Recent am trecut printr-o experiență destul de traumatizantă. Mi-am schimbat mașina. Cea veche împlinise deja majoratul, și deși era foarte întreținută, începuse să-și arate anii.

Procesul de vânzare a fost unul de durată, deși prețul era derizoriu, nemțoaica mea a stat la vânzare mai mult de 6 luni. În cele din urmă un tip de vârsta mea a venit, a văzut și a decis să plece cu ea. Pierderea mea, profitul lui, ce pot să zic, a trebuit să las destul de mult la preț ca s-o fac mai atractivă.

Primul șoc a fost că deși vorbeam de o sumă mica, cumpărătorul nu a avut toți banii! A preferat să-și facă un credit la un IFN specializat, IFN care are DAE de 60% pe an. Creditul funcționează ca un leasing, IFN-ul devenind proprietarul mașinii până când debitorul reușește să achite tot. Am rămas șocat că cineva s-ar împrumuta de 2000 Euro cu o dobândă de 60%, însă șocul mi-a trecut discutând cu angajații IFN-ului, care mi-au spus că finanțează și mașini scumpe, de 50.000 de Euro și că fac față cu greu cererilor.

Parcă lovit în moalele capului, am întrebat dacă românii înțeleg exact ce semnează. Răspunsul a fost unul memorabil: “Românul nu e prost, românul e fudul.” Înțeleg perfect ce fac, își asumă costurile și aleg să cumpere o mașină pe care nu și-o permit în mod normal, totul pentru a avea o imagine mai bună în rândul prietenilor și a familiei. În general, plătesc anticipat creditul, iar rata default-ului (adică cei ce renunță la credit) este foarte mică. Iată așadar un cost enorm plătit pentru imagine.

Apoi, mi-am mai pierdut o zi din viață cu actele de la taxe și impozite, semnat de contracte cu IFN-ul pentru a pleca pieton acasă. După care vine partea drăguță, partea în care mi-am căutat și găsit noua mea mașină veche. Nu vreau să intru în detalii despre ce mașină mi-am luat fiindcă frumusețea e în ochiul privitorului, dar noua mea nemțoaică a intrat în țară și mă aștepta cuminte să-i iau numere roșii. Zis și făcut! Încă jumătate de zi la Poliție.

După care începe procesul de înmatriculare. Fugi la un traducător autorizat să-ți traducă toate actele. Pierde încă jumătate de zi la RAR pentru cartea mașinii și ITP. Du-te la ANAF și la taxe și impozite și mai pierde o zi. Du-te să-ți faci RCA. Apoi du-te iar la Poliție cu un dosar deja consistent pentru talon și numere. Întoarce-te în două zile după numere.

Mi-am jurat că data viitoare voi apela la o firmă de înmatriculări. Nu le fac reclamă, dar nervii și timpul pierdut la cozi nu mi le va da nimeni înapoi. Decât să-mi iau o bună parte din concediu pentru a alerga la diverse instituții ale statului care ar trebui să comunice între ele (când vreodată?!), decât să consum motorina și să fac cuie în talpă la cozi deja formate la 8 dimineața, prefer să plătesc o sumă mică unor specialiști care cu asta se ocupă și să imi folosesc altfel timpul.

Am sim’it nevoia să vă împărtășesc această experiență  – care mi-a știrbit din bucuria unei mașini noi – astfel încât dumneavoastră să învățați din greșelile mele. Costul meu de oportunitate a fost mare pe termen scurt, dar mic pe termen lung. Câteva zile de stat la cozi față de câteva sute lei cât m-ar fi costat o firmă de înmatriculări.

Însă costul de a nu apela la specialiști este mare pentru mulți dintre noi. La fel cum apelați la specialiști pentru orice operațiune care ține de renovări în casă, de revizia la mașină, la fel ar trebui să apelați la specialiști și când vine vorba de bani. Vă mutați prizele în casă singuri, sau apelați la un electrician?

Răspunsul e destul de evident. Și atunci cu banii de ce nu ați apela la un specialist? De ce oare credem că putem face totul singuri și bine?

V-am arătat într-un articol precedent cum investitorul mediu pe bursă subperformează Vorbim de oameni educați, care investesc activ. Cunosc companiile în care investesc, sunt la curent cu mersul economiei, cunosc indicatorii pe care-i aplică, și totuși nu reușesc să obțină cât le oferă piața. De ce?

Diferența între cât face investitorul mediu și cât oferă piața este dată fix de factorul psihologic. Psihologia în investiții este a naibii de importantă, dacă nu ai tăria să stai investit și în perioadele lente sau chiar proaste nu ai cum să te bucuri de perioadele bune. Cine va spune că nimerește mereu top-ul și bottom-ul vă păcălește. Un investitor profesionist nici măcar nu încearcă să facă asta.

Vorbim din nou, de oameni educați, care deja au făcut pasul către investiții. Însă dacă vorbim de cei care doar economisesc banii la saltea, ciorap, sau într-un depozit pe care-l rostogolesc de ani de zile, vă puteți imagina ce cost de oportunitate imens au? Nu numai că inflația le erodează constant banii, nu numai că banii aceia nu au nicio utilitate pentru economia reală, dar oportunitățile pe care le-au avut și le-au ratat de când “strâng bani” sunt importante.

Așadar, e timpul să ne întrebăm ce ne dorim? Să avem dreptate, sau să facem bani? Credem în diviziunea muncii sau mai insistăm să credem că putem face totul bine și că avem mereu dreptate? Eu cu siguranță cred în diviziunea muncii, și atunci aleg să-mi maximizez de acum inainte timpul liber, dar și randamentul banilor mei, lăsându-i pe mâna specialiștilor!

Și voi puteți investi prin intermediul unor profesioniști relativ ușor. Întrebați-vă bancherul cum puteți face mai multe cu banii vostri!

Adrian Anghel, Head of Sales

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.