Bursa de Valori București și implicit piața de capital din România trece printr-o perioadă foarte bună.
Și aici nu mă refer la evoluția prețurilor acțiunilor listate, evoluție de altfel spectaculoasă dacă ne uităm la valorile principalilor indici bursieri care înregistrau creșteri de la începutul anului de peste 20% la momentul în care scriu aceste rânduri. Mă refer la efervescența observată în prima jumătate a acestui an în ceea ce privește finanțarea prin piața de capital.
Astfel, în primul semestru al anului 2021 am văzut 12 companii noi tranzacționate la BVB și alte 16 emisiuni de obligațiuni aduse la cota bursei. Conform unui articol din Ziarul Financiar valoarea totală a emisiunilor de acțiuni și obligațiuni a depășit suma de 700 milioane de Euro.
Mai mult decât atât este important de menționat că o parte semnificativă din valoarea acestor emisiuni a fost subscrisă de investitorii de retail. De asemenea, o altă parte a acestor emisiuni a fost acoperită de fondurile de investiții din România care sunt alimentate cu bani tot de către investitorii de retail.
Ce este îmbucurător din punctul meu de vedere este creșterea interesului companiilor antreprenoriale românești de a apela la mecanismele finanțării prin intermediul pieței de capital. Vorbim deja de o serie întreagă de companii antreprenoriale din domenii diferite de activitate, plecând de la IT și Real Estate și până la agricultură sau producția de lactate.
Din punctul meu de vedere marele absent din toată această ecuație câștigătoare este statul român, care nu a beneficiat de contextul bursier favorabil și nu a adus la cota bursei nici o societate de stat în ultima perioadă.
Cred că este foarte important de înțeles că listarea unei societăți de stat nu înseamnă că statul își pierde controlul asupra acelei societăți așa cum în cazul tuturor companiilor antreprenoriale listate în ultimele șase luni fondatorul/proprietarul acelor societăți nu și-a pierdut controlul asupra lor. Dacă vinzi acțiuni în cadrul unei oferte publice reprezentând 15% – 30% la sută din societate nu pierzi controlul, dar beneficiezi de o serie de avantaje. În cele din urmă listarea nu înseamnă decât o mai bună guvernare a societății în cauză, o creștere a transparenței și o îmbunătățire majoră a vizibilității companiei respective.
Din punctul meu de vedere piața așteaptă cu nerăbdare listări ale unor companii de stat, începând cu Hidroelectrica, care poate reprezenta cea mai importantă companie tranzacționată la cota BVB. În cazul Hidroelectrica, precum și în cazul Salrom, putem vorbi de vânzarea unor pachete minoritare de acțiuni din partea statului, banii obținuți în urma acestor tranzacții mergând direct către bugetul statului.
Pe de altă parte, putem să ne gândim la o serie de oferte publice inițiale de acțiuni în care banii strânși în urma acestor tranzacții s-ar duce direct către companiile emitente sub formă de majorare de capital social. Astfel, o companie ca CN Aeroporturi București SA ar putea să se finanțeze prin intermediul pieței bursiere, majorând capitalul social și investind în dezvoltarea Aeroportului Otopeni. În mod clar interesul investitorilor pentru această societate va fi unul ridicat, fiind poate unul dintre cele mai bune proxiuri pentru a miza pe creșterea economică a României în viitor.
O altă potențială ofertă publică inițială de vânzare ar putea fi cazul CEC Bank. Astfel, o majorare de capital social de 30% – 35% ar asigura un plus de finanțare pentru CEC și implicit banii ar putea să se ducă mai departe în creditare. În cadrul unei astfel de majorări de capital social am putea să ne gândim la atragerea în acționariat a BERD (10% – 15% din capital) cu un impact important în ceea ce privește guvernanța corporativă a societății listate.
De asemenea, am putea să ne imaginăm folosirea instrumentelor specifice pieței de capital în cazul Eximbank (Banca Românească).
Din punctul meu de vedere aducerea la cota BVB a unor companii de stat poate să aibă doar un impact pozitiv atât în rivința creșterii lichidității pieței, mărirea numărului de investitori și în cele din urmă accederea BVB la statutul de piață emergentă din punct de vedere a MSCI.
O piață de capital puternică în România poate avea efecte pozitive asupra mersului economiei, reprezintă o sursă de finantare pentru companiile antreprenoriale românești și nu în ultimul rând o alternativă interesantă de plasare a economiilor pentru o parte dintre investitorii de retail. De asemenea, trebuie să spunem că fondurile de Pensii de Pilon II din România, a căror active cresc lună de lună au nevoie de companii mari, lichide, listate la BVB în care să efectueze plasamente.
Având în vedere cele de mai sus cred că statul român ar trebui să accelereze procesul de aprobare a listării unor companii aflate în portofoliul său, inclusiv modificările legislative necesare, pentru a beneficia de momentul actual extrem de favorabil.
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.