Risc de longevitate.

Ați auzit de conceptul acesta? În termeni cât mai simpli, este riscul de a trăi mai mult decât ne-am propus și prin urmare să terminăm banii economisiți mai repede decât am crezut.

Vă propun să facem împreună un exercițiu de imaginație. Calculăm cât înseamnă 30% din veniturile actuale. Gata? Acum haideți să ne imaginăm cum putem trăi cu această sumă de la lună la lună.

Pentru mulți oameni acesta nu este un exercițiu de imaginație. Este felul în care trăiesc în prezent, după ce s-au pensionat. Aceia dintre noi care avem părinți sau rude proaspăt pensionate știu despre ce vorbesc. Despre șocul pe care l-au trăit când au aflat cât va fi pensia pentru care au muncit o viață întreagă.

În general evităm subiectele de genul ăsta atât cât suntem tineri. Cine vrea să se gândească la pensie la 20-30 de ani? Atenția e mai degrabă direcționată către achiziții mai intersante, vacanțe cât mai dese și mai exotice și în general pentru a trăi clipa. Nimic în neregulă până aici.

De ceva timp îmi încep prezentările, prin care încerc să maximizez importanța economisirii timpurii, cu frazele de mai sus.  Odată ce participanții încearcă să se pună în postura proaspătului pensionar am atenția lor completă.

Însă veștile proaste nu se opresc aici. Nu numai că vom trăi cu 30% din veniturile actuale, însă avem, așa cum am spus mai sus, risc de longevitate. Asta înseamnă că vom trăi cu niște venituri subdimensionate pentru o perioadă de timp supradimensionată.

Asta deoarece medicina avansează de la an la an. Speranța de viață s-a dublat în ultimii 200 de ani, crescând cu 2 ani în fiecare deceniu. În prezent, speranța de viață, la naștere în România, este 75.56 de ani conform Institutului Național de Statistică, iar CIA ne plasează pe locul 108 din 224 de țări analizate, pe primul loc plasându-se Monaco, cu 89.4 ani!

Puteți observa mai jos evoluția speranței de viață în România. Este o nimica toată, progresele din medicină vor fi exponențiale în viitor, iar avansul medicinei private în detrimentul celei de stat va accelera curba de creștere.

Sursa INS

Se estimează că în acest secol se va naște primul copil care va trai peste 100 de ani! Ceea ce înainte era de domeniul recordurilor și a reportajelor care caută senzaționalul.

Vă prezint toate aceste fapte, deoarece am întâlnit o problemă care cred că este generalizată în rândul tinerilor, și anume aceea de a refuza să ne proiectăm peste 5-10 ani, cu atât mai puțin peste 50 de ani. Suntem tineri, frumoși și sănătoși, avem venituri constante și credem că această stare va dura la nesfârșit. Din păcate nu este așa.

A treia veste proastă este despre cheltuieli. În timp ce medicina progresează de la an la an, același lucru se întâmplă și cu costurile. Medicamentele și procedurile medicale se scumpesc în fiecare an, ajungând la cifre impresionante.

Am mai scris aici despre cum principalul regret al oamenilor ajunși la pensie este faptul că nu au economisit mai mult, mai devreme. Asta și fiindcă aceștia au subdimensionat cheltuielile care îi așteaptă. Cand ieși la pensie te aștepți să-ți reduci cheltuielile însă nu te gândești la impresionantele facturi pe care le vei avea cu medicamente și consultații/proceduri medicale. Dacă nu mă credeți, “trageți cu urechea” data viitoare când sunteți într-o farmacie și vă puteți lămuri.

Așadar vom trăi mai mult decât ne așteptăm, cu bani mai puțini și cheltuieli la care nu ne-am gândit.

Am reușit să vă demoralizez până acum? Dacă nu, aș putea să vorbesc și despre demografica în scădere. Despre sistemul de pensii pay as you go, un angajat susține mai mulți pensionari.

Despre sistemul privat de pensii și iminenta lui restructurare (se vorbește în aceste zile destul de mult, nici nu deschid subiectul).

Acum știind toate acestea, găsesc interesant că 75% dintre români îsi doresc o pensie de 500 de euro la vârsta retragerii*, în timp ce doar 2% dintre pensionari beneficiază de o asemenea pensie. Deși își doresc o pensie care să le acopere nevoile, 38% dintre români nu economisesc deloc, 39% economisesc pentru cu totul alte obiective ( mașină, vacanțe, renovări locuințe ).

Așadar decalajul dintre ce ne dorim și ce se va întâmpla rămâne foarte mare. Fără a lua măsuri în prezent, categoric nu ne vom atinge un nivel financiar confortabil la bătrânețe.

Partea bună a lucrurilor este că încă avem timp. De fapt, asta este cea mai importantă resursă, nu banii, ci timpul. Pornind cât mai devreme, banii voștri vor lucra din greu pentru noi, nu invers. Vă propun să încercăm să investim lunar cel puțin 10% din venituri, astfel vom învăța să trăim și fără acești bani și fără să ne afecteze stilul de viață.

Iar dacă privim din punct de vedere contabil, banii aceștia rămân ai noștri, doar se mută dintr-un buzunar în altul.

Warren Buffett spunea că cineva stă la umbra unui copac fiindcă altcineva l-a plantat acum ceva timp. Fii tu acel cineva și plantează acum copacul la umbra căruia te vei odihni la pensie.

*https://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/230576/apapr-75-la-suta-dintre-romani-isi-doresc-sa-obtina-o-pensie-de-500-euro.html

Adrian Anghel, Head of Sales

AVERTISMENT

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.