Plecând de la ideea colegului meu de la departamentul de risc, și anume, de a vedea cum funcționează economisirea regulată pe termen lung, dacă investim într-un fond de acțiuni, am făcut următoarea prezumție:
- Investim lunar 10% din salariu mediu net din România începând cu anul 2008 (anul lansării fondului OTP AvantisRO) până în prezent.
Bineînțeles că acest exercițiu este unul teoretic având în vedere că, în viața reală, salariul mediu net nu se schimbă lunar, precum datele de la INS. Pe de altă parte, dacă considerăm valorile salariului mediu net, putem spune că efortul de a investi 10% din el este unul care poate fi susținut, iar prezumția noastră este credibilă.
Astfel, în mai 2008, salariu mediu net în România era de 1,248 lei. Acesta a tot crescut, astfel încât, salariu mediu net în noiembrie 2022 (ultima dată disponibilă de la INS la momentul calculului) era de 4,141 lei.
Aveți mai jos un grafic cu evoluția salariului mediu net din România în perioada 2008 – 2022
Pe de altă parte, cred că este important de spus că fondul OTP AvantisRO este un fond care investește în acțiuni listate la cota Bursei de Valori București. Fondul a fost lansat în aprilie 2008 și a avut următoarea evoluție.
După cum puteți observa, fondul a fost lansat în plină criză financiară 2008 – 2009, valoarea VUAN-ului fondului cunoscând scăderi importante la scurt timp după lansare. Fiind un fond de acțiuni acesta are volatilitate, pe parcursul existenței sale existând mai multe momente când a cunoscut corecții (scăderi) importante. Cu toate acestea, de fiecare dată piața de capital și-a revenit și a crescut peste nivelul maxim din care a suferit scăderea.
Acum având în minte atât evoluția fondului OTP AvantisRO, cât și evoluția salariului mediu net din România, în graficul de mai jos vă propun să vedem împreună cum ar fi evoluat un portofoliu constituit din investiții periodice lunare, în valoare de 10%, din salariul mediu net pe economie în perioada 2008-2022.
Din calculele pe care le-am efectuat, investitorul teoretic a efectuat subscrieri pe parcursul acestei perioade, lună de lună, în valoare totală de 39.238 lei, în timp ce valoarea totală a portofoliului său a ajuns la finalul anului 2022, la 65.997 lei. Astfel, din creșterea VUAN-ului fondului, adică a aprecierii de capital a unităților de fond în care acesta a investit, rezultă un câștig de 26.759 lei. Cu alte cuvinte, în termeni procentuali, randamentul anualizat al investiției sale este de 8.35% /an, pe parcursul întregii perioade.
Astfel, economisind 10% din valoarea salariului mediu pe economie în perioada 2008 – 2022, puteam ajunge la o sumă semnificativă de 65.997 lei (aproximativ 16 salarii medii din prezent).
Pentru mai multe calcule teoretice, aplicate pe venituri personalizate, te invităm să testezi calculatorul nostru de investiții și să afli la ce sumă poți ajunge în condițiile selecției tale, care trebuie să fie contribuția ta lunară, de ce rată de creștere ai nevoie sau câți ani ar fi necesar să economisești lunar pentru a ajunge la suma pe care ți-ai propus-o.
Nu închei acest articol fără să vă reamintesc că este important ca înainte de a investi, să alocăm un strop de răbdare și efort astfel încât să înțelegem cât mai bine cum funcționează fondurile de investiții. Și nu în ultimul rând să înțelegem cât mai bine politica de investiții a fondurilor în care dorim să investim și riscurile aferente fiecăruia dintre acestea.
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.