Mare dreptate avea marele nostru poet Mihai Eminescu (Glossă). Și am să argumentez și de ce. Activez de peste 20 de ani în domeniul pieței de capital. Am început completând formulare de vânzare unice ale vestitelor cupoane de privatizare în masă, am fost trader Rasdaq și apoi BVB, am fost implicat în numeroase oferte publice de vânzare de acțiuni și obligațiuni și nu în ultimul rând am administrat Fonduri de investiții. Cred că pot să spun că am o experiență solidă în acest domeniu.

Pe parcursul atâtor ani am învațat un lucru: piețele de acțiuni nu au întotdeauna doar creșteri. Chiar dacă ne dorim să vedem prețurile mereu în sus, chiar dacă suntem convinși că facem investițiile cele mai bune, investiții care au în spate zeci de ore de analiză, zeci și sute de pagini de rapoarte citite și foarte mulți ani de experiență, se întâmplă ca evoluțiile să nu fie doar în creștere, ca ceea ce credem noi la un moment dat că este evident, să nu fie la fel de evident și pentru ceilalți participanți la piață.

Evoluția prețurilor acțiunilor listate și implicit și a fondurilor de investiții cu componentă de acțiuni este una volatilă, cu suișuri și coborâșuri, influențată de foarte mulți factori. Plecând de la evenimente din viața companiilor respective, factori fundamental legați de cifra de afaceri, profitabilitate, clienți, vânzări, concurență, trecând mai departe la mediul macroeconomic, la evoluțiile ratelor de dobândă cu care se împrumută acele companii sau clientii lor și ajungând la factori externi, legați de economia globală sau și mai mult, la cei legați de riscurile geopolitice regionale sau mondiale.

Mi-au trebuit ani de zile să inteleg ce legatură are evoluția pe termen scurt a prețului acțiunilor unui producător de lactate din Transilvania sau a unui producător de ambalaje de carton din Moldova, cu evenimente care au loc în SUA sau cu evoluția economică din China.

Acum, dupa atâția ani, stiu sigur că la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, prețul unei acțiuni sau a unui portofoliu de acțiuni poate să înregistreze și scăderi. Dar totul este trecător, scăderile vin și pleacă, economia în ansamblul ei se mișcă și în cele din urmă vin și creșterile. Creșteri, care în cele mai multe cazuri sunt suficient de puternice încât duc la recuperarea scăderilor și aduc profituri. Astfel, de-a lungul timpului am început să învat că fiecare scădere este de fapt o oportunitate de a investi la un preț mai mic, de a cumpăra mai multe acțiuni sau unitați de fond cu aceeași sumă investită.

Evoluția de moment a unui portofoliu sau a unui fond de investiții nu este importantă daca ai un obiectiv pe termen lung. Cât de important a fost pentru un investitor pe termen lung că S&P 500 principalul indice american a înregistrat o scădere de peste 5% în luna ianuarie 2016, dacă până la finalul anului a recuperat tot și a închis anul cu 9.5% mai sus? Iar anul acesta are deja o creștere de aproximativ 5.3%!

Tot la fel și în cazul indicelui BET. În luna ianuarie 2016 acesta  înregistra o scădere puternică de peste 10%. Cu toate acestea, acțiunile și-au revenit pe parcursul anului, valoarea indicelui recuperând toată pierderea și închizând anul la un plus de 1.15%. Iar anul acesta, la momentul când scriu aceste rânduri, este deja mai sus cu peste 19%.

Foarte interesantă este psihologia oamenilor! Atunci când vedem reduceri la un magazin tentația imediată este de a achiziționa acele obiecte cu prețuri reduse. Ca să fim sinceri, unii dintre noi cumpărăm obiecte la reducere chiar dacă nu avem urgentă nevoie de acestea. Totuși, atunci când prețurile acțiunilor scad – “sunt la reducere”, tenația nu mai este aceeași. Puțini sunt cei care vin să cumpere atunci când prețurile acțiunilor sunt “jos” și din păcate, cei mai mulți ajung să investească când totul este foarte scump. Cred ca merită să ne gândim la asta serios.

Ce este cu adevarat important, din punctul meu de vedere este că trebuie să avem un plan pe termen lung, deoarece acesta ne protejează de “val”(volatilitate).

 

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.