De-a lungul anilor, tehnologia ne-a revoluționat perspectiva asupra lumii, creând astfel instrumente și resurse uimitoare, ce oferă cele mai utile informații la îndemâna fiecăruia dintre noi. Tehnologia modernă a făcut posibilă descoperirea multor dispozitive funcționale și de utilitate precum smartwatch-ul și smartphone-ul. Cu toate aceste revoluții, tehnologia ne-a făcut viața mai ușoară, mai rapidă, mai bună și mai distractivă, iar începând cu noul standard de telecomunicații 5G, toate acestea vor fi amplificate.

Totuși, ce înseamnă 5G? Numele semnifică a 5-a generație de viteză în telefonia mobilă. Experții în domeniu consideră că vitezele maxime de descărcare vor fi de până la 20 de gigabiți pe secundă – suficient de repede pentru a descărca orice formă de conținut 4K într-o fracțiune din timpul utilizat în prezent. În dezvoltarea noastră ca civilizație, această tehnologie reprezintă mult mai mult; va permite conectarea unui număr impresionant de dispozitive la o rețea, în același timp, fapt ce va reprezentata un avans extraordinar pentru dezvoltarea mașinilor autonome, a orașelor inteligente, a realității virtuale și chiar în realizarea intervențiilor chirurgicale la distantă.

 

Dupa cum bine știți, la începutul acestui an, conflictul economic dintre SUA și China a escaladat într-o dispută economică cu iz de război comercial, motivul oficial fiind barierele tarifare și netarifare impuse de către China, cât și deficitul comercial ridicat al SUA în relația cu aceasta.

Un motiv verosimil este și acela al deținerii supremației în tehnologia 5G. Nu trebuie să uităm că tehnologia 3G a fost implementată de China cu o întârziere de câțiva ani buni, ceea ce s-a transpus în pierderi de 10 miliarde de dolari.  Se pare însă, că aceasta a învățat din greșelile trecutului și în prezent, China deține un avantaj considerabil, fiind cea mai pregătită pentru a lansa următoarea generație super-rapidă de wireless.

Așadar, din 2015 până în prezent în China s-au construit 350.000 de turnuri de telecomunicații, în timp ce în SUA au fost construite mai puțin de 30.000 de astfel de turnuri. Această diferență nu este dată doar de entuziasmul companiilor chinezești pentru acestă tehnologie, ci și de faptul că este mai ieftin pentru o companie din China să contruiască un astfel de turn decât pentru una americană. China a cheltuit cu 24 de miliarde de dolari mai mult decât Statele Unite pentru a aduce 5G în casele chinezilor. Pentru ca operatorii să suporte comunicarea 5G, chinezii cheltuiesc mai puțin cu 35% față de americani. În același timp, ambiția declarată a Chinei este aceea de a fi lider mondial în inteligența artificială până în anul 2030.

În acest context, Australia a anunțat recent faptul că va bloca lansarea rețelei 5G a gigantului de telecomunicații din China, Huawei, pe teritoriul său. Principalul motiv a fost legat de securitatea cibernetică.  Pe de altă parte, la începutul anului, administrația Trump a protejat producătorul american de echipament pentru telecomunicații, Qualcomm,  blocând încercarea de preluare ostilă a companiei Broadcom.

În mod evident există o luptă între cele două super puteri mondiale, principalele direcții fiind supremația economică și securitatea cibernetică. Toate aceastea fac ca principiile liber-schimbiste, enunțate de către Adam Smith și continuate de David Ricardo (economisti britanici, sec. XVIII), să fie înlocuite cu protecționismul  clasic.

Progresul științific și tehnologic ne-a permis să înțelegem procesul evolutiv ce a făcut ca Homo Sapiens să domine astăzi planeta. Același progres i-a făcut pe mulți cercetători, futurologi și autori de romane științifico-fantastice să își imagineze diferite scenarii referitoare la viitorul omenirii.

Noi, ca administratori de portofoliu trebuie să privim în viitor și să ne imaginăm cum va arăta lumea peste 5 ani, peste 10 ani și să acționăm în consecință. Una dintre temele abordate de către OTP Asset Management este Inteligența artificială și boom-ul tehnologic, iar creșterea vitezelor de transfer va oferi un impuls dezvoltării tehnologiei care va implica o gamă largă de sectoare economice în special dezvoltarea mașinilor autonome și IoT (Internet of Things).

Cu siguranță 5G va fi una dintre temele abordate de noi și indiferent cine va câștiga acest război comercial, datoria noastră este să aducem beneficii investitorilor, prin achizitionarea companiilor direct implicate, pe fondurile cu expunere internațională precum OTP Premium Return, OTP Global Mix și OTP Euro Premium Return. Deși este greu de cuantificat care va fi impactul asupra unor companii din domeniu, precum Qualcomm, Ericsson, Nokia, Apple, Huawei sau Samsung, cât și al sectoarelor conexe, este important să nu uităm că investițiile pe termen mediu și lung ne vor ajuta să beneficiem de pe urma inovațiilor tehnologice și a trendurilor macroeconomice.

 

Daniel Dumitrescu, Portofolio Manager

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.