Citind într-o dimineață un articol despre motivele pentru care oamenilor le este „frică” de bani, mi-am dat seama că majoritatea oamenilor pe care îi cunosc (inclusiv eu) încă au anumite limitări în ceea ce privește modul în care privesc banii și tot ce presupun ei.

În general, oamenilor le este destul de greu să vorbească cu alți oameni despre faptul că au economii, investiții, despre veniturile și cheltuielile lor, despre veniturile dorite ș.a.m.d. Este un fel de subiect tabu, cred eu. Mi se pare că există o stigmă în societatea românească în privința banilor. Cumva suntem prinși într-o rotiță de hamster. Nu e bine nici să fii prea bogat, dar nici să fii sărac, îți e rușine să recunoști și dacă ai economii, dar și dacă cheltuiești absolut toți banii pe care îi câștigi.

Pentru o națiune care este pe ultimul loc în UE la educație financiară, mi se pare firesc ca discuțiile despre bani să fie incomode. Dar discuțiile despre economii, investiții, bugete lunare, modalități de a economisi bani și orice alte subiecte referitoare la situația financiară și obiectivele financiare ar trebui să fie binevenite și încurajate.

Până la urmă, doar prin educație continuă și comunicare, poți ajunge să stăpânești bine un domeniu. În articolul menționat, era un citat care mi-a plăcut, al unui scriitor, Andrew Smith. Nu este nici prima, nici ultima persoană care spune asta, dar mi se pare binevenită oricum ca reamintire: „Oamenii se tem de ceea ce nu înțeleg și urăsc ceea ce nu pot cuceri.”

Probabil că prima soluție pentru a depăși această frică este educația. Înțelegerea banilor și a ceea ce reprezintă ei va atenua această teamă și va elimina incomoditatea de a vorbi despre bani. Banii sunt până la urmă doar un instrument care ne ajută să realizăm lucruri, nimic mai mult sau mai puțin.

Banii sunt necesari și utili în a ne ajuta să ne îndeplinim nevoile principale, de subzistență, dar și nevoi mai elevate. Permiteți-vă să aveți o relație sănătoasă cu banii. Educația financiară este extrem de importantă și ne ajută să înțelegem cum putem folosi acest instrument cât mai eficient și în avantajul nostru pentru a ne îndeplini dorințele și aspirațiile.

De mai bine de 3 ani de zile OTP Asset Management  România SAI SA își îndreptă atenția către activități de educație financiară, în arii cât mai diverse, pentru a contribui la susținerea și creșterea numărului de investitori în fonduri de investiții per total, cât și a diversificării acestora în fonduri cu componentă de acțiuni, acestea fiind cele care aduc potențiale randamente semnificative.

 

Cristina Mahika, PhD

Portofolio Manager

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.