În ultimele luni am observat o creștere constantă a clienților noștri care încheie programe de economisire automată, prin intermediul “Roboților de economii”, așa cum se numește serviciul la OTP Bank. Cred cu tărie că acest trend va continua, iar din ce în ce mai mulți clienți vor conștientiza beneficiile aduse de economisirea regulată prin intermediul fondurilor de investiții și își vor încheia noi programe de economisire automată, poate pentru fiecare obiectiv financiar în parte.
În continuare aș vrea să reiau 10 principii de bază în investiții referitoare la economisirea recurentă, mai ales pentru cei care doresc să își cristalizeze mai bine informațiile colectate până acum.
- Există soluții de economisire pentru orice persoană își dorește acest lucru, indiferent de profilul de risc și de orizontul de timp. Voi încerca să dau câteva exemple în acest sens:
- în cazul persoanelor care au o adversitate mare la risc sau care au un orizont investițional scurt (de câteva luni până într-un an) acestea pot investi în fonduri de cash management/obligațiuni cu durată scurtă, care au un grad de risc foarte scăzut și care au o evoluție relativ liniară (fluctuațiile fondului sunt extrem de rare);
- în cazul persoanelor care au un apetit de risc relativ scăzut, care nu suportă să își vadă valoarea portofoliului fluctuând cu amplitudine mare, însă au orizont de timp pentru economisire mai mare de un an, acestea pot investi în fonduri de obligațiuni în lei, euro sau dolari;
- în cazul celor care economisesc având setat un obiectiv pe o perioadă mai lungă de un an și care înțeleg ce înseamnă riscurile legate de piața de capital, aceștia pot să economisească prin intermediul fondurilor diversificate și de Absolute-Return. Mai mult decât atât, persoanele care dispun de sume mai mari de bani sau cei care urmăresc să încaseze în viitor venituri lunare sau trimestriale pot să economisească în fonduri de investiții care realizează distribuție de dividend;
- și nu în ultimul rând, pentru cei care doresc să economisească pe termen lung, pentru obiective precum școala copiilor sau pentru momentul retragerii din activitate și care au un apetit de risc ceva mai ridicat, aceștia pot să investească în fonduri diversificate sau în cele de acțiuni.
- Istoria ne-a demonstrat că pe termen mediu și lung fondurile de investiții cu expunere pe acțiuni pot aduce câștiguri mult mai mari decât depozitele bancare sau titlurile de stat;
- De ani buni trăim într-un mediu de dobânzi real negative, unde inflația este mai mare decât dobânda la depozite practicată de către bănci. În acest fel, toate economiile din bănci sunt erodate de efectele inflației.
- Pe termen mediu și lung, fondurile de investiții cu componentă de acțiuni sunt printre puținele instrumente financiare care au demonstrat că pot asigura protecție împotriva inflației.
- Industria fondurilor de investiții din România este extrem de bine reglementată. Fondurile administrate de către noi sunt fonduri care respectă 100% legislația UE (UCITs) privind fondurile deschise de investiții. Activele fondurilor pe care le administrăm sunt ținute în custodie de către o bancă custode (în acest caz BCR Depozitar) care, pe de o parte păstrează în siguranță toate acțiunile și obligațiunile din portofoliul fondurilor, iar pe de altă parte calculează și certifică zilnic activul acestora.
- Pentru cele mai multe dintre fondurile administrate de OTP Asset Management suma minimă necesară pentru a fi investitor este de 50 lei (50 Euro sau 50 USD), astfel încât nu ai nevoie de sume mari de bani pentru a beneficia de câștigurile oferite de aceste fonduri.
- Atunci când considerăm fondurile cu componentă de acțiuni (fonduri diversificate, de Absolute-Return și de acțiuni) trebuie să ne așteptăm la volatilitate, respectiv la mișcarea rapidă și imprevizibilă a prețului pe perioade scurte de timp. Aceasta devine un aliat important pentru cineva care investește regulat, pe termen lung. Astfel, cu aceeași sumă de bani poți să cumperi mai multe unități de fond când prețul acesteia scade și mai puține când prețul crește. În final, volatilitatea nu te afectează dacă orizontul tău de economisire recurentă este lung.
- Volatilitatea nu poate să te afecteze dacă ți-ai construit portofoliul în funcție de orizontul tău de timp. Pe de altă parte, este extrem de important ca atunci când investești în fonduri cu componența de acțiuni și pornești cu un plan, să îl și respecți.
- Diversificarea, atât din punct de vedere a tipurilor de instrumente (acțiuni, obligațiuni, etc), cât și valutară, poate reprezenta o soluție la îndemână pentru reducerea volatilității (riscului);
- Nimeni nu cumpără fonduri de investiții de dragul de a deține unități de fond. Toți oamenii care economisesc prin intermediul fondurilor de investiții au o nevoie pentru care au identificat o soluție la acea nevoie. Așa cum spuneam și la începutul acestui articol, pentru fiecare persoană și pentru fiecare nevoie a unei persoane există un fond de investiții care să reprezinte soluția la acea nevoie.
La final, vă las cu un ultim gând: înainte de a începe să economisiți într-un fond de investiții informați-vă, înțelegeți cât mai bine politica de investiții a respectivului fond și riscurile aferente.
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.