Câți românii au averi de top

Acum câteva zile am citit un articol în Ziarul Financiar care mi-a atras atenția. În acest articol aflăm că 36.500 de români au active financiare cu o valoare cuprinsă între 250.000 și 1 milion de USD (bineînțeles, în mai multe valute), iar circa 10.200 de români dețineau active financiare între 1 și 20 de milioane USD.

Pe de altă parte, vorbim doar de 400 de români cu active financiare între 20 milioane și 100 milioane USD și de alți 100 care au peste 100 milioane USD.

În mod evident toți acești români sunt clienți importanți pentru serviciile de private banking ale băncilor din România și nu numai. Sunt convins că cel puțin o parte dintre aceștia sunt investitori și în fonduri de investiții, dar au, de asemenea, conturi deschise la bursă și investiții în titluri de stat, denominate în lei, euro sau USD. Nu pot să neg că nu mă bucur când astfel de clienți devin investitori în fondurile pe care noi le administrăm, având în vedere valoarea potențială mare pe care o pot investi.

Români cu averi sub 250k euro

Dar pe de altă parte, efortul nostru se îndreaptă în primul rând către cele 15,8 milioane de români care au sub 250.000 de euro active financiare.

Fac această afirmație pentru că fondurile de investiții sunt un produs de retail. Acestea reprezintă cea mai simplă și ușoară metodă pentru oricine cu venituri mici sau medii de a economisi pe termen lung, de a investi și de a participa la creșterea economică și implicit a piețelor de capital.

Conform studiului citat de Ziarul Financiar peste 16 milioane de români au active financiare. Este evident că aici vorbim în primul rând de conturi curente și de economii și doar într-o mică măsură de alte produse financiare. Și chiar dacă în ultimul an și jumătate am asistat la o inflație foarte puternică și la scăderea puterii de cumpărare a românilor, observăm că populația economisește.

Sursa: BNR

Astfel, conform raportării BNR, dacă în luna ianuarie 2021 economiile populației erau la nivelul de 260 mld. RON (echivalent), în prezent acestea au depășit valoarea de 310 mld. RON.

Comportamentul financiar al românilor

Un alt fenomen interesant la nivelul comportamentului românilor în relația lor cu banii este acela că sumele plasate în depozite la termen, purtătoare de dobânzi mai mari au început să crească.

Sursa: BNR

În graficul de mai sus se poate observa că începând cu mijlocul anului trecut depozitele la termen au început să crească accelerat, în timp ce valoarea sumelor lăsate pe conturile curente sau de economii a intrat pe un trend descendent. Această mișcare are legătură în mod evident cu creșterea ratelor de dobândă practicate de către bănci la depozitele bancare.

Sursa: BNR

Va fi interesant de urmărit comportamentul populației pe viitor, odată ce dobânzile bancare vor începe să scadă. Și acest lucru se va întâmpla pe parcursul acestui an și a anului viitor. Odată cu scăderea ratei inflației este de așteptat ca băncile comerciale să înceapă să plătească din ce în ce mai puțin pentru atragerea de depozite.

Totuși, sume importante “stau” pe Zero

Important de spus este că încă vorbim de 156,9 mld. RON care stau pe conturi curente sau de economii (depozitele populației over/night), bani care nu sunt remunerați deloc sau sunt remunerați cu dobânzi foarte scăzute. O parte din acești bani ar trebui redirecționați către alte instrumente de economisire/investiție care ar putea să genereze randamente superioare. Nu trebuie uitat că avem încă un nivel relativ ridicat al inflației și chiar dacă aceasta va coborî, acest proces este unul care se va desfășura pe un interval de timp lung.

Economisire recurentă

Și așa cum spuneam mai sus fondurile de investiții reprezintă o soluție facilă pentru investitorul de retail care poate investi sume mici de bani în mod recurent. Astfel, fiecare dintre cei peste 16 milioane de români despre care vorbeam la începutul acestui articol sunt potențiali clienți ai companiilor de asset management.

Cu doar 100 de lei poți deveni investitor într-un fond de investiții care îți oferă un potențial de creștere pe termen lung și în timp, averea individuală crește așa cum crește și averea colectivă la nivel statistic al românilor.

Nu închei acest articol fără să vă reamintesc că este important ca înainte de a investi, să alocăm un strop de răbdare și efort astfel încât să înțelegem cât mai bine cum funcționează instrumentele financiare în care urmează să investim.

 

Dan Popovici,

CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.