Un exercitiu pe care îl fac destul de des pentru a analiza succesul unei companii la care sunt acționar este de a mă pune în locul consumatorului și de a trăi experiența lui cu produsul sau compania respectivă. Aș continua să consum acel produs, compania mă tratează ca pe un individ cât de cât inteligent sau mi se adresează de sus? Produsul este oarecum diferențiat sau nu are niciun avantaj competitiv? Este ușor de înlocuit sau nu pot trăi fără el?

Dacă ar fi să aplic acest raționament și în cazul fondurilor de investiții ar fi jale. Dacă tu ca și consumator nu ai fost oarecum privilegiat ca cineva cu experiență în investiții să-și consume din timp și să-ți explice un pic procesul și DE CE e bine pentru tine să investești, mai mult ca sigur ca imaginea ta despre bursă este cea conturată de filme: telefone sunând, țipete, agitație, stress, nervi, exces de testostoron, oameni maniaco-depresivi și multă aroganță. Probabil că dacă nu ai investiții deja te gândești că Bursa e manipulată, că se adresează celor cu foarte mulți bani care mișcă totul, că jocurile sunt făcute și zarurile sunt aruncate.

Dacă în familie sau în mediul de prieteni nu se vorbește despre bani și investiții, probabil că mentalitatea este “ce-o fi, o fi, cum ne-om descurca ne-om descurca”, important e să nu știe nimeni câți bani avem noi, la saltea sau uitați printr-un cont bancar de ani de zile.

Misiunea noastră, a celor din industria financiară este să popularizăm discuțiile despre bani, să creștem ușor ușor gradul de educație financiară din această țară. Și e o luptă la deal. Știu că facem eforturi grele în acest sens și că e greu de schimbat mentalitatea oamenilor, care de ce să nu recunoaștem, s-au fript în trecut și acum suflă și în iaurt.

Însă fiecare dintre noi trebuie să realizeze că ce face cu banii nu e atât de inteligent. Banii aceia care stau ascunși într-un cont bancar se erodează de la an la an. Iată mai jos ce face inflația cu banii noștri:

Este așadar nevoie de o soluție mai bună față de eternul depozit bancar, care în prezent aduce randament real negativ, adică dobânda depozitului este mai mică decât rata inflației. De ce ar vrea cineva să investească într-o soluție în care știe de la bun început că va pierde mă depășește.

Cel mai usor mod în care cineva poate obține un randament superior inflației pe termen lung este prin intermediul unui fond de investiții. A deveni investitor este un proces cât se poate de simplu și de democratic, iar paleta fondurilor de investiții este una largă în prezent.

Dar dacă mă pun în papucii unui proaspăt investitor în fonduri de investiții constat că există mai multe probleme. Principala problemă este cedarea controlului.

Dacă în viața reală apelăm la specialiști pentru schimbarea uleiului la mașină, modificarea instalației electrice în casă, întocmirea unui contract, pentru diagnostice samd, când vine vorba de bani nu ne place să predăm controlul. Despre asta am mai scris și aici. Este foarte ciudat că dacă mașină nu avem toți, poate la doctor nu ajungem până mai târziu în viață, contracte nu avem de semnat și nici instalația electrică de reparat, de problema banilor ne lovim sau ne vom lovi cu toții. Garantat 100%. Și atunci categoric avem nevoie de consultanță, și de una bună. De ce? Fiindcă suntem o țară săracă care trebuie să-și pună banii la treabă, astfel încât fiecare dintre noi să cadă pe pernă moale la bătrânețe sau la nevoie. Soluții există, produse bune există, consilieri există în fiecare unitate bancară, care iarăși există la fiecare colț de stradă, trebuie doar să ne facem un pic de curaj să adresăm câteva întrebări celor de la ghișee.

O altă problemă pe care am identificat-o din perspectiva consumatorului de fonduri de investiții este lipsa de transparență. Presupunând că ai ajuns la concluzia că vrei să fii investitor și că cel mai ușor fel de a fi investitor este printr-un fond de investiții ( și așa este ), urmează să faceți pasul cel mare și să transferați banii în contul fondului. Primiți o confirmare de executare a tranzacției și un extras de cont a doua zi. Și apoi? Apoi se întâmplă o magie, administratorul sau managerul de portofoliu fac o vrajă, și peste ceva timp avem randament, sau profit. Magia aceea e greu de explicat, dar dați-mi voie să încerc să vă dezvălui ce-i în spatele ei.

În ziua în care dumneavoastră ați făcut viramentul bancar suma trimisă a intrat în contul colector al fondului. În ziua următoare, colegii de la back-office mută banii din conturile colectoare în conturile curente după ce calculează prețul unei unități de fond (VUAN-ul) și apoi împart suma dvs. la acel preț. Rezultă numărul de unități pe care dumneavoastră îl primiți. Din acel moment sunteți investitor.

Participați la tot portofoliul fondului, proporțional cu suma investită de dvs. Banii dumneavoastră se alătură celorlalți și sunt puși la treabă de către managerul de portofoliu, care îi investește. Adică cumpără active financiare în care el crede că se vor aprecia, că sunt subevaluate, sau că aduc un venit bun.

Managerul de portofoliu are acces la o cantitate impresionantă de resurse tehnice (materiale de analiză, platforme de tranzacționare, întâlniri cu managementul companiilor, mulți intermediari financiari care lucrează pentru el) precum și un univers investițional la care un investitor obișnuit nu are acces. El poate tranzacționa cu bănci internaționale, poate accesa instrumente prea scumpe pentru un investitor de rând, dar cel mai important are o viziune de ansamblu asupra piețelor și e plătit să petreacă minim 8 ore pe zi astfel încât să ia cele mai bune decizii pentru investitorii din fondul administrat de el.

Cu timpul, dacă deciziile luate de managerul de portofoliu sunt cele bune, instrumentele din portofoliul fondului se apreciază în preț sau aduc venituri.

Acele creșteri/venituri sunt contabilizate din nou de către colegii mei de la departamentul de back-office, și sunt reflectate din nou în preț (VUAN). Dacă decideți să lichidați investiția, veți răscumpăra la un preț (VUAN) mai mare, deoarece intrumentele din portfoliu au crescut, și odată cu ele și investiția dumneavoastră. Iată de unde provine randamentul dumneavoastră.

Pentru a lupta cu lipsa de transparență și cu cedarea controlului, noi cei de la OTP Asset Management ne-am asumat să fim cât se poate de transparenți. Drept urmare publicăm în fiecare lună un buletin lunar pentru fiecare fond administrat de noi, deși nu ne obligă nimeni să facem asta. O facem pentru a vă ține la curent cu investițiile dumneavoastră.

Buletinul lunar poate fi găsit la rubrica Documente utile a fiecărui fond pe pagina noastră de internet, www.otpfonduri.ro sau poate fi primit pe e-mail dacă vă înscrieți în lista de distribuție. Doar o dată pe lună, nu vrem să spamăm. În el găsiți top emitenți din portofoliul fondului, randamentele la zi, precum și comentarii de la managerii de portofoliu. Cuprinde toate informațiile esențiale pentru un investitor.

Mai departe, tot în spiritul transparenței, suntem prezenți la fiecare forum, conferință sau eveniment la care suntem invitați și interacționăm cu toți oamenii cu care intrăm în contact, fie că ne sunt deja investitori, fie că sunt curioși.

Ne implicăm în proiecte de educație financiară alături de colegii noștri de la Fundatia Dreptul la Educatie și avem discuții cu oricine e interesat să facă mai multe cu banii săi. Facem tot ce ține de noi să dărâmăm miturile care s-au conturat în spatele ideii de investiție la Bursă.

Adevărul e că a fi investitor la Bursă e ceva plictisitor. E un proces repetitiv, în care cu cât începi mai din timp cu atât ai șanse să-ți atingi obiectivul mai repede. Nu ai nevoie de mulți bani, și nici de informații privilegiate. Nu ai nevoie de mai mult timp decât ai aloca pentru alegerea unui frigider nou pentru a alege o companie în care să investești. Și toată matematica de care ai nevoie ai învățat-o în clasa a 5-a.

Dar cu cât luăm mai rar decizii pe o anumită temă, cu atât sunt mai greu de luat deciziile. Prin urmare, când vine vorba de bani și investiții e complet firesc să fim ușor stresați și să simțim nevoia de a apela la un consultant. Pe termen lung s-ar putea să fie cea mai bună investiție.

Adrian Anghel, Head of Sales

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.