Update al conflagrației din Ucraina
Au trecut deja mai mult de 30 de zile de la declanșarea invaziei armatei Federației Ruse, în Ucraina. (Despre Invadarea Ucrainei și fondurile pe care le administrăm am scris un articol la debutul conflictului.) Emoțiile generate de știrile referitoare la bombardamente, lupte și nu în ultimul rând, cele legate de refugiați, au avut un impact foarte puternic asupra tuturor, inclusiv asupra clienților români care aveau economii în fonduri de investiții. Iar acest fapt este unul cât se poate de normal. Pe de altă parte, odată cu trecerea timpului, am început să înțelegem mai bine că, cel puțin într-un scenariu de bază, nu se pune problema declanșării unui război între NATO și Federația Rusă. Și cu atât mai puțin, nu se pune problema unui război în care să fie atrasă România. Cred că cei mai mulți dintre noi am înțeles că, atât NATO, cât și Rusia sunt forțe nucleare și că nici una din ele nu are nici un interes să escaladeze o situație de război. În aceste condiții, clienții români ar trebui să fie mai îngrijorați de efectele inflației, decât de un potențial război pe teritoriul României.
Evoluția inflației
Asta pentru că inflația există deja, iar războiul din Ucraina nu face altceva decât să pună o presiune suplimentară. Indiferent dacă ne gândim la costurile gazului, petrolului sau a energiei electrice, la prețurile îngrășămintelor sau a produselor agricole, la prețurile metalelor sau a produselor chimice, toate acestea au crescut mult și vor continua să crească. De asemenea, este important de spus că, prețul banilor crește accelerat: este de așteptat ca până la finalul acestui an, rata de referință a BNR să atingă un nivel de 4% sau poate chiar mai mult, fapt ce va duce nivelul indicatorului ROBOR3M la 6% sau chiar peste. Automat, valoarea ratelor plătite de către clienți va crește semnificativ, indiferent dacă vorbim de împrumuturile corporațiilor sau de împrumuturile persoanelor fizice (valoarea IRCC crește cu o oarecare întârziere).
În aceste condiții trebuie să ne gândim foarte serios ce facem cu banii noștri și cred că ar trebui să ne amintim de tot ce am învățat în perioadele de acalmie ale piețelor financiare. Asta înseamnă să ne amintim că, istoric acțiunile sunt poate cel mai bun instrument de protecție împotriva inflației și că pe termen mediu și lung fondurile de acțiuni pot aduce randamente spectaculoase. De asemenea, trebuie să ne aducem aminte că investiția periodică, pe termen lung, în fonduri de investiții cu expunere pe acțiuni este foarte utilă și poate să ne protejeze de efectele inflației.
Cel puțin în ultimele șase luni, atât eu cât și colegii din echipa mea, au declarat de multe ori că ne așteptăm la volatilitate pe piețele financiare. Este evident că acum șase luni nu știam de războiul din Ucraina dar, cu toate acestea ne așteptam la volatilitate. Și volatilitatea a venit și a adus cu ea și oportunități interesante din punct de vedere investițional.
Exemplu: Evoluția OTP AvantisRO în ultimii 2 ani
Aș vrea să fac un scurt reminder al evoluțiilor din anul 2020 (declanșarea pandemiei a fost un generator de emoții puternice, similar, în mare măsură, cu declanșarea războiului din Ucraina). Astfel, fondul nostru de acțiuni OTP AvantisRO înregistra un maxim în data de 19/02/2020 de 13,6694 lei/unitatea de fond (UF). Ulterior, au apărut scăderile în urma panicii declanșate de COVID-19. Astfel, în data de 23/03/2020, adică în 33 de zile, fondul a scăzut cu 25.57% (VUAN 10.1746). O scădere de peste 25%, în mod clar, este foarte greu de suportat pentru cei mai mulți dintre investitori. Pe de altă parte, după data de 24/03/2020, piața a început să crească, astfel încât fondul a închis anul 2020 la valoarea de 13.1809 lei/UF. O creștere de 29,55% față de valoarea din 23/03/2020. Mai mult decât atât, în anul 2021, OTP AvantisRO a înregistrat un avans de 31.38%.
Ce așteptări există?
Acum, când scriu aceste rânduri, nu pot să spun când se va încheia războiul din Ucraina, așa cum nici nu pot să spun, dacă nu vor urma pe parcursul acestui an alte momente de volatilitate ridicată. Totuși, cred în continuare că avem șanse bune să vedem pe termen mediu evoluții pozitive la nivelul piețelor de capital. Avem în continuare amenințarea inflației, există în mod clar așteptări de creștere a dobânzilor, atât în România, cât și în alte părți ale lumii. Băncile Centrale vor continua să scumpească banii în SUA și Europa. Cu toate acestea, există la nivel local și internațional, sectoare de activitate și companii care vor fi avantajate și care pot performa pe termen mediu și lung.
În aceste condiții, investițiile în fonduri cu expunere pe acțiuni pot genera randamente superioare inflației dacă avem un plan bun și îl respectăm cu strictețe. Roboții de economii (investiția recurentă automată) ne poate ajuta să cumpărăm la prețuri diferite și ne protejează astfel de volatilitate.
Așa cum spuneam și în alte ocazii este păcat că tocmai în momentele când prețurile activelor se corectează puternic (înregistrează scăderi), investitorii nu beneficiază de aceste prețuri scăzute. Cu ajutorul Roboților de Economii ai ocazia să elimini emoția din procesul decizional de investiții și astfel, să beneficiezi de prețurile cu reducere.
Cum inflația este la cote atât de ridicate, consider că trebuie să ne urmărim planurile pe termen lung și să ne protejăm cât de bine putem economiile.
Nu închei acest articol fără să vă reamintesc că este important ca înainte de a investi, să alocăm un strop de răbdare și efort astfel încât să înțelegem cât mai bine cum funcționează fondurile de investiții. Și nu în ultimul rând să înțelegem cât mai bine politica de investiții a fondurilor în care dorim să investim și riscurile aferente fiecăruia dintre acestea.
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.