Acum, la câteva zile de la finalul anului 2022 este momentul să ne gândim la anul care tocmai s-a încheiat, dar și la ce ne așteaptă în anul care tocmai a început.

Anul 2022 a fost unul foarte dificil atât pentru investitori, cât și pentru noi ca și administrator de fonduri de investiții. 2022 a presupus o combinație rar întâlnită: am avut o inflație ridicată în Europa și în SUA, un război declanșat de Rusia la granițele țării noastre și o criză energetică fără precedent în Europa.

Dacă vorbim despre inflație atunci vorbim de creșterea explozivă a prețurilor, și aici, în primul rând, a celor energetice, dar și de creșterea ratelor de dobândă.

Pe fondul inflației ridicate, băncile centrale, indiferent că vorbim de Banca Națională a României, de Banca Centrală Europeană sau de Federal Reserve, au fost nevoite să demareze un proces susținut de creșteri de dobândă.

Aveți mai jos un grafic cu evoluția ratei de politică monetară din România. Se poate observa că, în prima jumătate a anului 2021 rata de politică monetară era de 1.25%. Ulterior a început să crească, astfel încât în decembrie 2021 ajunsese la 1.75%, iar ulterior pe parcursul anului 2022 a crescut până la 6.75%.

După cum se poate observa în graficul de mai sus, o dobândă de politică monetară superioară valorii de 6.75% nu a mai existat din luna februarie a anului 2010.

Toate aceste creșteri de dobândă practicate de către BNR, în contextul evoluției puternice a inflației atât în România, cât și la nivel global au avut un impact negativ asupra curbei randamentelor titlurilor de stat, respectiv am asistat la o creștere accelerată a randamentelor acestora.

Părerile analiștilor sunt oarecum împărțite referitor la următoarele creșteri de dobândă din partea BNR, dar dacă ținem cont de datele privind evoluția inflației din România și de așteptatele creșteri de dobândă ale Băncii Centrale Europene, în opinia mea, cred că putem să ne așteptăm la o nouă creștere de dobândă din partea BNR la începutul lui 2023.

În graficul de mai jos puteți observa cum randamentul oferit de un titlu de stat la 10 ani, emis în lei, era în prima parte a anului 2021 sub valoarea de 3%. Aceasta a început să crească ușor, astfel încât în decembrie 2021 atinsese nivelul de 5.15%, iar în timpul anului 2022 creșterea a continuat înregistrând un maxim în luna octombrie 2022 de 9.575%

În aceste condiții, prețurile obligațiunilor deja emise și aflate în portofoliile investitorilor au cunoscut corecții (scăderi) importante, astfel încât, randamentele oferite de aceste obligațiuni tranzacționate pe piața secundară să fie similare cu ale celor care sunt nou emise.

Această evoluție s-a observat inclusiv în ceea ce privește portofoliile de obligațiuni deținute de fondurile de investiții pe care le administrăm.

Ținând cont că pentru toate fondurile pe care le administrăm folosim ca și metodă de evaluare marcarea la piață, implicit valoarea activului fondurilor care aveau în portofoliu obligațiuni, a cunoscut deprecieri importante.

Pe de altă parte, trebuie spus că valoarea obligațiunilor marcate la piață poate să scadă sau să crească zilnic, în funcție de ratele de dobândă, precum și de efectul cererii și al ofertei, dar la scadență acestea sunt răscumpărate de către emitent (Statul Român, în cazul obligațiunilor suverane) la valoarea lor nominală.

Un alt aspect pe care vreau să îl abordez aici este cel legat de realocarea portofoliului. Mai ales în cazul fondurilor care au o maturitate agregată scurtă, acestea au o durata scurtă a instrumentelor din portofoliu, instrumentele ajunse la scadență sunt reinvestite la randamente mai mari. Astfel, randamentul total al portofoliului crește odată ce tot mai multe instrumente ajung la maturitate.

În concluzie putem spune că în momentul de față avem o serie de factori care vor influența performanța viitoare a portofoliilor de obligațiuni, după cum urmează:

  • Evoluția viitoare a ratei inflației. Cel puțin în prezent, analiștii consideră că vârful inflației va fi atins în primul trimestru al anului 2023, urmând ca apoi, pe parcursul anului să vedem inflația coborând, astfel încât, la finalul anului să avem inflație o singură cifră.
  • Situația macro-economică din România. Evoluțiile titlurilor de stat denominate în lei pot fi influențate în mod negativ în cazul unui derapaj major din punct de vedere economic a României. Cu toate acestea, cel puțin până în prezent, nu am văzut nici un analist economic care să vorbească de o recesiune în România pe parcursul anului 2023. Cu toții vorbesc de o încetinire economică, dar văd în continuare o creștere a PIB-ului de 1.5% – 2.5% pentru 2023.
  • Escaladarea conflictului din Ucraina. O escaladare semnificativă a conflictului din Ucraina, atragerea în conflict a unor țări NATO ar putea avea efecte negative asupra evoluției titlurilor de stat românești. Probabilitatea unei escaladări există, dar nu este în prezent semnificativă, ținând cont de faptul că, nu este în interesul nici unei părți de a acutiza conflictul din Ucraina.
  • Declanșarea unei recesiuni foarte puternice în Europa de Vest care să afecteze în mod semnificativ sentimentul “risk-on” al investitorilor internaționali. Chiar dacă este de așteptat ca pe parcursul anului 2023 să asistăm la o recesiune ușoară în Europa și SUA, analiștii prevăd ca aceasta să fie de mică amploare și de relativ scurtă durată.

Având în vedere cele de mai sus este de așteptat ca pe parcursul anului 2023 investițiile în obligațiuni denominate în lei să performeze, obligațiunile devenind din nou o clasă de active care pot aduce pe termen mediu randamente interesante.

Nu în ultimul rând vă reamintesc că investiția într-un fond de obligațiuni are avantajul de a oferi o expunere diversificată pe mai multe instrumente de acest tip.

 

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.