În viață, toate deciziile pe care le luăm au un cost de oportunitate. Ce înseamnă asta mai exact? Că pentru fiecare decizie (sau lipsa ei) există o serie de alte oportunități pe care le-am fi putut fructifica, dar nu mai avem șansa, deoarece am făcut deja o alegere.

Câteodată în investiții luăm niște decizii foarte inspirate, care sfârșesc nu la fel de inspirat. La fel cum în alte ocazii luăm decizii impulsive, care se dovedesc a fi foarte inspirate.

De asemenea, trebuie să recunoaștem că piețele financiare sunt extraordinar de complexe în momentul de față, și că, asupra multor factori nu avem niciun fel de control. Norocul este de asemenea, un factor când îți pui capitalul la risc, prin investiții.

În timp ce nu putem elimina complet șansele de a avea pierderi, putem privi deciziile pe care le luăm prin prisma orizontului de timp pe care îl avem la dispoziție.

Poate ar trebui să ne întrebăm înainte de fiecare decizie cu privire la banii noștri

“Voi regreta decizia asta în 5 ani, 10 ani sau 15 ani?”

Iată câteva exemple de decizii pe care nu ar trebui să le regretăm în anii care urmează:

1. A plăti pentru vacanțele memorabile.

Banii sunt importanți, însă nu ne putem trăi viața doar pentru a ne maximiza economiile, precum Hagi Tudose. Odată ce am atins un nivel confortabil al economiilor, banii ar trebui să ducă greul, nu spatele nostru. 100 de lei plasați cu o rată de 8%, timp de 30 ani, se transformă în 1.000 de lei. (și da, ai orizont de 30 de ani).

Așa că putem “investi” într-o vacanță memorabilă cu familia, amintiri de care te vei bucura cu anii.

2. Verificarea mai rară a portofoliului în timpul corecțiilor (scăderilor piețelor financiare)

Știu, în ziua de azi e foarte ușor să-ți urmărești soldul portofoliului, fie prin aplicația de e-banking, fie prin aplicația brokerului tău. Însă, mai mult te încurcă să faci asta în timpul corecțiilor. Vei gândi că “am mai pierdut X mii de euro” și vei pune presiune pe tine să marchezi pierderile (să îți retragi investiția), în general, în cel mai dezavantajos moment posibil.

Experiența ne arată că piețele financiare revin pe creșteri, de obicei, fix când investitorii abandonează speranța, iar pe termen mediu și lung au tendința de a crește (companiile din spatele acțiunilor, în general, continuă să înregistreze profituri și în recesiune, deoarece emitenții obligațiunilor în general își onorează datoriile, s.a.m.d.).

Cu cât le urmărim mai rar, cu atât doare mai puțin.

3. Să continuăm să cumpărăm când prețurile scad, având un orizont de timp îndelungat

Când piețele financiare se corectează, nu este așa distractiv să cumperi. De obicei, corecțiile par să nu se mai termine, iar prețurile dau senzația că mai pot scădea foarte mult.

Însă vestea bună este că orice corecție se termină odată și odată, și că în general, corecțiile sunt mult mai scurte, față de perioadele de creștere.

În cele din urmă, noi ca investitori absorbim toate știrile negative, iar titlurile care caută să ne inducă panică, nu ne mai sperie. Lucrurile devin gradual mai bune, iar atunci prețurile încep să crească din nou.

Corecțiile trebuie privite exact ca perioadele de discount la haine. Când sunt reduceri în magazine, cumpărăm, nu?

4. Nu ai nimerit exact maximul unde să vinzi și minimul unde să cumperi

Tot experiența pe piața de capital ne arată că cei care nimeresc constant minimul și maximul ori sunt foarte norocoși, ori mint.

A nimeri minimul/maximul nu ar trebui să facă parte din planul nostru de investiții, decât dacă avem pretenții exagerate de la noi, însă, în acest mod, ne vom dezamăgi în mod constant.

Câteodată vom cumpăra unități de fond și prețul lor va scădea mai departe, altădată vom cumpăra, iar prețul lor va crește.

Aceasta e frumusețea în a cumpăra periodic, nicio singură achiziție nu-ți va decide soarta ta ca investitor.

Vei accepta că sunt lucruri pe care nu le poți controla, iar astfel vei gestiona mult mai bine regretele, când vine vorba de investitii, cel puțin.

Vă doresc investiții profitabile, pe termen lung!

 

Adrian Anghel, DCEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.