București, 11 aprilie 2019 – OTP Asset Management România își respectă promisiunea de a fi transparent în ceea ce privește deciziile de investiții și publică analiza de piață „Trenduri Primăvară-Vară 2019”, al treilea volum care prezintă retrospectiva evoluției piețelor financiare pe parcursul anului 2018 și așteptările companiei pentru perioada următoare.

De asemenea, OTP Asset Management România SAI SA anunță distribuția către investitorii înregistrați în Registrul deținătorilor de unități de fond OTP Real Estate & Construction la data de 1 aprilie 2019 a dividendului (venitului distribuibil) aferent trimestrului I al anului 2019, în valoare de 3,55492759 lei per unitatea de fond. Performanța fondului în primul trimestru a fost de 8.55%.

Principalele idei privind evoluția piețelor financiare prezentate sunt următoarele:

  • 2018 în retrospectivă: de la creștere sincronizată, la creștere neechilibrată;
  • Încetinire economică pe scară largă, dar fără recesiune (încă);
  • Creșterea PIB poate încetini până la 3,5%;
  • Volatilitatea piețelor financiare, cel mai probabil, ridicată pe parcursul anului 2019;
  • Estimările pentru finalul anului indică valori ale principalilor indici bursieri internaționali peste nivelurile actuale.

Începând cu anul 2018, epoca condițiilor monetare ultra-relaxate se pare că a încetat. Ratele mai mari ale dobânzilor în SUA și aprecierea dolarului au condus la condiții financiare mai stricte în întreaga lume, generând efecte negative de contaminare, în special în cazul economiilor emergente cu baze economice mai slabe, cum ar fi Argentina sau Turcia.

Tensiunile comerciale între cele mai mari două economii ale lumii, SUA și China, au provocat dureri de cap investitorilor de pe piețele financiare și au început să atârne asupra creșterii economiei globale. Totodată, saga britanică privind Brexit-ul și problemele bugetului italian au creat îngrijorări suplimentare la nivelul Europei. Toți acești factori au alimentat temerile privind încetinirea globală a economiei mondiale.

Zona Euro a înregistrat la rândul ei o încetinire neașteptată pe fondul temerilor privind Brexitul, dar și datorită dificultăților de producție în industria auto sau protestelor masive din Franța a „vestelor galbene”.

Având în vedere tot acest context, în scenariul nostru de bază, ne așteptăm pe parcursul anului 2019 ca ritmul de creștere economică să se diminueze în continuare în toate economiile cheie ale lumii, fără a intra însă într-o adevărată recesiune în acest an. Mai mult decât atât, credem că o viitoare recesiune ar putea fi mai puțin severă decât cea din 2008.

În ceea ce privește Europa Centrală și de Est, credem că cererea internă puternică, alimentată de condițiile favorabile ale pieței muncii, precum și fondurile europene pot oferi suficient sprijin pentru o creștere robustă în acest an, însă o decelerare este de așteptat datorită economiei slabe a zonei Euro.

În privința României, ne așteptăm la o creștere a PIB-ului de 3,5% în anul 2019. Similar cu anii anteriori, consumul gospodăriilor populației ar putea fi principalul motor al creșterii economice.

Ne așteptăm ca în anul 2019 investițiile să înregistreze un avans modest, deoarece efectul pozitiv al absorbției fondurilor europene și presiunea asupra companiilor de a îmbunătăți productivitatea ar putea fi compensate, parțial, de investiții mai reduse în sectorul energiei, telecomunicațiilor și financiar.

Nivelul actual al ratelor de referință BNR, împreună cu gestionarea prudentă a lichidităților, ar putea rămâne la același nivel în anul 2019. Cu toate acestea, pe termen mediu ar putea fi necesară o creștere modestă a ratei dobânzii pentru a menține inflația bine ancorată de țintă.

Politicile fiscale pro-ciclice și neortodoxe, precum și deficitul de cont curent relativ ridicat și în creștere, semnalează acumularea de vulnerabilități. Prin urmare, este de așteptat ca BNR să rămână în continuare deosebit de vigilentă.

În ceea ce privește evoluțiile piețelor financiare globale, considerăm că anul 2018 marchează intrarea în ultima fază a ciclului economic. Rămânem la opinia că la nivel global mai este loc de creștere economică pe actualul ciclu economic, însă limitat. Din acest motiv, preferăm obligațiunile suverane de calitate (investment grade), în pofida celor corporative.

În contextul actual, lichiditatea este extrem de importantă, astfel, recomandăm renunțarea la lichiditate selectiv, doar contra unor randamente extrem de atractive și în condiții de risc controlat.

Suntem optimiști în ceea ce privește evoluția fondurilor de obligațiuni în lei în perioada următoare, având în vedere oportunitățile oferite de swap-urile EURRON.

Evoluția acțiunilor globale pe parcursul anului 2019 pare să fie condusă de rezultatele războiului comercial dintre China și SUA. Volatilitatea credem că va rămâne la niveluri ridicate pe parcursul anului 2019, aceasta datorita faptului că SUA se află pe sfârșitul ciclului economic, riscul politic și cel macroeconomic planează la nivel global. Credem că în perioada următoare, acțiunile companiilor cu un bilanț puternic (de tip Value) vor supra-performa în detrimentrul companiilor de creștere.

Piața locală de capital va rămâne puternic influențată de doi factori extrem de importanți. Pe de o parte, deficitul bugetar prognozat pentru anul 2019 va face ca acționarul majoritar al companiilor de stat să solicite din nou dividende generoase acestor companii. Pe de altă parte, implicațiile modificării sistemului actual de funcționare a Pilonului II de Pensii administrate privat sunt foarte greu de cuantificat în prezent, dar dacă forma actuală va fi modificată drastic, vor avea efecte negative pe termen scurt și mediu. În aceste condiții, este de așteptat ca obiectivul României de trecere la statutul de piață emergentă să se îndepărteze pe termen nedefinit.  

Războiul comercial și derapajele populiste reprezintă principalele amenințări pentru piețele financiare pe parcursul anului 2019.

OTP Real Estate & Construction distribuie dividende de 3,55 lei/unitatea de fond

De asemenea, OTP Asset Management Romania SAI SA anunță distribuția primului dividend trimestrial către investitorii fondului OTP Real Estate & Construction. Plata se cuvine tuturor investitorilor înregistrați în Registrul deținătorilor de unități de la data de 01 aprilie 2019. Valoarea venitului distribuibil aferent trimestrului I al anului 2019 este de 3,55492759 lei per unitatea de fond.

Randamentul fondului deschis de investiții OTP Real Estate & Construction, singurul fond diversificat de investiții din România care oferă expunere pe piețele imobiliare globale, a fost în trimestrul I al anului 2019 de 8,55%.

Următoarea dată de înregistrare a fondului pentru distribuție de venituri este 1 iulie 2019.

Despre OTP Asset Management Romania SAI S.A.

Prezentă pe piața locală din 2008, OTP Asset Management Romȃnia SAI S.A. se află în topul celor mai importanți administratori de fonduri de investiții din România, după activele aflate în administrare. Compania administrează o gamă diversă de fonduri de investiţii, oferind posibilitatea de a accesa investiţii în acţiuni, prin OTP Expert, OTP AvantisRO, OTP Global Mix, OTP Real Estate & Construction, OTP Premium Return și OTP Euro Premium Return, dar şi investiţii în titluri de stat şi obligaţiuni, prin intermediul OTP Obligațiuni, OTP Euro Bond, OTP Dollar Bond și OTP ComodisRO. În prezent, compania deservește peste 7300 de investitori, din segmentul de retail și clienți persoane juridice, în zece fonduri deschise de investiții.

OTP Bank România, subsidiară a OTP Group, este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. Cu o abordare definită prin responsabilitate, angajament şi profesionalism, OTP Bank România înțelege nevoile clienților şi contextul actual al pieţei şi este un partener de încredere în furnizarea de servicii financiare. Banca ocupă locul 9 după active în clasamentul jucătorilor bancari din România, din septembrie 2018.

OTP Group aniversează anul acesta 70 de ani de activitate, în timp ce subsidiara din România marchează 15 ani de prezență de piața locală. Până astăzi, OTP Group a devenit un jucător dominant pe piața Europei Centrale și de Est și este considerat un grup bancar important chiar și la scară europeană. Comunitatea de aproximativ 36 de mii de angajați deservește zilnic peste 18,5 milioane de clienți din 9 țări.

Fundaţia Dreptul la Educaţie susţine şi promovează dezvoltarea aptitudinilor financiare, economice şi manageriale în rândul elevilor cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani şi oferă tinerilor instrumente psihologice pentru planificarea conştientă a carierei. Toate modulele de educaţie economico-financiară urmăresc însuşirea abecedarului financiar pe baza metodologiei Edutainment, într-un limbaj adecvat vârstei tinerilor.