Un citat celebru al lui Mark Twain se aplică în cazul de față: “Am trecut prin multe lucruri teribile în viață, iar unele dintre ele chiar s-au întâmplat.” Același lucru este valabil și pentru investitori. Pierdem mult timp ca investitori îngrijorându-ne despre orice lucru care ne-ar putea afecta, dar ne-am uitat vreodată la câte lucruri chiar s-au întâmplat? Fiindcă dacă ne-am uita cu atenție ne-am da seama că temerile noastre ori nu s-au mai adeverit, ori au fost evenimente peste care am trecut cu brio.
Vă mai aduceți aminte de Grexit? În 27 ianuarie 2015, noul guvern condus de Alexis Tsipras, liderul Syriza, a stângii radicale, îl avea ca ministru de finanțe pe Yanis Varoufakis, iar de părăsirea Uniunii Europene de către Grecia se vorbea pe larg, înainte să preia britanicii ideea. Ce se întâmpla între timp? Grecia a rămas bine mersi în zona Euro și își finanțează datoria la dobânzi de aproximativ 2%, similare cu cele ale României pentru moneda Euro.
Vă mai aduceți aminte de PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania)? Temerile că aceste țări nu vor mai fi în stare să-și plătească datoriile statale au dat fiori investitorilor prin 2008-2009, ideile mergând până la spargerea zonei Euro în două, Nord și Sud, și chiar de renunțare la conceptul de zona Euro. Ce s-a întâmplat între timp? Țările, dar și zona Euro rezistă bine mersi, și deși nivelul datoriilor acestor țări rămâne unul relativ ridicat problema falimentului nu se mai pune.
Italia a șocat piețele financiare în 2018 când Mișcarea 5 stele (M5S – partid de stânga, populist și eurosceptic) a intrat într-o coaliție nefirească cu Liga Nordului (partid de dreapta), aruncând în aer prețul obligațiunilor suverane emise de acest stat. Ce s-a întâmplat între timp? Nu mare lucru. Lucrurile merg pe făgașul lor, Italia se încadrează în deficitul bugetar de 2% agreat cu Uniunea Europeană, iar la alegerile regionale din februarie 2019 M5S a scăzut serios în opțiunile electoratului.
În România am avut șocul OUG 114/2018, care a afectat toate sectoarele prezente pe bursa locală. La finalul anului, Guvernul venea cu această bombă legislativă care afecta toată economia românească, de la sectorul bancar, până la cel energetic, fără a consulta înainte principalii actori de pe scena economică. Bursa, măsurată prin indicele BET, scădea în acea zi cu mai bine de 12%, însă declinul a continuat și-n zilele următoare. Ce s-a întâmplat de atunci? OUG 114 a fost ciuntită în mai multe părți cheie, o serie de măsuri au fost îmbunătățite, iar indicele BET stă semeț peste pragul din decembrie 2018 (cu dividendele reinvestite ar fi mult mai sus).
Am supraviețuit lui Trump, inversării curbei dobânzilor în SUA, criza datoriilor în Europa, războiului comercial dintre SUA și China, începutului de război între Ucraina și Rusia și aș putea continua cu exemple.
Ne speriem. Ne îngrijorăm. E normal și natural. Suntem produsul a milioane de ani de evoluție, și asta funcționa în trecut. Vezi prădătorul ăla mare cu gheare ascuțite? Fugi. Funcționa.
Din păcate suntem încă programați să funcționăm la fel, chiar dacă scopurile noastre ca societate s-au schimbat. Din cauză că banii au altă valoare în timp, faptul că ne speriem la fiecare eveniment ne îndepărtează de scopul nostru pe termen lung.
Nu aș putea să vă dau rețeta astfel încât la următorul BAU să nu vă panicați. Cred că o relație strânsă cu un expert în investiții ajută în momentele cheie, când de obicei investitorii mai puțin experimentați fac cele mai mari greșeli. O alternativă este diversificarea, care rămâne cel mai simplu mod în care vă puteți proteja de evenimentele nedorite din piețele financiare, fiind investiți în continuare în piețe pentru a culege tot ce vă oferă ele pe termen lung. Fondurile de investiții reprezintă o alternativă eficientă la produsele de economisire clasice.
Ultimii 100 și ceva de ani ne-au arătat că piețele financiare funcționează pe termen lung, și că orice clasă de active financiare (aur, imobiliare, obligațiuni, acțiuni) a performat mai bine decât inflația.
Așadar tot ce ne trebuie pentru a avea succes în investiții este consecvență, răbdare și să nu ne mai îngrijorăm din orice. Totuși, să nu uităm că ce e val ca valul trece.
Adrian Anghel, Head of Sales
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.