Spoiler alert: continuăm să economisim și să investim!

2022 nu s-a terminat, dar pentru investitori sfârșitul anului nu poate veni mai repede. În afară de cash și mărfuri, nu există clasă de instrumente financiare care să fi avut o evoluție pozitivă în acest an.

Cu toate acestea, haideți să vedem care sunt perspectivele pentru 2023.

În primul rând se pare că 2023 va aduce vești bune pentru mare parte din investitorii din România, aceia care investesc în instrumente de venit fix.

Aceștia beneficiază de randamente în creștere față de începutul anului, la care își pot plasa economiile, având în vedere că Băncile Centrale s-au îmbarcat în cel mai rapid ciclu de creșteri de dobânzi, ca răspuns la inflația “nu atât de tranzitorie” care și-a făcut apariția.

Preferința pentru aceste instrumente financiare, de venit fix, a unor investitori, se simte deja în piață, acestea înregistrând aprecieri considerabile în ultima lună, și implicit fondurile de obligațiuni înregistrând creșteri de 3-4% în ultima lună.

Temperarea recentă a inflației, perspectivele pentru creșteri de dobânzi mai scăzute, preferința pentru ceea ce se consideră a fi cele mai sigure instrumente financiare și faptul că pe scadențe medii și lungi putem plasa la randamente care probabil vor fi superioare inflației (randamente real pozitive), au condus unii investitori la ideea ca nu mai au ce aștepta, astfel că au profitat de nivelurile existente ale randamentelor din piață, care, să recunoaștem, erau de neimaginat acum un an de zile.

Însă deși se vede luminița de la capătul tunelului, încă vorbim de inflație persistentă. Încă vorbim de creșteri de dobânzi și cred că vom mai avea ocazia de a plasa bani la randamente interesante când vine vorba de instrumente cu venit fix și în 2023, chiar dacă mulți analiști le preferă deja în detrimentul acțiunilor.

În ceea ce privește acțiunile per ansamblu, aici piețele deja au încorporat scăderi importante, de peste 20% pe indici în 2022, ceea ce reprezintă destul de bine temerile investitorilor. Nici nu vorbim de scăderi record precum în 2008, nici de o mică corecție de 5-10%, semn că investitorii au luat în serios acest pericol al inflației crescute.

În 2023 ne putem aștepta la creșteri mai mici ale dobânzilor de referință, dar din nou, încă vorbim de creșteri, astfel încât acțiunile ar putea fi lovite din nou dacă inflația rămâne persistentă, în ciuda “medicamentului” oferit de Băncile Centrale. Însă având în vedere că mare parte din corecție este deja în urma noastră și că piețele încearcă chiar o revenire acum, aș opina că, ce este mai rău, a trecut deja.

Cu toate că rezultatele financiare au surprins pozitiv, atât pentru companiile românești, cât și cele de peste ocean, ne putem aștepta la o încetinire economică în 2023, ceea ce ar angrena și profituri mai mici din partea companiilor listate la Burse.

În momentul de față scenariul de bază este acela al unei încetiniri economice sau al unei ușoare recesiuni nominale (dacă luăm în calcul și inflația discuția se schimbă total, nu?), ceea ce ar fi cea mai anticipată (și singura?) recesiune de către economiști.

Însă ideea pe care vreau să o punctez este următoarea: companiile nu sunt fundații, nu sunt societăți de binefacere, ele vor transfera inflația în produsele/serviciile lor sau se vor întoarce spre acționari să explice pierderile. Iar până acum se transferă cu succes inflația către clienți. Consumatorii sunt cei care plătesc inflația de fapt, nu companiile.

Și de asta trebuie să economisim și apoi să investim!

Consumatorii, cu rezerve (încă!) din pandemie, consumă încă binișor. Piața muncii este strânsă, angajatorii încă se plâng că nu găsesc oameni, așadar e o încetinire economică atipică. Dar tot o încetinire rămâne.

Este de așteptat ca pe măsură ce discuția privind inflația să se domolească, discuția privind recesiunea să prindă avânt. Moment în care acțiunile probabil că vor suferi, însă din nou, în lipsa unei recesiuni grave, cred că am văzut deja ce era mai rău.

Este de așteptat ca investitorii să fie prudenți și să măsoare bine impactul încetinirii economice în rezultatele financiare ale companiilor înainte să dea buluc la cumpărare. Probabil că, în primele trimestre ale lui 2023, vom avea o imagine mai clară asupra acestui aspect.

Vedem deja cum anumite bule speculative s-au dezumflat, anumite companii au zburat prea aproape de soare și li s-au topit aripile, (companii de tip creștere) numite companii erau pur și simplu excrocherii și am un sentiment că va mai urma. Așa se văd excesele din vremurile bune, vremurile când banii erau prea ieftini.

Până atunci însă anumite companii, anumite sectoare (energetic, financiar) merg foarte bine. Dacă vreți ca banii vostri să fie protejați de inflație, din punct de vedere istoric, acțiunile sunt printre puținele active care oferă această protecție.

Așadar ce facem cu toate aceste informații?

Continuăm să economisim și să investim. Economisim și investim în funcție de toleranța noastră la risc, fiindcă numai așa ne protejăm banii de inflație. Economisim și investim pentru a ne păstra nivelul de trai, și nu în ultimul rând pentru că piețele financiare ne oferă niște condiții excelente acum.

Dacă vom mai avea parte de corecții în 2023 (scăderi) vom profita de ele prin achizițiile noastre periodice. Eu cu siguranță sper să mai fie, fiindcă nu am terminat de cumpărat.

Daca nu, să ne bucurăm că am prins reducerile din 2022 măcar, fiindcă 2023 se anunță a fi un an bun.

În calitate de clienți OTP Bank România aveți de partea dumneavoastră Robotul de economii, prin care vă puteți configura planul de economisire așa cum vă doriți. Și o să vă zic un secret acum, aproximativ jumătate dintre clienții noștri deja economisesc în acest mod, în fiecare lună! Sunt convins că o să-și mulțumească pentru acest bun obicei în anii care vin!

 

Adrian Anghel, DCEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.