Recent citeam o statistică publicată în cadrul unui portal de știri economice referitoare la numărul de societăți comerciale înființate în România în primele 4 luni ale anului 2017 și anume 45.345 noi firme. Conform statisticii, în anul 2015 au fost înființate în România 113.167 noi companii, iar în următorul an fost înființate 105,982 (inclusiv PFA-uri).

Astfel, înțeleg că, în primele patru luni ale anului, cel puțin 45.000 de oameni și-au asumat riscul pornirii unei afaceri proprii. Orice afacere nouă, pe baze solide, nu făcută doar pentru a întocmi câteva hârtii într-o tranzacție gri cu statul sau cu o companie mare, implică în mod evident o serie de riscuri. Posibil ca o parte din aceste firme nou înființate să aibă acționari străini sau să fi fost create de multinaționale, însă totuși, rămân zeci de mii de romani care s-au hotărât să pornească pe acest drum și să înceapă o afacere proprie.

La fel de posibil este ca afacerea nou înființată sa nu funcționeze, să nu fie profitabilă și în cele din urmă să fii obligat să o închizi. Pentru că așa este în afaceri de când lumea, deschizi o afacere pentru profit, dar îți asumi și riscurile aferente. Conform statisticilor Registrului Comerțului doar în primele patru luni ale anului au intrat în insolventa 2.592 de societăți comerciale. În anul 2016 un număr de 8.371 de societăți au intrat în insolvență în timp ce în anul 2015 numărul acestora a fost de 10.269. Multe alte mii de societăți se dizolvă, se radiază sau își suspendă activitatea în fiecare an. Cu toate acestea, românii în continuare își înființează noi societăți comerciale în speranța unui câștig mai bun.

Cele mai multe afaceri necesită în afara de efort, multă muncă, implicare, expertiză în domeniu și un nivel de investiție de capital. Capital care este de fapt riscat în aceea afacere, capital care poate fi pierdut.

Am vrut să fac o comparație cu investițiile și cu ajutorul unui coleg am verificat numărul de investitori în fondurile de acțiuni din România. Rezultatul este foarte interesant. Din statisticile aceleași 4 luni ale anului rezultă că în prezent 10.117 persoane fizice sunt investitori în fonduri care investesc preponderent în acțiuni listate. Ca și dinamică, numărul acestora a crescut în acest an cu 785 de persoane.

Astfel, putem spune, forțând puțin raționamentul, că 785 de romani și-au riscat capitalul investind prin intermediul fondurilor de investitii, în acțiuni ale unor companii listate la BVB. Diferența dintre antreprenoriat și investiție în fonduri este dată de activele în care se investește. Din punctul meu de vedere, dacă investești într-un fond care are în portofoliu acțiuni precum Transgaz, Electrica, Banca Transilvania, BRD, Compet, Romgaz și Petrom (acțiuni foarte lichide la companii din sectoare cum sunt utilitățile, energia sau sectorul financiar-bancar) riscul la care iți expui capitalul este mult mai mic comparativ cu investiția pe care o faci într-o companiei nou înființată. Ce este foarte interesant este că, în general, percepția este exact inversă. Adică, in mod obișnuit, o persoană consideră că un fond de investitii de acțiuni este mai riscant decât să îți începi propria afacere.

Mai mult decât atât, în cazul în care intri într-o afacere nouă și care pare să nu meargă așa cum îți închipuiai este foarte dificil să ieși din ea. Pe când, în cazul fondurilor de investiții, doar printr-o simplă semnătură pe un formular de răscumpărare ai lichidat investiția, cu alte cuvinte ai ieșit din fondul respectiv.

Mai mult decât atât, cred că ar merita de reamintit că fondurile de acțiuni au performat foarte bine în ultima perioadă. De exemplu, fondul OTP AvantisRO care investește în acțiuni listate la BVB a înregistrat în ultimul an un randament de 36,8%, iar în termeni anualizați, în ultimii 5 ani a înregistrat un randament de 12.48%/an.

Privind la aceste cifre și mai ales la numărul foarte mic de persoane fizice care sunt investitori într-un fond de acțiuni, comparativ cu numărul de persoane care își asuma un risc mult mai mare de a investi într-o afacere nouă, nu pot să ajung decât la o singură concluzie. Românii nu au aversiune față de risc, sunt curajoși, au inițiativă, dar au încă foarte puține cunoștințe financiare. Cred că alocându-ne fiecare un timp specific pentru a ne educa financiar, vom putea ajunge la un stil de viață confortabil și sustenabil pe termen lung. Si cel mai probabil, am putea deveni atât antreprenori, dar și investitori – una nu o exclude pe cealaltă.

Acest articol nu reprezintă o oferta de a tranzacționa unități de fond emise de OTP AvantisRO (Autorizație ASF 376/27.02.2008, înregistrat în Registrul ASF la nr. CSC06FDIR /400050) și nici acțiuni sau alte instrumente financiare emise de companiile menționate în cadrul acestui articol.

Dan Popovici, CEO

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.