar, “trenul” nostru BET ne-ar fi adus de 12 ori investiția inițială în perioada septembrie 1997-mai 2022. Acesta este scenariul nostru de bază.

Ce s-ar fi întâmplat însă dacă te panicai și retrăgeai o sumă mică, de 1.000 RON după fiecare din cele mai slabe 25 de zile înregistrate de indicele BET? Ei bine, ai ajuns la “doar” 966.763 RON. Iată cum deciziile tale îți afectează randamentul așteptat. Și cum frica lucrează împotriva ta când investești.

Însă, dacă în loc să retragem, am fi adăugat 1.000 RON după fiecare din cele mai mari scăderi zilnice, am fi ajuns la un randament de 14 ori investiția inițială, mult peste randamentul din scenariul de bază. Iată cum poți folosi scăderile în folosul tău.

Iar dacă profităm de scăderi cu sume mai mari, de 5.000 RON, ne-am fi dublat randamentul potențial, ajungând la 25 de ori investiția inițială, sau 2.56 milioane RON.

Toate scenariile de mai sus sunt bazate pe date reale, iar rezultatele nu țin cont de inflație, costuri de tranzacționare, impozite ș.a.m.d.

Însă, ne putem face o idee despre ce potențial avem în fața noastră când începem să investim corect, folosind cele 5 principii enunțate aici. Noi îți punem la dispoziție o largă paletă de fonduri de investiții prin care tu să-ți poți îndeplini obiectivele tale financiare, însă modul cum le folosești depinde numai de tine. Acum știi ce să faci cu ele.

Succes în investiții!

 

Adrian Anghel, DCEO

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.