Când vine valul se ridică toate bărcile!

Listarea Hidroelectrica reprezintă un eveniment extrem de important pentru toată comunitatea pieței de capital din România. Încheierea cu succes a ofertei poate reprezenta un catalizator important pentru o evoluție spectaculoasă în următoarea perioadă (1 an – 1 an și jumătate) a indicilor bursieri de la București. Și implicit a fondurilor de investiții cu expunere pe piața locală de acțiuni.

Photo credit Dan Meyers on Unsplash

În continuare voi încerca să vă prezint care sunt argumentele mele care să susțină afirmația de mai sus.

Fondul Proprietatea

După cum știți, vânzătorul în cadrul ofertei publice de vânzare de acțiuni Hidroelectrica este Fondul Proprietatea (FP). Valoarea ofertei estimez că va fi între 1.7 și 2 miliarde de Euro în funcție de prețul final și de cât din deținere va fi vândut de către Fondul Proprietatea, valoarea pe care o vom afla doar la finalul perioadei de ofertă, respectiv după încheierea tranzacției.

Ce este însă important de menționat este faptul că acționarii Fondului Proprietatea au decis printr-o hotărâre AGA din noiembrie anul trecut ca în termen de trei luni de la închiderea ofertei publice de vânzare a Hidroelectrica, Fondul Proprietatea să distribuie sub forma unui dividend special toată suma încasată în urma vânzării.

Conform raportărilor FP acționarii de retail și instituționalii din România dețin aproximativ 66% din capitalul Fondului. În aceste condiții, este de așteptat ca cel puțin un miliard de euro să se întoarcă către acești investitori. Iar acești investitori în marea lor majoritate își vor folosi banii primiți de la FP pentru achiziția altor acțiuni listate la cota BVB (nu doar Hidroelectrica).

Dacă ne gândim că anul acesta valoarea medie zilnică de tranzacționare s-a situat la un nivel de aproximativ 6.8 mil. Euro, această sumă de 1 mld. Euro care se va întoarce în piață, va avea un impact semnificativ. Bineînțeles că odată cu listarea Hidroelectrica valoarea tranzacționată zilnic la BVB va crește, dar chiar și așa, este de așteptat ca în următorul an să existe un flux semnificativ de bani îndreptat către acțiunile tranzacționate la BVB.

Listarea Hidroelectrica ar putea duce la promovarea României în categoria piețelor emergente din punctul de vedere a clasificării MSCI. În categoria piețelor emergente sunt țări precum China, India, Taiwan, Coreea de Sud, Brazilia, etc.

România în piețe emergente – MSCI?

După cum bine știm, există doi principali furnizori de indici, unul fiind FTSE Russell, iar cel de al doilea este MSCI. Dacă din punct de vedere a FTSE Russell, România este deja în categoria piețelor emergente, în cazul MSCI, în prezent România este în categoria piețelor de frontieră. În acesta categorie se regăsesc companii din Kazahstan, Slovenia, Vietnam, Maroc, etc.

Fondurile pasive de investiții și ETF-urile care urmăresc sau au ca și benchmark indicele MSCI Emerging Market au dimensiuni mult mai mari din punct de vedere a activelor, decât cele care urmăresc indicele MSCI Frontier Market. Ca și exemplu, fondul iShares MSCI Emerging Market ETF are active sub administrare în valoare de 23,7 mld. USD, comparativ cu iShares MSCI Frontier and Select EM cu active sub administrare de doar 663 mil. USD.

Dacă lucrurile vor merge bine, trecerea la statutul de piață emergentă va avea un orizont de timp de ușor peste un an, însă pe parcursul acestui an este de așteptat ca o serie de investitori internaționali să înceapă să își i-a poziții pe acțiunile românești, care vor fi parte a indicelui.

Comparație cu alte țări

Pentru a ne face o idee de cum ar putea evolua indicele BET al BVB având în vedere o potențială accedere în categoria de piață emergentă, colegii mei din departamentul de investiții au comparat evoluțiile la -1 / +1 an a altor indici a căror piețe au fost promovate în trecut de la statutul de piață de frontieră, la cel de piață emergentă. Pentru comparabilitate, în calculul de mai jos, evoluțiile au fost calculate în moneda țărilor respective, astfel încât, evoluția lor să nu fie influențată de riscul valutar adus de dolarul american.

Sursa: Bloomberg

Sursa: Bloomberg, MSCI, calcule OTP AMR

După cum se poate observa, în anul anterior intrării efective în indicele de piață emergentă, evoluția a fost una pozitivă pentru cele mai multe dintre aceste piețe. În cazul Kuweitului perioada anterioară promovării în indicii MSCI de piețe emergente s-a suprapus cu declanșarea pandemiei de Covid ceea ce a făcut ca evoluția să fie negativă.

Aveți mai jos un grafic cu evoluția medie și mediană la -1 an / + 1 an față de intrarea în MSCI EM Index.

Sursa: Bloomberg, MSCI, calcule OTP AMR

Având în vedere cele de mai sus este de așteptat ca și piața noastră de capital să evolueze similar cu celelalte piețe care au experimentat o astfel de promovare.

Vine valul și ridică toate bărcile

Un alt aspect important de spus este faptul că toate aceste fluxuri de bani nu se vor îndrepta doar către acțiunile Hidroelectrica, Banca Transilvania sau OMV Petrom. Este mai mult decât plauzibil ca și celelalte companii românești să beneficieze de aceste fluxuri în mai mare sau mai mică măsură. Altfel spus “atunci când vine valul, se ridică toate bărcile″

Astfel, din punctul meu de vedere, un portofoliu diversificat de acțiuni listate la BVB are șanse ridicate să performeze pe un orizont de timp de cel puțin un an de zile.

Și bineînțeles să nu uităm că portofoliile fondurilor de acțiuni cu expunere pe România nu sunt altceva decât niște portofolii diversificate administrate profesionist.

Ținând cont de toate cele de mai sus, cred că pe un orizont de un an – un an și jumătate există o probabilitate destul de ridicată să asistăm la o evoluție foarte interesantă pentru cele mai multe dintre companiile listate la BVB.

Totodată, înainte să închei acest articol trebuie să vă reamintesc că performanțele trecute nu sunt o garanție a performanțelor viitoare, iar piața acțiunilor este una caracterizată de volatilitate.

 

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.

Când vine valul se ridică toate bărcile!