Răspunsul pare a fi da. 2021 a fost unul complicat în primul rând pentru că a fost anul în care credeam că pandemia se va termina și tot anul în care am înțeles că valul 5, va veni cât de curând. Astfel, așteptările noastre privind finalul pandemiei s-au mutat pentru anul 2022.
A fost complicat pentru că, din punct de vedere a evoluției obligațiunilor, acestea au avut mult de suferit ținând cont de cum au evoluat dobânzile. A fost anul în care ne-am confruntat cu valori deosebit de ridicate ale ratei inflației, pe fondul creșterii puternice a prețurilor la energie, gaze naturale și, nu în ultimul rând, a petrolului. Mai mult decât atât, am văzut lanțurile de aprovizionare întrerupte, am avut și avem în continuare un blocaj la nivelul transportului maritim (ex. criza containerelor) sau a aprovizionării cu cipuri (ex. circuite integrate). Am văzut cum, atât în România, cât și la nivel global, producătorii de automobile își opreau temporar producția din lipsă de cipuri, cum companii producătoare de îngrășăminte își diminuează sau opresc producția datorită prețului la gaze, sau cum un producător de aluminiu anunța că își reduce semnificativ producția datorită prețului prea ridicat la energie electrică.
Această situație a afectat în mod evident evoluțiile fondurilor noastre de venit fix, indiferent dacă vorbim de cele denominate în lei, euro sau dolari.
Pe de altă parte, trebuie să privim partea plină a paharului, respectiv trebuie să ne gândim la performanța deosebită înregistrată de către piețele de acțiuni și implicit de către fondurile cu expunere pe această clasă de active, pe care le administrăm.
În tabelul de mai jos regăsiți performanțele pentru fondurile administrate de OTP Asset Management România.
*Valori la data 31/12/2021; **Performanțele prezentate pentru 3 și 5 ani sunt anualizate (nu cumulate); ***Performanțele prezentate pentru OTP Expert și OTP Real Estate & Construction iau în considerare veniturile distribuite, reinvestite.
În cele din urmă piața ne-a dat din nou o lecție privind avantajele diversificării. Astfel, dacă aveai investiții diversificate în mai multe clase de active, respectiv dacă aveai investitii, atât într-un fond de acțiuni, precum OTP AvantisRO, cât și într-un fond de obligațiuni, precum OTP Obligațiuni, randamentul total al portofoliului ar fi fost unul solid.
În tabelele de mai jos vă propun evoluția unui portofoliu cu minimă diversificare. De exemplu, un client cu un profil de risc conservator (cel mai scăzut dintre profile), are 10% investiții într-un fond de acțiuni și 90% într-un fond de obligațiuni. Ce se poate observa este următorul fapt: cu doar cei 10% din portofoliu investiți în fond de acțiuni au putut genera un randament pozitiv, în condițiile în care obligațiunile au sub-performat.
Chiar dacă performanțele din trecut nu sunt o garanție a performanțelor viitoare consider că exemplu de mai sus poate fi o lecție importantă de învățat pentru cei mai conservatori dintre clienți, respectiv, cât de foarte important este să deții un portofoliu diversificat.
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.