Oare este la fel și când vorbim despre investiții? De fapt nu. Când vine vorba de invesțiții suntem de pe aceeași planetă și jucăm același sport. Doar că unii dintre noi o facem poate mai bine decât ceilalți.
Se spune că un bărbat de succes este acela care câștigă mai mult decât poate cheltui soția lui. O femeie de succes este aceea care găseşte un astfel de bărbat.
Dacă v-ați gândit că bărbații sunt mai buni cu banii, în timp ce doamnele sunt mai orientate către cheltuieli, ei bine, v-ați fi înșelat.
Asta deoarece mai multe studii* arată că femeile sunt în general investitori mai buni decât bărbații.
Diferențele de abordare a investițiilor între femei și bărbați pot fi explicate din punct de vedere neuro-științific. Oamenii de știință au fost mereu fascinați de diferențele dintre femei și bărbați și odată cu evoluția științei aceste diferențe au putut fi măsurate.
Creierul feminin are o proporție mai mare de materie cenușie, în timp ce creierul masculin are o proporție mai mare de materie albă. A avea mai multă substanță cenușie poate explica de ce femeile tinere de obicei, sunt mai eficiente în prelucrarea informațiilor, au adesea abilități verbale mai puternice și de obicei excelează la jonglarea mai multor activități. A avea mai multă materie albă pare să ajute creierul masculin să transfere informații în creier. Acest lucru poate spori abilitățile spațiale ale tinerilor bărbați, cum ar fi navigarea și rezolvarea problemelor de matematică.
Există mai multe structuri în creier care cresc diferit la femei și bărbați adolescenți. Hipocampul ajută la transferarea informațiilor noi în memoria pe termen lung. Hipocampul este sensibil la hormonul feminin, estrogen, și crește mai rapid și mai mare la femeile tinere.
Oamenii de știință cred că un hipocamp mai mare poate explica abilitățile sociale puternice ale femeilor. Femeile deseori excelează în dimensionarea situațiilor sociale, sprijinirea emoțională și coordonarea relațiilor complexe. Amigdala, centrul fricii din creier, și hipotalamusul sunt sensibile la hormonii sexuali masculi și cresc mai mari la bărbații tineri. Ambele structuri sunt implicate în răspunsul organismului la teamă și pericol. Apetitul sporit pentru sporturi de contact, creșterea dorinței sexuale, și dorințe de a fii mai asertiv sunt comportamente care au sens, având în vedere creșterea masculină în amigdală și hipotalamus a bărbaților. O amigdală mai amplă poate explica, de asemenea, de ce au nevoie băieții și tinerii să se deplaseze mai mult în timp ce învață în comparație cu fetele și femeile tinere, care tind să aibă o perioadă de atenție mai mare, care le permite să stea în continuare și să se concentreze pe un subiect pentru perioade mai lungi de timp.**
Aceste diferențe fundamentale se traduc și în felul în care gestionăm banii.
Femeile economisesc mai mult, investesc mai prudent, au rulaje mai mici, ceea ce se traduce în comisioane de tranzacționare mai mici. Toate acestea se traduc în randamente mai mari față ce obțin bărbații, pe termen lung.
Barbații pe de altă parte își asumă riscuri mai mari, au rulaje mai mari, prin urmare plătesc și comisioane de tranzacționare mai mari și economisesc ușor mai puțin decât doamnele. De asemenea, bărbații au mai multă încredere că pot “bate piața”, față de femei. Cam de două ori mai multă încredere. Prin urmare au cam cu 25% mai putine șanse să “bată piața”.
Diferențele acestea m-au fascinat de când le-am descoperit pentru prima dată și am decis să văd care este situația în cazul investitorilor OTP Asset Management. Având în vedere că investițiile sunt încă un subiect tabu în România, mă așteptam să găsesc o structură puternic înclinată către bărbați. Surpriza numărul 1 a fost să găsesc o distribuție aproape perfectă. Doamnele chiar economisesc în număr mai mare decât bărbații.
Ce preferă doamnele? Statistica arată că femeile investesc preponderent fonduri de venit fix, respectând tiparul stabilit pe piețele cu tradiție. Acestea aleg fonduri denominate în lei cum este OTP ComodisRO și OTP Obligațiuni și denominate în valută cum este OTP Dollar Bond sau OTP Euro Bond.
Asta nu e rău deloc, deoarece în România fondurile de obligațiuni au performat mai bine decât cele de acțiuni, la nivel istoric. Totuși, la nivel internațional acțiunile au fost clasa de active care au performat cel mai bine.
Concluzia ar fi că fiecare are de învățat de la sexul opus și că a discuta despre investiții în cuplu ar trebui să fie un lucru firesc.
Așa că domnilor, implicați-vă partenerele în deciziile de investiții. Randamentele portofoliilor dumneavoastră s-ar putea să vă multumească.
As vrea să vă las în nota de primăvară a unui sincer La multi ani! Vă mulțumesc că existați în viețile noastre!
*https://www.fidelity.com/about-fidelity/individual-investing/better-investor-men-or-women
**http://www.multiplyingconnections.org/become-trauma-informed/male-and-female-brains-are-not-same
Adrian Anghel, Head of Sales
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.