Trendurile majore sunt forțe macro-economice, sociale și geostrategice care au un impact covârșitor asupra dezvoltării lumii în viitor. Acestea generează modificări structurale atât la nivelul economiei mondiale, cât și asupra dezvoltării societății umane în ansamblul ei. Trendurile majore vor schimba fundamental modul în care lumea funcționează în prezent, iar aceste schimbări se vor întâmpla cu mult mai repede decât sunt oamenii pregătiți să creadă.
Inteligența artificială și robotica reinventează piața muncii. Dronele și mașinile fără șofer transformă lanțurile de aprovizionare și logistică. Preferințele și așteptările în schimbare – în special în generația tânără – schimbă modelele de consum și cererea în ansamblul ei, de la mașini la imobiliare.
În anii care vin, ratele ridicate ale natalității vor transforma Africa și India în motorul economii viitoare. Veniturile în creștere a locuitorilor din Asia vor influența cererea de bunuri și servicii de calitate. Populațiile îmbătrânite ale Europei și Japoniei vor transforma totul, de la îngrijirea sănătății la modul în care călătoresc sau își petrec timpul liber, în timp ce opțiunile și dorințele generației millennials vor duce la reinventarea locului de muncă.
Aceste trenduri majore vor oferi oportunități deosebite pentru unele companii și sectoare de activitate în vreme ce alte companii, poate cu istorie de zeci de ani vor fi afectate, dacă nu vor reuși să se reinventeze.
Dar ce legătură are asta cu fondurile de investiții? Ei bine are o mare legătură, deoarece toate aceste schimbări structurale la nivelul economiei mondiale, dar și la nivelul societății umane au un impact semnificativ în evoluțiile viitoare ale piețelor de capital și implicit asupra performanțelor pe termen lung a fondurilor de investiții.
Să nu uităm că economia României înregistra în anul 2016 o valoare a produsului intern brut de 197 miliarde USD ceea ce reprezintă doar aproximativ 0.25% din produsul intern brut generat la nivel global. În aceste condiții abordarea noastră pe termen lung trebuie să fie una globală.
Misiunea echipei de investiții a OTP Asset Management România este aceea de a identifica oportunitățile investiționale oferite de schimbări structurale la nivelul economiei globale și a societății.
Procesul investițional pe care se bazează formarea portofoliului de acțiuni pentru fondurile cu componentă de acțiuni administrate de OTP Asset Management este unul Top Down, respectiv echipa de investiții a OTP Asset Management, plecând de la situația macro-economică actuală, încearcă să identifice o serie de trenduri majore, care vor influența activitatea economică globală pe termen mediu și lung. Odată identificate aceste trenduri, acestea sunt transformate în teme investiționale pentru portofoliul fondurilor OTP AMR, în funcție de profilul fondului respectiv și de politica sa de investiții.
Mergând mai departe, se trece la analiza sectoarelor economice, care sunt principalele beneficiare ale acestor trenduri majore. În cadrul acestor sectoare sunt filtrate cu ajutorul analizei fundamentale, utilizându-se o serie de indicatori specifici, acele companii care sunt considerate ca fiind cele mai bine poziționate pentru a capta cât mai mult din potențialul de creștere economică. Aplicând aceste filtre care măsoară atât capacitatea companiei să performeze în viitor, cât și soliditatea ei financiară actuală, sunt selectate doar acele companii în care echipa de investiții a OTP Asset Management România crede cu tărie că vor avea o evoluție pozitivă în timp, din punct de vedere economic.
Mai mult decât atât, toate deciziile de investiții sunt revizuite periodic, iar portofoliile sunt administrate în mod activ astfel încât o parte din plasamente făcute la un anumit moment să fie lichidate, iar în alte cazuri expunerile să fie majorate.
Investiția în acțiuni prezintă riscuri și în mod evident, în anumite momente și pentru anumite perioade, evoluția prețurilor acestor acțiuni poate să fie diferită de așteptările noastre. Cu toate acestea, credem că pe termen lung, rezultatele financiare, fundamentele economice primează și randamentul investițiilor va fi cel așteptat.
Dar să ne întoarcem la temele investiționale. Acestea sunt generate de trendurile majore identificate și așa cum spuneam ele au o abordare fundamentală pe termen lung.
Puterea de cumpărare a salariilor în România a ajuns în anul 2017 la nivelul de 180% față de referința stabilită pentru anul 1990 și este în continuă creștere. Trendul care se observă în România este vizibil și la nivel internațional, cu precădere în rândul țărilor emergente. În acest scenariu calitatea vieții se îmbunătățește, puterea de cumpărare mai mare oferind acces la produse și servicii mai bune.
De asemenea, am observat anumite tendințe dintre care menționăm preferința consumatorului pentru serviciile medicale private în schimbul celor oferite de stat, schimbarea preferințelor pentru bere către vin și în general către produsele mai bune din punct de vedere al sănătății.
Pe fondul creșterii economice globale, puterea de cumpărare a oamenilor din țările emergente din Asia și America de Sud crește constant și astfel cererea pentru autovehicule și produse de lux este și ea în creștere. De asemenea, pe măsură ce populația începe să câștige mai bine necesarul de dezvoltare a infrastructurii crește si el. Această creștere a infrastructurii se manifestă atât la nivelul țărilor dezvoltate, cât și la nivelul țărilor emergente.
Uitându-ne la tot ce spuneam mai sus, am identificat o primă temă investițională importantă pentru portofoliile noastre de acțiuni:
#Creșterea puterii de cumpărare atât la nivelul României, cât și la nivel internațional.
Odată cu creșterea puterii de cumpărare un alt trend major la nivel global este cel demografic.
Studiile indică o creștere a duratei de viață a populației, beneficiind atât de creșterea puterii de cumpărare și prin urmare de accesul la o hrană mai sănătoasă, cât și de evoluția tehnologică din industria serviciilor de sănătate și cea farmaceutică.
De-a lungul timpului o mulțime de boli precum Tifosul, Holera, Malaria, Variola, Poliomielita sau Febra galbenă au fost eradicate datorită remediilor create de către industria farmaceutică și considerăm că boli care ne dau fiori în prezent vor fi și ele eradicate, mai devreme sau mai târziu.
Structura de vârstă a populației lumii dezvoltate a fost supusă unor schimbări semnificative care au avut loc în perioada postbelică și care continuă și în prezent. De exemplu, în SUA, Marea Britanie și în cea mai mare parte a Europei, în fiecare deceniu după 1930, speranța de viață a crescut cu aproximativ 2,5 ani. Speranța de viață în aceste regiuni a fost în medie de 60 de ani pentru cineva născut în 1930, iar acest lucru a crescut la aproximativ 80 pentru cei născuți în 2010.
Potrivit datelor World Population Prospects: disponibile la nivelul anului 2017, numărul de persoane în vârstă – cei cu vârsta de cel puțin 60 de ani – este de așteptat să se dubleze până în 2050 și să se tripleze până în 2100, crescând de la 962 milioane la nivel global în 2017 la 2,1 miliarde în 2050 și 3,1 miliarde în 2100. La nivel global, populația în vârstă de 60 de ani sau mai mult crește mai repede decât toate celelalte grupuri de vârstă mai tinere. În 2017, cei aproximativ 962 de milioane de persoane în vârstă de peste 60 de ani reprezentau 13% din populația globală. Populația în vârstă de 60 de ani sau mai mult crește cu o rată de aproximativ 3% pe an. Îmbătrânirea rapidă va avea loc peste tot în lume, astfel încât până în 2050 toate regiunile lumii, cu excepția Africii, vor avea aproape un sfert sau mai mult din populația lor cu vârsta de 60 de ani și peste. Numărul persoanelor în vârstă din lume este estimat a fi 1,4 miliarde în 2030 și 2,1 miliarde în 2050 și ar putea crește până la 3,1 miliarde în 2100.
La nivel global, numărul persoanelor cu vârste de peste 80 de ani se va tripla până în 2050, de la 137 de milioane în 2017 la 425 de milioane în 2050. Până în 2100 se așteaptă o creștere la 909 milioane de oameni.
Efectele economice ale creșterii speranței de viață și implicit a îmbătrânirii populației sunt considerabile.
Persoanele în vârstă au mai multe economii acumulate pe cap de locuitor decât tinerii, dar cheltuiesc mai puțin pe bunurile de consum. Pe de altă parte persoanele in vârstă au tendința să își crească ponderea cheltuielilor cu serviciile medicale și cu medicamentele, o dată cu trecerea timpului.
Ținând cont de toate cele de mai sus credem că o temă investițională importantă, care nu trebuie să lipsească în construcția portofoliilor de acțiuni administrate de OTP Asset Management este:
#Îmbătrânirea populației și creșterea demografică.
În strânsă legătură cu evoluția demografică este și tehnologia. Trei revoluţii industriale au propulsat omenirea spre noi culmi tehnologice, iar inteligența artificială ar putea fi a patra și cea mai răsunătoare.
Fie că vorbim despre automobile electrice și autonome, Machine learning, Internet of things, marketing, cumpărături sau călătorii, realitate augumentală sau tehnologia blockchain, toate ne vor schimba viața.
Un exemplu elocvent este cel al motorului de căutare Google, care prelucrează căutările utilizatorilor prin intermediul sistemului de inteligență artificială denumit Ai Engagement și le transmite către producătorii ale căror produse au fost accesate, urmând ca aceștia să revină către clienți cu sfaturi și produse noi, posibil folositoare. Mai mult decât atât, în anul 2015 a fost creat primul robot humanoid, Sophia, care a avut prima apariție publică în anul 2016 și a obținut cetățenia Arabiei Saudite în următorul an. La acest proiect a participat și Google, care a creat sistemul de recunoaștere vocală al acesteia. Este de așteptat ca în viitor să avem roboți care să ne îngrijească, cu care să ne antrenăm creierul și care probabil o să gătească/ comande mâncare/ facă curățenie/ monitorizeze casa/ ajute copiii în procesul educațional.
Mai mult decât atât, pe un viitor de timp mediu, este de așteptat ca o parte importantă din serviciile juridice sau serviciile medicale de diagnoză să fie preluate de către roboți și inteligență artificială, acestea bazându-se pe tehnologii dezvoltate de marile companii tehnologice. Chiar dacă aceste tehnologii vor fi dezvoltate de companii start-up din Silicon Valley sau de oriunde, mai devreme sau mai târziu acestea sunt companii inovatoare sunt achiziționate de marii coloși din domeniul tehnologiei.
Și astfel,
#Inteligența artificială și boomul tehnologic este o altă temă investițională importantă în cadrul portofoliilor de acțiuni administrate de OTP Asset Management.
Factorii demografici, dezvoltarea tehnologiei și creșterea veniturilor populației influențează evoluțiile economiei globale.
Dacă discutăm despre ciclurile economice putem menționa patru faze importante: expansiune – punct de maxim – contracţie – punct de minim. Ca o consecință a creșterii economice, băncile centrale folosesc dobânda de referință ca instrument de politică monetară, astfel, în momentul în care ne aflăm în faza de expansiune, iar riscul supraîncălzirii economiei devine real, acestea optează pentru creșterea ratei de politică monetară. În acest fel, costul creditului devine mai mare și prin urmare, mai puțin atractiv. În acest context, instituțiile bancare primesc un randament mai mare pentru creditele oferite către populație sau companii și în același timp își pot investi disponibilitățile bănești în instrumente cu venit fix la un randament mai mare. De asemenea, companiile de asigurări având portofolii mari de obligațiuni vor putea să își investească lichiditățile la randamente mai ridicate și astfel să înregistreze venituri în creștere.
În aceste condiții, în care deja în SUA suntem pe un trend de creștere a dobânzilor, iar în Europa ne așteptăm ca începând cu finalul acestui an dobânzile să înceapă să crească, mizăm pe câștiguri mai mari raportate de industria financiar-bancară dar și de asigurări, fapt care se va traduce în final, într-o valoare mai mare oferită acționarilor. Și astfel avem o nouă temă investițională importantă, aceea:
#Creșterea dobânzilor în contextul creșterii economice globale.
Așa cum spuneam și la începutul acestui articol toate aceste teme investiționale, în urma unui proces de analiză fundamentală generează idei de tranzacționare, nume de companii din domenii diverse de activitate care se regăsesc în portofoliile noastre.
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.