Eu sunt pasionată de cafea. Mai exact, îmi place să beau o cafea bună.

Chiar și așa, când am fost invitată recent la un eveniment la care participa un dublu campion național la barista, m-a pus puțin pe gânduri acest campionat de făcut cafea. Nu e vorba că nu apreciez o cafea bună și nu pot face diferența între un cappuccino bun și unul mediocru, în nici un caz. Doar că nu îmi dădeam seama care pot fi criteriile de demarcație în cadrul unui campionat, fie el național sau internațional, de barista.

Dar, prin amabilitatea unui coleg, am descoperit un articol(https://www.scientificamerican.com/article/brewing-a-great-cup-of-coffee-depends-on-chemistry-and-physics/) foarte interesant în care se explică faptul că, dintre băuturile artizanale existente, cafeaua deține o caracteristică unică, prin faptul că cel care o prepară joacă un rol semnificativ în calitatea produsului final la locul consumului. În contrast, în cazul băuturilor deja preparate, precum berea sau vinul, contează mai degrabă temperatura băuturii în momentul consumului. Adică, calitatea cappuccino-ului din ceașcă ta depinde bineînțeles de calitățile cafelei și a aparaturii folosite, dar și de abilitățile celui care o prepară.

Cam așa este și în cazul pieței de capital. Așa cum o băutură pe bază de cafea depinde foarte mult de calitatea materiei prime și a aparaturii folosite, așa și investițiile noastre depind foarte mult de modul în care evoluează piața și economia și de calitatea materiei prime din portofoliile voastre, respectiv acțiunile și obligațiunile deținute.

Și așa cum în cazul unui cappuccino excepțional, preparat de un barista campion, contează fiecare detaliu, precum temperatura și chimia apei, timpul de preparare, proporția de cafea și apă ș.a.m.d., și nu în ultimul rând dedicarea și priceperea celui care prepară cafeaua, așa contează și în cazul unor investiții momentul alegerii unei investiții, raportul randament versus risc asumat, stabilirea obiectivelor investiției ș.a.m.d., și nu în ultimul rând dedicarea și priceperea managerului de portofoliu.

 

Cristina Mahika, PhD

Portofolio Manager

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.