Chiar dacă poate unii dintre dumneavoastră nu sunteți familiarizați cu sporturile de echipă, cred că puteți fi de acord că o echipă echilibrată, cu jucători cu calități diferite are cele mai mari șanse să câștige o competiție sportivă.
Nu cred că poți spera să câștigi un campionat mondial de fotbal dacă ai o echipă formată din cei mai buni 11 portari din lume, sau din cei mai buni 11 atacanți. În mod evident ai nevoie de cineva care să apere poarta, să paseze și să construiască jocul. Tot la fel cum ai nevoie de cineva care să centreze și de altcineva cu simțul porții și care să înscrie cât mai multe goluri. Doar așa poți câștiga cât mai multe meciuri și în cele din urmă să îți atingi obiectivul de performanță propus.
Tot la fel se întâmplă și cu economisirea/investiția pe termen lung și asta se traduce printr-un portofoliu diversificat. Un portofoliu de fonduri de investiții, bazat pe clase diferite de active, cu nivele diferențiate de risc și randament potențial.
În funcție de momentele piețelor financiare, a ciclurilor economice și a mersului economiei în general, pentru anumite momente poate este mai bine să joci defensiv, cu mai mulți fundași și închizători și cu o pondere mai mică de atacanți. Pe de altă parte, când vremurile sunt bune, poate trebuie să introduci în echipă un număr mai mare de atacanți, să îți asumi mai multe riscuri și astfel să obții performanțe mai bune. Dar indiferent de vremuri, trebuie să ai o echipă completă, diversă și cu o viziune pe termen lung.
Mergând mai departe cu această paralelă, haideți să ne gândim la echipa cu 11 portari. Toți de nivel internațional. În mod sigur această echipă nu va câștiga niciodată un campionat mondial de fotbal. Tot la fel cu un portofoliu bine “diversificat” de depozite bancare, în mod sigur că pe termen lung nu vei atinge performanța dorită. Îmi veți spune că sigur nu veți pierde bani cu depozitul bancar și că nu vreți să vă asumați nici un risc.
Dacă ne gândim la situația actuală, dobânzile la depozite au început deja să crescă, avem oferte interesante cu câștig de peste 3%/an. Cu toate acestea, ar trebui să știm că inflația se situează la un nivel de 5% și că de fapt în termeni reali, orice depozit constituit în prezent este pierzător. Pentru că rata dobânzii este mai mică decât inflația.
Indiferent dacă constitui acum un depozit la o lună, la șase luni sau la un an, dobânda primită are mari șanse să nu depășească rata inflației și în aceste condiții, de fapt, aveți un randament real negativ. Adică pierdeți bani.
Pe de altă parte dacă ne uităm la randamentul titlurilor de stat emise de România, cu o maturitate de peste trei ani, acestea sunt peste 4.5%, iar cele la 10 ani sunt peste 5%. Aceste titluri de stat se află în componența fondurilor de obligațiuni.
Este adevărat, aceste fonduri de obligațiuni au volatilitate, adică prețul lor poate în unele momente să și scadă, pentru o zi, o săptămână sau chiar în cazuri extreme pentru mai multe luni. Dar trendul general este ascendent. Obligațiunile sunt instrumente cu venit fix și cu risc relativ scăzut, dar pe termen lung aduc randamente superioare depozitelor clasice.
Astfel, putem spune că linia noastră de apărare (fundașii echipei noastre) este formată din fonduri de obligațiuni.
Mergând cu analogia mai departe, pentru linia de mijloc, sufletul și motorul echipei, partea care dă stabilitate și randament în același timp, ar trebui să ne uităm la fondurile diversificate și de Absolute- Return. Acestea, prin portofoliul lor diversificat, atât pe clase diferite de active, având atât acțiuni cât și obligațiuni, cât și regional, reprezintă coloana vertebrală a portofoliului nostru.
Fondurile diversificate și de Absolute-Return, au în mod evident o volatilitate/risc mai mare decât fondurile de obligațiuni, dar în același timp, au pe termen lung potențialul de a realiza performanțe net superioare altor produse de economisire clasice. Un fond diversificat flexibil, cu expunere internațională, având în portofoliu o gamă largă de clase de active, de acțiuni și obligațiuni din domenii diferite de activitate, poate fi comparat cu un conducător de joc. Acesta îți dă claritate, îți poate reduce riscul în unele momente, iar pe termen lung, poate oferi performanțe ridicate. El reprezintă poate principala ta armă în lupta contra inflației.
În final, pentru a întregi echipa, ai întotdeauna nevoie și de atacanți. Indiferent de valoarea adversarului din fața ta, de momentele mai bune sau mai rele, pentru a înscrie și a performa, ai nevoie de fonduri de acțiuni. Este adevărat, au cel mai ridicat nivel de risc, au cea mai mare volatilitate, dar pe termen lung, așa cum o echipă nu poate câștiga un campionat fără atacanți, nici portofoliul tău nu poate face performanță adevărată fără fonduri de acțiuni.
Ponderea fiecărui fond în parte în portofoliu personal depinde de foarte multe lucruri, de profilul de risc, de orizontul de timp, și la fel ca și în sport, structura echipei poate fi schimbată de-a lungul timpului. Dar așa cum marii antrenori reușesc să își conducă echipa spre victorie și tu, dragă investitorule trebuie să îți administrezi echipa ta de fonduri de investiții pentru a ajunge la performanța dorită.
Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea.
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.