Citind presa internațională, am aflat recent despre blogul unui tânăr din Statele Unite ale Americii (http://mymoneywizard.com/)
care și-a propus să se pensioneze anticipat la vârsta de 37 de ani și care a început acest blog cu sfaturi de economisire la 25 de ani, când reușise să economisească deja peste 100,000 $.
Sean are în prezent 26 de ani și a început să economisească de la vârsta de 16 ani, motivat fiind de exemplul bunicului său, care deși a avut mereu un salariu anual modest și a crescut cinci copii, a reușit să ajungă la o avere de 1.3 milioane de dolari investind în acțiuni, ajutat fiind de timpul îndelungat de investiție și de dobânda compusă.
Blogul lui Sean este plin de articole cu sfaturi pentru economisire. Ce mi-a plăcut cel mai mult însă e o idee pe care a accentuat-o, și anume că nu este necesar să fii un geniu al plasamentelor pe bursă pentru a investi și că te poți folosi oricând de principiul diversificării și de fondurile de investiții. În ceea ce privește investițiile sale, cei 150,000 $ pe care i-a strâns până în prezent sunt împărțiți astfel: 7,000$ lichidități, 40,000$ în planul 401K al firmei la care lucrează, 59,000$ în fonduri de investiții și 45,000$ într-un cont de brokeraj administrat de Merrill Lynch.
Totuși, trebuie menționat că Sean a ajuns aici pentru că economisește chiar și jumătate din salariul său anual. Salariile din România sunt însă mult mai mici decât în Statele Unite ale Americii și românii rareori își pot permite să economisească un procent atât de mare din venituri. Poate că, la nivelul actual al veniturilor nu se pune neapărat problema pensionării anticipate din economii, dar ne putem ajuta de timp și de dobânda compusă pentru a avea o sumă de bani economisită pentru pensionare sau pentru alte cheltuieli mai mari (facultatea copiilor, achiziționarea unei case etc).
Cristina Mahika, Portofolio Manager
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modicate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastra poate creste sau poate scadea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.