S-au scurs deja 6 luni de la declanșarea pandemiei, iar un vaccin în perioada imediat următoare este greu întrevăzut. Îmi amintesc că, în luna martie, când am auzit prima dată că vom putea vorbi despre un vaccin viabil și la care să avem noi acces, se preconiza nu mai devreme de 1 an – 1 an jumătate. Mi s-a părut de neconceput, gândindu-mă la toată perioada incertă care avea să vină și să ne țină la distanță de cei dragi. Totuși, astăzi, după o jumătate de an, încerc să fac un bilanț al lucrurilor care s-au schimbat, pe care le-am schimbat, la care m-am adaptat, atât eu, cât și cei din jurul meu, fie ele bune sau rele.

Fie că vorbim de angajați din sectoare grav afectate – hotelărie, turism, servicii, automotive, companii aeriene, etc – care ori și-au pierdut slujbele, au suferit scăderi de salariu ori se află într-o situație incertă, sau de cei al căror buget de familiei nu a fost afectat de scăderi, toate aceste categorii au avut și au în continuare cheltuieli reduse.

Vorbim despre sume care nu s-au cheltuit și care ar trebui economisiți, astfel încât să producă ceva profit, peste rata inflației. Iată câteva obiceiuri, adesea considerate periculoase în contextual actual sau non-vitale: comandat prânzul în oraș la muncă, achiziția de noi haine, bilete la spectacole/divertisment, activități suplimentare pentru copii, călătorii, etc.

Și pentru că am atins zona călătoriilor, recent am auzit la știri pe Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care a explicat că anul acesta, în contextul pandemiei, nu mai sunt de conceput sărbători de Crăciun și Revelion așa cum au fost anul trecut, iar vacanța de iarnă în străinătate va fi riscantă. Când viața îți dă lămâi, fă limonadă! De ce să nu transformăm o situație negativă, într-una pozitivă, mai ales că nu avem de ales.

Te provoc să te gândești și apoi, să pui în bugetul familiei, cât mai obiectiv, cheltuielile obișnuite pe care le făceai în perioada respectivă și să evaluezi ce sume poți economisi (prin ne-cheltuire). Desigur, presupune să renunți la biletele de vacanță exorbitante (chiar de 5 ori prețul standard), la petrecerea de Revelion de la restaurant, de asemenea evaluată la supra-preț și orice alte cheltuieli consideri ne-necesare. Astfel, propune-ți un nou obiectiv financiar, la care consideră că ai pus deja prima cărămidă. Cum faci să economisești eficient, să îți investești banii cu cap?

Fondurile de investiții reprezintă o soluție, mai ales în această perioadă de incertitudine. Acestea oferă diversificare, ceea ce înseamnă dispersia riscului, dar și posibilitatea câștigurilor care să depășească rata inflației, pe termen mediu si lung. Mai mult decât atât, utilizând un program de economisire automată, disponibil la majoritatea băncilor (la OTP Bank programul se numește Robotul de Economii) Astfel, beneficiezi de scăderi, cumpărând mai multe unități de fond la preț scăzut, dar și  de aprecieri atunci când fondurile performează. Asociația Administratorilor de Fonduri din România a întocmit o statistică privind performanțele fondurilor a finalul lunii august 2020, iar  pe primele două locuri, în Top 5 al celor mai performante fonduri la 12 luni, în lei se află fonduri administrate de OTP Asset Management: OTP Global Mix L cu 12% și OTP Premium Return L cu 8%. Puteți accesa aici buletinul lunar al AAF. Pentru informații mai detaliate despre evoluțiile tuturor fondurilor pe care le administrăm vă invităm să ne vizitați paginile produselor.

 

Cristiana Mihai, Head of Marketing

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol