• Două fonduri administrate de OTP Asset Management s-au situat pe locul I în categoriile Multi-Active, respectiv Randament Absolut, pe piaţa locală, în 2016.
  • OTP Global Mix a obținut un randament de 7.97%, în 2016;
  • OTP Premium Return a obținut un randament de 4.14%, în 2016;

Bucureşti, 18 ianuarie 2017 – Două fonduri administrate de OTP Asset Management România – OTP Global Mix și OTP Premium Return – au înregistrat cele mai bune randamente din piață, în 2016, conform statisticilor Asociației Administratorilor de Fonduri – AAF (http://www.aaf.ro/fonduri-deschise/).

OTP Global Mix, un fond multi-asset flexibil, a obținut, în 2016 un randament de 7.97%, pe când  OTP Premium Return, un fond de strategii inovative de tip Absolute-Return (ARIS), a obținut un randament de 4.14%. Aceste rezultate poziţionează cele două fonduri pe locul I, în 2016, în categoriile de fonduri Multi Active, respectiv Randament Absolut.

În ceea ce privește OTP Global Mix, datorită politicii flexibile de investiții, managerii de fond au creat o structură diversificată a portofoliului, formată din acțiuni locale și internaționale, cât și din obligațiuni corporative. Managerii de portofoliu au mizat pe creșterea dobânzii de referință din SUA, investind în obligațiuni corporative cu dobândă variabilă, cum ar fi cele emise de Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo, Ford etc.

În plus, aprecierea USD față de Euro a adus creșteri în portofoliu. În zona acțiunilor, din 29 de companii deținute la final de an, 26 au înregistrat creșteri față de prețul de achiziție. Sectoarele companiilor care au adus cea mai mare performanță sunt: construcții (ex: Porr, Vinci), financiar (ex: Citi Bank, Banca Transilvania, BRD), farmaceutic (ex: Pfizer, AbbVie),  IT&C (ex: Apple, Alphabet, Samsung, Microsoft), bunuri discreționare (ex: Louis Vuitton Moet Hennessy, Whirlpool, Daimler), industrie (ex: Boeing).

Portofoliul fondului OTP Premium Return este bazat pe plasamente flexibile în acţiuni, obligaţiuni, certificate index, cât și instrumente ale pieţei monetare, cu scopul de a obține performanțe pozitive indiferent de mișcările piețelor financiare, pe termen de cel putin 1 an. Managerii de portofoliu care administrează fondul au construit strategia acestuia pe baza unui portofoliu de companii de tip value (care prezintă valoare intrinsecă subevaluată de piață). Printre acestea se găsesc companii din sectorul IT&C (ex: Apple, Alphabet), farmaceutic (ex: Pfizer, Roche, Johnson&Johnson), bunuri de consum (ex: Whirlpool). De asemenea, pentru creșterea diversificării portofoliului, fondul a fost expus pe o serie de ETF-uri. Acestea urmăresc performanța celor mai mari 50 de companii din lume, dar și performanța companiilor cu capitalizare mică din SUA. Managerii au mizat și pe câteva companii românești care s-au aflat printre cele mai bune plătitoare de dividend în 2016 (ex: Conpet, Romgaz, Transgaz).

performanţă remarcabilă a înregistrat şi fondul OTP AvantisRO, bazat pe investiţii preponderent în acţiuni romȃneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti. OTP AvantisRO a obţinut un randament de 7.59% în 2016, mizȃnd pe investiţii în companii solide, cu o politică constantă de dividend.

„Pornind de la profilul de risc mediu al investitorilor în fondurile OTP Asset Management Romȃniaechipa noastră de investiţii are ca obiectiv maximizarea profitului generat în condiţii de risc cȃt mai scăzut. Datorită filozofiei investiţionale prudente, în unele momente, managerii de portofoliu pot alege să sacrifice o parte din cȃştigul potenţial, pentru a diminua riscurile posibile. Abordarea noastră este una pe termen lung, cautȃnd continuu să identificăm şi să aducem valoare pentru clienţii noştri.”, declară Dan Popovici, CEO OTP Asset Management Romȃnia SAI S.A..

Prezentă pe piața locală din 2007, OTP Asset Management Romȃnia SAI S.A. se află în topul celor mai importanți administratori de fonduri de investiții din România, după activele aflate în administrare. Compania administrează o gamă diversă de fonduri de investiţii, oferind investitorilor posibilitatea de a accesa investiţiile în acţiuni, prin intermediul OTP AvantisROOTP Global MixOTP Premium Return și OTP Euro Premium Return, dar şi investiţiile în titluri de stat şi obligaţiuni, prin intermediul OTP ObligațiuniOTP Euro BondOTP Dollar Bond și OTP ComodisRO. În prezent, compania deservește peste 7.900 de investitori, din segmentul de retail și clienți persoane juridice, în opt fonduri deschise de investiții.

Pentru informaţii suplimentare:

Ştefan Urziceanu,
Manager Departament PR şi Comunicare
OTP Bank România, www.otpbank.ro
Phone: +4031 308 55 23; FAX: +4031 308 55 15
E-mail: stefan.urziceanu@otpbank.ro