Încă suntem obișnuiți să cumpărăm, însă într-un mod diferit. Acum poate ne axăm mai mult pe serviciile de abonare streaming, puzzel-uri, jocuri pentru copii sau adulți, haine de purtat în casă sau ne cumpărăm alimente pentru a fi siguri că avem suficiente provizii.

În acest moment nimeni nu știe cum arată viitorul sau cât mai durează această perioadă incertă, de aceea, cred ca este înțelept să ne îndreptăm atenția spre modul în care cheltuim bani, căci de cheltuit tot îi cheltuim. Este clar că nu mai cheltuim în aceleași direcții ca și până acum, așa că e bine să evaluăm, unde se duc banii și cum putem economisi, căci nu vom greși niciodată punând bani de-o parte. În continuare, am structurat 7 măsuri de reducere a costurilor pe care să le utilizăm pentru a ne construi sau consolida fondul de urgență.

Economisește banii de transport.

Fie că lucrăm de acasă sau nu, un lucru este clar: Folosim mult mai rar mașina, transportul în comun sau taxiul, pentru că suntem restricționați în a ne deplasa. Astfel, am putea să evaluăm câți bani am fi cheltuit pe transport în condiții normale, iar diferența să o folosim pentru fondul de urgentă. Chiar dacă sumele sunt mici, acestea se adună.

Venituri suplimentare. Ca să profităm de timpul petrecut acasă, putem scăpa de obiectele nedorite. Posibil ca obiecte total nefolositoare nouă să fie căutate de alte persoane pe site-uri de vânzări în piața online sau pe grupuri de social media. Astfel, putem transforma lucruri care ne aglomerează casa, în bani lichizi pentru fondul de urgență.

Creativitate în familie.

Din moment ce ieșitul în oraș, la restaurant, film sau alte evenimente, nu mai este o opțiune, regândirea timpului de calitate, îmbinat cu economisirea, poate face minuni. De exemplu putem planifica ore de sport împreună cu familia (yoga, dans, Pilates), un moment special de degustare de vin/cocktail-uri, un concurs de deserturi sau chiar o seara de cinema, acasă. Astfel, alocăm timp de calitate fără a plăti pentru acel eveniment. Când vedem că economiile cresc datorită lucrurilor pe care nu le plătim, cred că ne va motiva să economisim mai mult. Când situația se va stabiliza, vom putea păstra lucrurile pe care le-am învățat și le vom continua, ca pe un nou obicei sănătos.

Planificarea meselor.

Deși pare tentant să comandăm de la restaurant, gătitul acasă poate aduce bani frumoși în bugetul familiei, chiar până la câteva sute de lei bune pe lună. Este bine să folosim mâncarea pe care o avem, să fim creativi cu ea, evitând astfel risipa. Totuși un număr rezonabil de comenzi take away ne pot păstra bugetul în siguranță, în timp ce ne crește entuziasmul pentru momentul de normalitate în care vom savura o cafea în oraș.

Reduceri în sectorul vestimentar. În acest moment, hainele de casa comode, hainele de sport sunt potrivite în această perioadă, deoarece majoritatea oamenilor este acasă. Nu avem nevoie de îmbrăcăminte de seară sau specială. Când va veni momentul să ne îmbrăcăm din nou pentru diferite ocazii, întreaga garderobă obișnuită o vom percepe ca pe una nouă.

Altfel de Shopping online. Cred că este pentru toată lumea acum la îndemână să intre într-o vrie a cumpărăturilor online, mai ales pe site-urile de e-commerce unde poți găsi orice, de la spirt, la scutece sau electrocasnice. Cum livrarea nu se face foarte rapid datorită lipsei de personal, poate este un moment bun să cântărim cât de mult ne dorim acele lucruri. În plus, mai este un truc psihologic pe care îl putem aplica: adăugăm în coș și apoi așteptăm câteva zile pentru a completa comanda. Dacă ne va lua mai mult de câteva zile, atunci avem răspunsul.

Evaluare și analiză. Mai ales acum când avem mai mult timp la dispoziție, ar trebui să ne asigurăm că plătim cel mai bun preț pentru servicii, cum ar fi asigurări, internet, telefonie mobilă, etc. Avem timp să facem o analiză și să contactăm furnizorii pentru a ne oferi prețuri competitive. Acest lucru este în interesul ambelor părți, astfel, noi putem obține prețuri mai bune, iar furnizorii își cresc rata de retenție a clienților.

Să nu uităm că aceste modalități de economisire nu trebuie să fie toate permanente, însă ne ajută să trecem mai ușor prin această perioadă. Ne putem reîntoarce când ne simțim confortabil la obiceiuri pe care acum le suspendăm sau le transformăm. Ține doar de noi cum vom face asta.

În acest mod ne asigurăm că punem bazele unor cheltuieli mai intenționate, cu scop precis, iar când lucrurile încep să revină la normal, va fi motivant să vedem banii economisiți pe o perioadă atât de scurtă.

Cristiana Mihai,

Head of Marketing

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.