Când este momentul să investesc?

Am primit de curând o întrebare de la o prietenă. “Crezi că este un moment bun acum să investesc într-un fond de acțiuni?”

La această întrebare nu am putut răspunde decât printr-o altă întrebare: “Care este orizontul tău de timp?”

Bazale în investiții

În rândurile de mai jos voi încerca să dezvolt răspunsul. Cred că poate fi util pentru mulți dintre cei care sunt pentru prima dată în contact cu piețele de capital și care doresc să investească.

În primul rând trebuie înțeles că investiția în acțiuni/fond de acțiuni trebuie făcută pe termen lung. Nimeni nu poate spune cu precizie cum va evolua piața de la București sau acțiunile internaționale în următoarele două sau trei luni. Există un nivel ridicat de incertitudine legat de evoluția macro-economică locală și globală, de evoluția inflației, a ratelor de dobândă stabilite de băncile centrale, de deciziile guvernanților privind fiscalitatea și nu în ultimul rând de o posibilă recesiune în Europa sau SUA. Mai mult decât atât, incertitudinea legată de escaladarea războiului din Ucraina există în continuare după un an și jumătate de război.

Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că pe termen lung, în ultimii 120 de ani, piețele de acțiuni au evoluat ascendent și investiția în acțiuni a fost una care a protejat puterea de cumpărare, de efectele inflației.

Istoria ne-a arătat că, dacă ai un orizont de timp suficient de lung, investiția în acțiuni este una câștigătoare. Este evident că nu trebuie să investești într-un fond de acțiuni sau direct la bursă dacă ai nevoie de bani peste câteva luni sau un an.

Un alt aspect important atunci când pornești la drum în investiții este acela legat de profilul tău de risc. Chiar dacă declari că ai un orizont de timp lung, există posibilitatea ca volatilitatea portofoliului tău să fie ceva de nesuportat. Sunt oameni care au un apetit de risc scăzut și, chiar dacă la nivel teoretic, știu că există posibilitatea ca investiția făcută să fie volatilă (creșteri și descreșteri violente ale portofoliului) să nu o poată tolera, și astfel, să vândă acțiunile/fondurile de acțiuni după câteva zile sau săptămâni de scădere.

Istoria recentă

Luând în considerare doar ultimii ani, am avut momente când piețele de acțiuni, și implicit fondurile de investiții, au înregistrat scăderi importante. Să ne aducem aminte de momentul Ordonanței 114/2018, de declanșarea crizei COVID 19 sau de începutul invaziei din Ucraina. În toate aceste momente, investitorii au reacționat violent și prețurile activelor s-au corectat puternic (scăzut). Cu toate acestea piețele și-au revenit de fiecare dată, iar în momentul de față, fondurile de acțiuni sunt din nou la maxime istorice.

În graficul de mai jos prezint evoluția prețului unității de fond (VUAN) pentru un fond de acțiuni administrat de către OTP Asset Management, cu expunere pe acțiunile tranzacționate la Bursa de Valori București, pentru ultimii 5 ani.

După cum puteți observa, mai devreme sau mai târziu, fondul își reia creșterea și recuperează pierderile înregistrate în timpul momentelor de volatilitate.

Dacă în cele din urmă, reușim să răspundem la întrebarea “Ce orizont de timp avem?” printr-un răspuns măsurat în ani (la modul ideal cel puțin 5 – 7 ani, dacă nu și mai mult) și dacă profilul de risc pe care îl avem este unul potrivit pentru o astfel de investiție, atunci răspunsul la întrebarea  “Crezi că este un moment bun acum să investesc într-un fond de acțiuni?” este unul singur – “Da!”

Dacă ai un orizont de timp suficient de lung, nu este important momentul în care intri în piață, ci cât de mult rămâi investit.

Investiția recurentă

Mai mult decât atât, cel puțin în cazul investitorilor începători, cred că investiția recurentă este cea mai potrivită. Astfel, dacă investești lunar o sumă relativ mică (câteva sute de lei, în funcție de veniturile tale) nu vei mai fi afectat de volatilitate. Această abordare a investiției recurente transformă volatilitatea din dușman în prieten. Vei putea să investești la prețuri diferite, mai mari sau mai mici și astfel, vei reuși să ai un preț mediu de achiziție care îți va permite la un moment dat să ai un câștig mai mare.

Exemplu

Pentru a înțelege mai bine beneficiile investițiilor recurente am să vă prezint evoluția portofoliului unui potențial client care investea 100 lei/lună în ultimii 5 ani.

Clientul se hotărăște să investească în prima zi lucrătoare a fiecărei luni, începând cu data de 1 august 2018.

Iată mai jos un grafic cu evoluția portofoliului său pe parcursul timpului, acesta ajungând ca în data de 01.08.2023 să dețină o valoare de 8203,85 RON. Această sumă nu pare foarte mare, dar, pe de altă parte, să ne amintim că a investit doar 100 lei/lună.

După cum puteți observa, valoarea portofoliului în cazul investițiilor recurente are o volatilitate mai mică decât volatilitatea fondului.

În plus, cred că trebuie conștientizat că, atunci când investești într-un fond de acțiuni, îți iei expunere pe un întreg portofoliu de acțiuni, obținând astfel, cu o sumă mică de bani, o diversificare semnificativă. Este important de știut că diversificarea este poate, cea mai simplă metodă de reducere a riscului de piață.

Concluzie

Ca și concluzie la finalul acestui articol, cred că dacă ai un plan pe termen lung, nu mai contează momentul în care începi să investești. Contează doar să te ții de planul tău, să nu cazi pradă emoțiilor și să ai răbdare.

De asemenea, trebuie să îți corelezi așteptările cu realitatea. Dacă investești recurent într-un fond de investiții, nu te vei îmbogăți peste noapte, nu îți vei dubla banii în jumătate de an, însă pe termen lung, valoarea investiției tale poate să crească cu un randament superior inflației. Astfel, banii tăi vor fi protejați de efectele inflației și puterea lor de cumpărare se va menține sau chiar va crește.

Nu închei acest articol fără să vă reamintesc că este important ca înainte de a investi, să alocăm un strop de răbdare și efort astfel încât să înțelegem cât mai bine cum funcționează instrumentele financiare în care urmează să investim.

Când este momentul să investesc?

Dan Popovici,

CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.

Când este momentul să investesc?