În acest articol de blog ne vom concentra asupra subiectului economisirii de către tineri, iar prin abordarea lui ne-am dori să subliniem faptul că economisirea nu este doar posibilă, ci și recoamndată, deoarece la început de drum, deși nu poate părea așa, deținem cel mai important asset, și anume, timpul.
Este adevărat că în momentul în care îți dobândești pentru prima oară independența, ceea ce corelează cu obținerea primului job, dorința este aceea de a investi ceea ce câștigăm în experiețe.
Până la urmă, salariile de început, cu numele lor de rigoare, ne deschid anumite orizonturi, finite însă, iar problema economisirii se va pune probabil undeva în viitor, atunci când vom avea resurse nelimitate, nu-i așa?
Ei bine, lucrurile stau puțin diferit, deoarece există un stereotip atunci când vine vorba de investiții și economisire, și anume acela că avem nevoie de sume ridicate pentru a putea face acest lucru, și, implicit, putem face asta doar după o anumită vârstă.
Deși experiențele reprezintă la rândul lor o investiție valoroasă, este recomandat să începem cât mai devreme să luăm în considerare toate realitățile pe care viața ni le poate prezenta de-a lungul ei.
Una dintre aceste realități este aceea că viața va continua pentru mulți dintre noi și peste vârsta de 30, 40, 50 de ani, ș.a.m.d., iar în acest interval de timp vor apărea diverse nevoi, întâmplări, evenimente, pentru care ne dorim să fim pregătiți.
Așa cum spuneam mai devreme, faptul că avem nevoie de foarte mulți bani pentru a începe să economisim este un mit, deoarece chiar și cu o sumă de 50-100 de lei lunar putem începe să economisim și să devenim investitori, sume care, pe o perioadă îndelungată, pot genera un randament frumos.
Chiar dacă începutul poate părea intimidant, investițiile în fonduri mutuale, coordonate de manageri de portofoliu experți, cresc șansele ca ceea ce am investit să producă un randament pe termen lung.
Pentru a investi în fonduri mutuale, putem folosi opțiunea robotului de economii, sau economisirea automată, ce reprezintă un plan regulat de economii realizat printr-un program de direct debit, care colectează sumele stabilite de către tine, la data pe care o decizi și le investește în fondurile de investiții alese de tine. Cât de des investești este din nou alegerea ta, astfel încât poți alege să economisești în orice dată, în funcție de nevoile tale.
O altă perspectivă din care putem privi economisirea este aceea că ea reprezintă încă un mod prin care putem investi în noi înșine și ne putem asigura un viitor frumos.
Astfel, putem spune că înainte de toate te plătești pe tine, cel din viitor, astfel asigurându-ți chiar și mai multe din experiențele dorite. Acest lucru poate fi posibil prin gestionarea cheltuielilor ce contează cu adevărat, iar cheltuielile impulsive, odată identificate, pot fi redirecționate către un fond de economii ce te poate ajuta pe termen lung în atingerea scopurilor.
În funcție de fiecare persoană în parte, scopurile în cauză pot fi diferite, câteva exemple putând fi: achiziționarea unei case sau mașini, folosirea ca asigurare în cazul unor situații neprevăzute, sau chiar pentru continuarea șirului experințelor interesante la care aspirăm.
Pentru toate acestea, există și calculatorul de investiții, cu ajutorul căruia puteți vedea rezultatele în funcție de nevoi.
Așadar, economisirea reprezintă un subiect demn de luat în considerare, din care putem beneficia cu cât mai devreme ne decidem să îl abordăm, și din care avem de câștigat pe termen lung.
Cristina Tudor, Specialist Marketing și Comunicare
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.