Toți ochii în prezent sunt ațintiți spre știrile legate de Coronavirus. Oamenii vor să afle cât mai multe lucruri despre situația înbolnăvirilor, despre numărul de decese sau în câte țări au mai fost identificate cazuri de infectări cu noul virus. Vă pot declara sincer că și eu personal urmăresc îndeaproape toată situația și nu pot spune că nu sunt ușor îngrijorat.

Pe de altă parte sunt convins că lucrurile mai devreme sau mai târziu se vor rezolva și că viața merge înainte. În rândurile de mai jos voi încerca să vă prezint opinia mea personală legată de impactul noului Coronavirus asupra evoluției fondurilor de investiții pe care le administrăm.

Aici cred că în primul rând trebuie să ținem cont că discutăm de o paletă întreagă de fonduri care investesc în clase diferite de active, în instrumente financiare diferite și evident sunt influențate în mod cu totul diferit de informațiile privind infecțiile cu Coronavirus.

De exemplu, fondurile de obligațiuni, conform prospectelor de emisiune și a legislației în vigoare, nu au voie să investească niciodată în acțiuni. Fondurile plasează banii în depozite bancare și obligațiuni. Indiferent dacă vorbim de fondurile în lei, euro sau dolari, ponderea cea mai mare o reprezintă activele românești, obligațiuni emise de statul român în diferite monede (lei, euro). O altă componentă relativ importantă este cea a obligațiunilor corporative, obligațiuni emise de companii solide, în special din domeniul financiar, dar și din alte domenii de activitate. Toate aceste companii sunt companii mature, cu bilanțuri puternice și toate sunt acoperite de agențiile de rating (Moody’s, Standard & Poor’s).

În aceste condiții evoluțiile acestor fonduri este de așteptat să fie mai puțin influențate de evoluția pe termen scurt a știrilor legate de Coronavirus. De fapt, cred ca expunerea ridicată a fondurilor pe active romanești face ca evoluțiile pe termen scurt ale acestora să fie influențate, mai curând, de evoluțiile spectrului politic din România. Datele macroeconomice din România, deficitele bugetare și fiscale, evoluțiile privind numirea unui nou guvern sau posibilitatea unor alegeri anticipate, sunt mult mai importante pentru fondurile noastre de obligațiuni decât evoluția pe termen scurt a numărului de infectări cu Coronavirus. În condițiile în care piețele așteaptă, în opinia mea, alegeri anticipate, orice îndepărtare de acest obiectiv nu face altceva decât să pună în continuare presiune, atât pe leu, cât și pe curba randamentelor titlurilor de stat românești.

Mergând mai departe, ajungem la fondurile cu componentă de acțiuni, fonduri a căror evoluție este influențată mult mai puternic de percepția asupra riscului a investitorilor bursieri.

În ultimele zile, volatilitatea piețelor a crescut mult și nervozitatea s-a simțit puternic pe toate piețele bursiere majore, indiferent dacă vorbim de SUA, Europa de Vest sau piețele Asiatice. Aceste evoluții au influențat în mod evident și piața de acțiuni de la București.

Evoluțiile viitoare ale infectărilor cu noul virus chinezesc, pot influenta pe de o parte sentimentul investitorilor pe termen scurt, dar pe de altă parte, evoluțiile profiturilor companiilor. Distrugerea sau alterarea unei părți mai mari sau mai mici a lanțurilor de producție și distribuție pentru multe companii va fi o certitudine. Vorbim de marii jucători globali, indiferent că sunt giganți tehnologici, producători de autoturisme sau de produse de larg consum, dar și de mici companii antreprenoriale românești vor fi afectate în mod similar. Această ultimă afirmație ține seama de relațiile comerciale importante ale României cu Italia (acolo unde zonele cele mai afectate de răspândirea Coronavirus – Lombardia și Veneto realizează aprox. 33% din PIB-ul Italiei).

În aceste condiții mă aștept ca pe termen scurt sa avem în continuare volatilitate pe piețele de acțiuni și că o parte importantă din companii să vină cu raportări financiare pentru trimestrul I 2020 în scădere față de așteptările inițiale.

Pe de alta parte, sunt convins că pe termen de câteva luni, lucrurile vor reintra în normalitate, indiferent dacă acestă normalitate va fi ca cea de până acum sau alta. Cred că lanțurile de producție și de distribuție vor fi refăcute, companiile mari și mici vor găsi noi soluții, noi distribuitori, noi producători.

Este de așteptat ca odată cu datele fundamentale în scădere venite din partea companiilor americane si europene, în primul trimestru al anului acesta, marile bănci centrale să identifice stimuli monetari suplimentari. Este foarte posibil ca o parte din guvernele țărilor dezvoltate să vină în sprijinul economiei cu stimuli fiscali. În aceste condiții este de așteptat ca piețele bursiere să reacționeze în mod pozitiv.

Și înainte de orice decizie legată de investițiile în fondurile de acțiuni, cred că ar mai fi de spus ceva. Și anume că este extrem de greu sa faci “market timing”, să nimerești cel mai bun moment de vânzare și cel mai bun moment de cumpărare. Și că în general, investitorii de retail, în momentul de maximă nervozitate a piețelor, cedează și vând foarte aproape de minime, de cele mai multe ori ratând o parte importantă din creșterea ulterioară.

Mai ales în aceste momente, cred că investiția regulată, lună de lună, la prețuri diferite, este cea mai bună strategie de investiție pe termen mediu și lung. Astfel, volatilitatea se transformă dintr-un adversar, într-un aliat.

 

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.