Vrem să economim bani pentru viitorul copiilor noștri? Vrem să ne asigurăm o bătrânețe liniștită după ce ieșim la pensie? Vrem să economim pentru o achiziție majoră care se va întâmpla peste câțiva ani?
Există numeroase soluții de economisire care să răspundă la întrebările de mai sus. Cu toate acestea, eficiența acestor soluții este diferită. Iar când vorbim de un orizont de timp lung și foarte lung, eficiența este importantă. În continuare aș vrea să vorbesc despre una dintre aceste soluții, respectiv economisirea prin intermediul fondurilor de investiții.
- Dacă dorim să creștem valoarea economiilor pe termen lung, dar și să fim informați în mod continuu asupra riscurilor pe care ni le asumăm.
- Dacă avem suficient timp până la momentul în care avem nevoie de bani.
- Dacă dorim să lăsăm deciziile de investiții de zi cu zi în grija unor specialiști.
Atunci fondurile de investiții sunt soluția optimă de economisire pe termen lung.
Fondurile de investiții sunt de fapt portofolii colective, ale mai multor investitori care își pun banii în comun și care sunt administrate de profesioniști.
Banii colectați de la noi și de la alți investitori, din vânzarea unităților de fond, sunt utilizați pentru a forma un set de active alcătuit din diferite instrumente financiare. În funcție de politica de investiții a fondului, putem accesa printr-o singură investiție în unități de fond, mai multe piețe financiare internaționale, mai multe tipuri de active, respectiv obligațiuni, acțiuni, etc.
Valoarea unității de fond poate crește în timp datorită pe de o parte a creșterii valorii acțiunilor sau/și obligațiunilor aflate în portofoliul acestuia și pe de altă parte, datorită veniturilor încasate de către fond sub formă de dobânzi, cupoane sau dividende.
Pentru cine este potrivit un fond de investiții?
Fondurile de investiții pot fi potrivite atât pentru investitorii experimentați, cât și pentru începători. Administrarea eficientă a unui portofoliu de acțiuni, la nivel individual necesită pe de o parte cunoștințe aprofundate ale mecanismelor piețelor financiare, iar pe de altă parte este o mare consumatoare de timp. Astfel indiferent dacă suntem investitori experimentați sau începători, merită să încredințăm o parte din economii unor specialiști în investiții care pe termen lung au cunoștințele, capacitatea și instrumentele de a ne administra în mod profesionist acești bani. Și acest lucru se poate face cel mai ușor prin intermediul fondurilor de investiții.
Este esențial să înțelegem că atunci când vorbim despre Fonduri de investiții, sumele investite nu sunt garantate. Nici câștigul și nici măcar suma inițială investită. Orice investiție este însoțită de riscul de a pierde o parte din bani. Acest risc este recompensat cu o rată a randamentului sau câștigul posibil mai mare. Ca și regulă, trebuie înțeles foarte clar că, cu cât sunt mai multe riscuri implicate, cu atât câștigul așteptat poate fi mai mare.
Un ultim aspect pe care vreau să îl punctez este acela că în cazul fondurilor de investiții performanțele trecute nu sunt o garanție pentru performanțele viitoare. Dar este important să ne uităm și la trecut pentru a înțelege viitorul.
De ce să investești totuși într-un fond de investiții?
Pentru că așa cum spuneam mai sus, pe termen lung investițiile aduc un randament mai mare decât economisirea clasică făcută prin intermediul unui depozit bancar.
Și pentru că putem economisi prin intermediul fondurilor de investiții atât sume mici (începând cu 50 de lei) până la sume mari. Chiar și cu o sumă mai mică, de câteva zeci sau sute de lei, poți să fii parte la câștigul potențial al unui portofoliu de zeci sau sute de milioane de lei.
De asemenea, este important de spus că, în cazul investiții prin intermediul unui fond, riscurile de piață sunt diminuate prin intermediul diversificării. Fondul are numeroase plasamente în diferite instrumente financiare și astfel riscul este mult diminuat. Pentru a afla mai multe despre diversificare poți citi una dintre articolele mele mai vechi – De ce vorbim din nou despre diversificare
Și nu în ultimul rând trebuie spus că fondurile de investiții sunt puternic reglementate, există un întreg sistem de raportare și supraveghere a acestora astfel încât banii să fie în siguranță.
Despre fondurile de investiții, cum funcționează ele, în ce investesc și ce performanțe au, puteți afla mai multe intrând pe pagina noastra www.otpfonduri.ro .
Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea.
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.