Mi-a luat foarte mult timp să înțeleg care este cu adevărat rostul fondurilor de investiții cu componentă de acțiuni. Chiar dacă lucrez în domeniul piețelor de capital de mult timp, ani de zile am considerat că pentru mine, ca mic investitor, investiția într-un fond de acțiuni sau în acțiuni direct la Bursă este doar o oportunitate de a face, relativ rapid, un profit mai mare în anumite condiții de risc.
Îmi aduc aminte cu plăcere de prima excursie la Praga și Budapesta, undeva la sfârșitul anilor ’90, finanțată din profitul obținut în câteva luni pe Bursă. Au urmat și alte concedii în Italia și Croația cu bani din speculații cu acțiuni listate la BVB. La momentul respectiv, toate investițiile mele aveau un caracter speculativ, iar orizontul de timp asumat nu era mai mare de câteva luni.
De fapt, acum consider că modul meu de a acționa era complet greșit. În primul rând, nu economiseam deloc. Apoi, existau momente când reușeam să obțin profituri frumoase din tranzacționarea la Bursă și cheltuiam imediat banii obținuți, iar alte momente în care încasam pierderi în urma închiderii unor tranzacții de tip “stop-loss”. Și mergeam mai departe, citind rapoarte, uitându-mă pe rezultate financiare, pe grafice și analiză tehnică, astfel încât să identific următoarea posibilă oportunitate pentru mine.
Când m-am angajat la OTP Asset Management, având un background în zona de brokeraj, consideram că este greșit să spui că economisești prin intermediul acțiunilor/fondurilor de acțiuni. Ani de zile considerasem acțiunile doar o modalitate de a face speculații, de a câștiga rapid asumându-ți riscuri, iar dintr-o dată, cineva îmi spunea că poți să economisești prin intermediul acțiunilor.
Târziu, după ce am citit multe articole pe Internet, am început să înțeleg cum stau lucrurile: că ar trebui să am o abordare pe termen lung, că ar trebui să mă gândesc la anii de pensie și că, de fapt, economisirea este importantă. Am avut o revelație când am realizat că, atunci când ai un orizont de timp de 10 sau poate 20 de ani, investiția într-un fond de acțiuni nu are nimic de-a face cu speculațiile, ci este de fapt economisire în stare pură. Ce faci este să investești într-un fond cu componentă de acțiuni pentru a crește randamentul pe termen lung al economiilor tale.
Când viața mea s-a schimbat datorită apariției copilului meu, am văzut o nouă motivație de economisire în afară de cea pentru pensie. Vreau să aibă acces la o școală bună, la un liceu și facultate cu perspective. Poate acum în România și poate mai târziu în străinătate. Dar acestea necesită resurse financiare suplimentare și este nevoie să fiu pregătit ca peste 10 sau 15 ani să pot să o susțin.
Îmi aduc prea bine aminte, cât de neplăcut(ca să nu folosesc un termen mai dur) este atunci când vezi că valoarea investiției tale scade cu 5% sau poate chiar cu 10%. Nu înțelegi unde ai greșit când ai luat aceea decizie de investiții și trebuie să accepți pierderea și să vinzi pentru că ești un speculator. Orizontul tău investițional era doar de câteva zile, săptămâni sau luni. În schimb dacă investești pe termen lung, constant, o scădere de 10% nu poate decât să te bucure, poți cumpăra mai ieftin și îți crești astfel șansele ca peste 10 ani să ai un randament și mai mare la economiile tale.
Mai mult decât atât, având un orizont de timp îndelungat, de ani de zile, dar investind sume mici, constant, în fiecare lună, variația prețurilor acțiunilor nu te mai influențează. Cu ajutorul unui fond reușești să te diversifici, să îți diminuezi riscurile asumate și în final, să ajungi la rezultatul căutat.
În cele din urmă, acesta este rolul fondurilor de investiții. Acestea sunt instrumente de economisire pe termen lung, care îți dau acces la un portofoliu diversificat, administrat profesionist și reglementat. Indiferent dacă vorbim de fonduri de obligațiuni, de acțiuni, de fonduri mixte sau de absolute-return, toate acestea ar trebui utilizate în primul rând ca instrumente de economisire pe termen lung și foarte lung.
În final, vreau să precizez că speculatorii sunt importanți pe bursă. Aceștia creează lichiditate și mișcă piețele. Dar abordarea corectă din punctul meu de vedere, pentru cei mai mulți dintre noi, este normal să fie una pe termen lung. Personal, după mult timp am înțeles acest lucru și sunt bucuros că sunt în acest punct. Sper ca, mai devreme sau mai târziu, cât mai mulți dintre noi, să ajungă la aceeași concluzie.
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modicate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastra poate creste sau poate scadea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.