Adică este posibil să existe o variantă, o altă opțiune la venitul recurent pe care îl pot încasa din chirie și totuși să am încasări regulate? Haideți să vă povestesc. Luna acestea am lansat un nou fond de investiții – OTP Real Estate & Construction, fond diversificat flexibil care investește în companii care activează în domeniul imobiliarelor și al construcțiilor.

Care este noutatea acestui fond față de celelalte disponibile pe piața din România?

De ce consider că acesta reprezintă o noutate în universul investițional al clienților de retail de la noi din tară?

Ce legatură are acest fond cu o garsonieră închiriată?

Haideți să o luăm pe rând și să încercăm să dăm câteva răspunsuri la întrebările de mai sus.

În primul rând trebuie spus că obiectivul investițional pe termen lung al fondului OTP Real Estate & Construction este de a investi în acțiuni și obligațiuni emise de companii care activează în sectorul construcțiilor și al dezvoltărilor imobiliare (real estate). Astfel, este primul fond sectorial, diversificat, oferit de un administrator de fonduri din România.

Fondul urmărește o alocare strategică astfel încat, cel puțin 75% din active să fie investite în valori mobiliare emise de companii care activează în domeniul real estate și al construcțiilor (inclusiv companii de tipul „REIT” și „REOC”).

„REIT” și „REOC”? Dar ce sunt companiile de tipul “REITs” si “REOC”?

Un REIT (Real Estate Investment Trust) este un trust de investiții în imobiliare care funcționează după o legislație specială și în general sunt exceptate de la plata impozitului, în condițiile în care are obligația să returneze o cotă semnificativă (90%) din profit, acționarilor. REOC (Real Estate Operation Company) este o companie relativ similară cu REIT, investind la rândul ei în domeniul dezvoltărilor imobiliare, dar are o flexibilitate mai mare în investiții față de un REIT.

REIT-urile dau posibilitatea investitorilor să dețină o “parte” dintr-un portofoliu imobiliar, care poate fi format din spații comerciale, clădiri de birouri, depozite și spații logistice, hoteluri, spitale private, clădiri rezidențiale sau apartamente. Aceste companii operează, administrează, dezvoltă și închiriază aceste spații, încasând chirii. În general, aceste chirii reprezintă principala sursă de venit a REIT-urilor, care după ce își scad costurile de funcționare, distribuie investitorilor aceste profituri, sub formă de dividende.

Acum că am stabilit ce sunt și cum funcționează REIT-urile, să ne întoarcem la fondul nostru OTP Real Estate & Construction. Așa cum spuneam, fondul inveșteste în acțiuni și obligațiuni emise de companii de acest fel sau de companii din domeniul construcțiilor. Fondul încasează dividende și cupoane în urma deținerii de acțiuni și obligațiuni la aceste companii.

Fondul va avea o expunere globală, cea mai mare pondere îndreptându-se spre pietele din SUA și Europa de Vest.

Dividendele și cupoanele încasate de către OTP Real Estate & Construction reprezintă veniturile fondului, în timp ce comisionul de administrare, cel de depozitare și altele reprezintă cheltuielile fondului.

Aici intervine noutatea! Fondul va distribui trimestrial veniturile din dividendele și cupoanele încasate pe parcursul unui trimestru, minus cheltuielile înregistrate din trimestrul respectiv.

Asta înseamnă că investitorii vor primi trimestrial sumele aferente diferenței dintre veniturile fondului din dividende și cupoane, și cheltuielile fondului. 

În aceste conditii strategia de administrare a fondului se va concentra pe generarea de venituri ridicate în condițiile asumării unor riscuri controlate. Dacă în cazul celorlalte fonduri administrate de OTP Asset Management România, avem focus pe creșterea prețului acțiunilor și obligațiunilor din portofoliu, în cazul acestui fond, strategia este de a maximiza veniturile încasate.

Prin lansarea fondului OTP Real Estate & Construction ne dorim să oferim o soluție alternativă pentru apetitul românilor de a investi în imobiliare. Deoarece avem focus pe generarea de venituri cât mai mari și implicit pe distribuirea lor către investitori, îl transformă într-un instrument de generare de venit pasiv.

Așa cum o persoană cumpără o garsonieră cu scopul de a o închiria și de a obține venituri din chirie, tot la fel un investitor în OTP Real Estate & Construction va încasa trimestrial venituri.

Un avantaj financiar este faptul că veniturile din chirie sunt impozitate cu 10%/an, în timp ce veniturile generate de fond sunt impozitate cu doar 5% (impozitul fiind reținut la sursă).

În general, cred că odată ce ai facut o investiție imobiliară pentru a obține un venit constant din chirie (ai cumpărat o garsonieră), atenția ta este îndreptată cu precadere asupra valorii încasate din chirie și mai puțin către valoarea la zi a activului imobiliar (garsonierei).  Tot la fel, în cazul OTP Real Estate & Construction investitorii se vor focusa către venitul trimestrial și mai puțin asupra volatilității valorii unitații de fond.

Voi reveni în articolele următoare cu mai multe informații privind fondul OTP Real Estate & Construction.

Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea.

Acest articol nu reprezintă o ofertă de a tranzacționa unități de fond emise de OTP Real Estate & Construction (Autorizație ASF 206/13.07.2018, înregistrat în Registrul ASF la nr. CSC 06FDIR/400109) și nici acțiuni sau alte instrumente financiare emise de companiile de tipul celor menționate în cadrul acestui articol.

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.