Un blestem chinezesc tradus sună cam așa: “Să trăiești vremuri interesante!”. Ei bine, nu putem nega că în ultima perioadă scena politică nu a devenit mai colorată odată cu coborârea în arenă a domnului Donald Trump și a domnului Boris Johnson.

Evenimente precum un Brexit dur și războiul comercial cu China atârnă ca o piatră de moară asupra piețelor financiare, care încearcă să facă lumină și să înțeleagă substratul fiecărui tweet și a fiecărei declarații pentru a înțelege și a anticipa ce mai urmează. Volatilitatea piețelor financiare e în creștere, iar nervii investitorilor sunt întinși, pe măsură ce se așteaptă ca principalele bănci centrale să intervină și să stingă incendiile provocate de factorul politic, prin injecții masive de lichidități, tăieri de dobânzi și chiar așa-zișii “bani din elicopter” (bani gratis, aruncați maselor din elicopter).

În tot acest timp titlurile de stat au cunoscut o apreciere masivă în ultima perioadă, ca refugiu în fața dobânzilor mai mici din viitor, dar și aurul se tranzacționează la maximul ultimilor 7 ani. Mai există un câștigător, mai puțin cunoscut mai ales în rândul românilor. Sectorul REIT-urilor. Imobliarele.

REIT-urile (Real Estate Investment Trusts) sunt trusturi de investiții în proiecte imobiliare, care funcționează pe o legislație specifică, care le obligă să distribuie minim 90% din profitul pe care acestea îl realizează înapoi către acționari, sub forma dividendelor. Drept urmare, ele beneficiază de un regim favorabil de taxare și dau posibilitatea “investitorului mic” să dețină o parte dintr-o clădire de birouri sau un centru comercial. Deoarece această legislație nu există în România, investitorii locali au fost privați de expunerea pe acest sector. Legislația există în multe țări, chiar și în țările vecine precum Ungaria sau Bulgaria.

Dacă vă uitați în marile orașe, mai toate centrele comerciale și clădirile de birouri impozante sunt deținute de aceste REIT-uri. Faptul că ele nu există în România, nu înseamnă că nu investesc în România. REIT-urile închiriază spații pe termen lung, în general de la 5 ani în sus. Au așadar o predictibilitate a veniturilor care depășește un ciclu economic.

Cea mai dezvoltată piață a REIT-urilor este în SUA, unde acest sector există din anii 1960 și a avut timp să se dezvolte major. Cum majoritatea investițiilor sunt domestice și nu interferează cu China, ele sunt astfel scutite de repercursiunile războiul comercial.

Un alt factor care influențează acest sector este rata șomajului. Normal, oamenii au job-uri, sunt predispuși să iasă în oraș să mănânce, să se distreze, chiar să închirieze locuințe mai scumpe. Sectorul imobiliarelor e direct influențat de predispoziția noastră de a cheltui. De asemenea, un alt factor încurajator pentru acest sector este că rata șomajului este la minime istorice în multe țări.

Însă cel mai important factor care avantajează sectorul REIT-urilor este nivelul scăzut al dobânzilor. Cum dobânzile rămân scăzute la nivel mondial și se așteaptă scăderea lor în continuare, REIT-urile sunt principalele beneficiare.

De ce? Deoarece legislația le obligă să distribuie minim 90% din profit acționarilor pentru a fi încadrate ca REIT (nu pot capitaliza profiturile accumulate). Acest lucru le obligă să se împrumute pentru a finanța noi proiecte pe care au de gând să le dezvolte. Un cost mai mic al finanțării le influențeaza astfel profitabilitatea, care crește în momentul în care dobânzile scad. Nu este de mirare că sectorul a fost practic imun la toată agitația războaielor comerciale. Aveți în graficul de mai jos evoluția unui indice de REIT, în comparație cu principalii indici bursieri.

Vestea bună este că investitorii din România pot în sfârșit să beneficieze de aceste trenduri macro prin intermediul OTP Real Estate & Construction, primul fond din România care investește în sectorul REIT-urilor și al companiilor de construcții.

OTP Real Estate & Construction poate fi o alegere bună și pentru cei care doresc venituri constante, deoarece el își propune să distribuie trimestrial, către investitori, tot ce încasează ca dividende și cupoane din obligațiuni, dar și pentru cei care doresc să își diversifice portofoliul de acțiuni și obligațiuni, deoarece sectorul REIT-urilor nu se corelează cu aceste piețe.

Portofolio managerul OTP Real Estate & Construction este focusat pe distribuția cât mai bună a dividendelor, dar și pe controlul volatilității.

Cu toate că aprecierea de capital nu este scopul primar al fondului, acesta a avut o evoluție excelentă de la lansare, cu două distribuții de dividende în anul 2019, dividende pe care investitorii, pur și simplu le primesc automat în contul bancar (impozitul pe dividend de doar 5% este reținut și virat de către societate).

Mai multe detalii găsiți pe pagina fondului: aici 

Vă urez succes în investiții!

 

Adrian Anghel, Head of Sales

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.