„Cel mai scurt drum pentru atingerea ţelului propus este răbdarea” spune un proverb turcesc. Ce concept interesant, nu? Recompensă amânată. Adică să eviți o tentație care stă în fața ochilor tăi și să optezi pentru ceva care e substanțial mai bun, dar care va veni mai târziu.

Ce ne spune acest concept? Procesul prin care trece un om atunci când rezistă tentației unei recompense imediate în schimbul uneia ulterioare. În general, recompensa amânată este asociată cu rezistența tentației unei recompense imediate, însă mai mici, pentru a primi o recompensă mai mare, ulterior.

Mai nou, recompensa amânată este alăturată mai multor altor dezvoltări pozitive, precum sănătatea fizică, competențe sociale, succes academic și sănătate psihică.

Așadar am putea concluziona că persoanele de succes folosesc acest sistem, de a se răsplăti big-time, dar mai târziu.

Însă normele noastre culturale ne încurajează să căutăm scurtături, în detrimentul soluțiilor mai sănătoase, mai bune. Pariază acum!, Slăbește ușor, Trăiește clipa, Consumă, Cumpără, Ofertă,etc. Nu se spune că pentru a slăbi armonios trebuie să mănânci sănătos și să faci sport, fiindcă e plictisitor, sincer. E mult mai sexy dieta aia nouă. Nu se spune că vasta majoritate a celor care joacă la cazino sau la pariuri sportive pierd. “Hey, te-ai curățat, dar ce părere ai de luminițele pe care ți le-am arătat?” n-ar fi o reclamă genială. Dar ar fi adevărată pentru mulți.

Mulți oameni nu văd valoarea răbdării și de a munci pentru un țel, ar prefera să slăbească acum și să-și cumpere cel mai nou și mai tare smartphone decât să economisească pentru pensie, și asta e o mare problemă.

Cel mai cunoscut studiu privind recompensa amânată a fost organizat de Universitatea Stanford în 1960. În acel studiu, niște copilași au fost introduși într-o cameră unde era o bezea pe o farfurie, și li s-au dat instrucțiuni simple: poți mânca bezeaua acum, sau dacă aștepți 15 minute primești două bezele. Cercetătorii au aflat ulterior că cei care au rezistat tentației și au așteptat au avut rezultate mai bune în teste, au fost mai sănătoși și erau mai puțin predispuși la probleme de comportament.

Beneficiile recompenselor amânate sunt multiple: studiile arată că această “super-putere” este una dintre cele mai comune caracteristici ale oamenilor de succes. Acești oameni care învață să-și amâne nevoile de moment se descurcă mai bine în carieră, relații, finanțe, sănătate, decât oamenii care cedează tentației. A amâna satisfacția nu e cel mai ușor lucru, deoarece te lasă să te lupți cu Nesatisfacția pe termen scurt, de aceea pare imposibil pentru oamenii care nu au învățat să-și controleze impulsurile.

Deseori facem alegeri care maschează sau care evită durerea pe termen scurt, dar în timp ce facem asta ne sacrificăm țelurile pe termen lung, și nu înțelegem puterea recompensei amânate și că acolo ar putea fi soluția pentru problemele noastre.

Ei bine, ce sunt economiile dacă nu o recompensă amânată? La facultate am învățat că economiile reprezintă un consum amânat, ceea ce e adevărat. Până la urmă toți economisim cu un anumit scop clar definit, chiar dacă acel scop este de a le crea copiilor/nepoților noștri mai multe oportunități decât am avut noi la viața noastră.

Însă în același timp trebuie să fim conștienți că orice leu cheltuit devine un leu care nu mai poate fi economisit. Adio, s-a dus, nu-l mai primești înapoi. Nu mai poate fi pus la treabă pentru țelul tău pe termen lung.

Nu mă înțelegeți greșit, nu sunt un habotnic al economisirii (poate al investițiilor, da) și cred cu tărie că fiecare lucru trebuie făcut la timpul său, și asta include fiecare etapă prin care trece un om în timpul vieții sale, însă în același timp cred că dacă economisești 10% din venitul tău lunar nu-ți vei schimba radical stilul de viață.

Într-o lume mereu în mișcare, mereu preocupată cu lucrurile mici care nu prea contează, putem scăpa din ochi obiectivele pe termen lung, care chiar contează. Așadar vă invit să vă cultivați această super-putere, a recompensei amânate. Vă va aduce beneficii enorme. Și dacă tot începeți pe acest drum, primul pas e cel mai greu. De aceea vă invit să vă plătiți pe voi înșivă primii!

 

Adrian Anghel, Head of Sales

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.