Gates. Bill Gates. Până ai terminat de citit până aici averea lui a sporit cu aproape 3.000$, ținând cont că anul acesta și-a sporit averea cu 16 miliarde de dolari. Asta în ciuda faptului că a donat peste 35 de miliarde de dolari pentru acțiuni de caritate!
Fondatorul Microsoft, a cărui avere totală este estimată a fi la 106 miliarde de dolari, este estimat a fi al doilea cel mai bogat om din lume, după fondatorul Amazon, Jeff Bezos. Așadar, cum face Bill minunea de a dona anual 15% din PIB-ul României în timp ce-și crește averea?
Dacă v-ați gândit doar la mersul acțiunilor Microsoft, ei bine v-ați înșelat.
Asta fiindcă Bill Gates și-a diversificat de mult portofoliul de investiții, ieșind treptat atât din activitatea zilnică a companiei Microsoft și concentrându-și eforturile pe fundația sa, cât și din compania Microsoft.
„Nu ne aflăm, într-o anumită poziție defensivă, unde să avem mare parte din bani în numerar, sau ceva de genul acesta”, a spus Gates marți la Bloomberg Television. „Strategia folosită pentru investiții este să depășim 60% în acțiuni.”
Așadar Bill își asumă riscuri. Vede oportunități în economia SUA și în cea globală, și e conștient că dobânzile scăzute din mediul economic actual fac investițiile în obligațiuni un pariu nu prea fericit.
Investițiile se desfășoară prin Cascade Investments Group, vehiculul de investiții al lui Bill Gates. Compania a fost fondată în 1995, și de atunci activitățile care țin de investiții sunt delegate lui Michael Larson. Așadar Bill nu se ocupă de unul singur de investiții.
Printre investițiile pe care Bill Gates le face prin Cascade Investments se numără: Hotelurile și Resorturile Four Seasons (Hoteluri), Compania Națională Canadiană de Căi Ferate (Transport feroviar), Berkshire Hathaway (Conglomerat), Diageo (Băuturi), John Deere (Echipament greu), Autonation (Dealer auto) , Beyond Meat (carne artificială) și altele.
Rezultă un portofoliu foarte diversificat, cu investiții în multe companii care activează în diverse sectoare ale economiei.
Aceste investiții generează profitul atât de necesar fundației Bill și Melinda Gates pentru a continua lupta sa de a ataca probleme importante precum creșterea nivelului educației și reducerea sărăciei.
Nu pot să nu mă întreb ce influență majoră a avut prietenul său bun și celebru investitor, Warren Buffett, asupra portofoliului de investiții lui Gates. Influența pare însă o stradă cu două sensuri din moment ce Bill Gates l-a convins pe Buffett să-și doneze cea mai mare parte din avere fundației Bill și Melinda Gates, recunoscând și sprijinind astfel eforturile acesteia.
Despre diversificare noi am tot scris, aici și aici. Este foarte importanta pentru orice investitor, ușor de realizat și aduce beneficii multiple. Investind în active financiare diferite, cu diverse grade de risc și cu dispersie geografică, șansele ca ele să aibă o evoluție corelată, scad drastic. Ne protejăm astfel deținerile noastre de evoluții nefavorabile, în timp ce ne creștem probabilitatea de câștig.
Așadar, Bill Gates deleagă investițiile și are un portofoliu diversificat, preponderent în active cu risc.
Bill e inteligent. Fii ca Bill. Poate ar trebui să schimb titlul articolului 🙂
Adrian Anghel, Head of Sales
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.