Într-o lume globală, îmi creez un portofoliu global. În fiecare zi cu toții utilizăm o multitudine de produse și servicii din import sau furnizate de companii internaționale. Indiferent dacă vorbim de telefoane mobile, laptop-uri, automobile, produse alimentare, medicamente, servicii bancare sau de asigurări toate acestea sunt în cea mai mare parte oferite de companii internaționale. Și aici vorbim de companii ca Samsung, Apple, Microsoft, Visa, Mastercard, IBM, Bayer, Renault, Daimler, etc.

Cei mai mulți dintre noi folosim zilnic serviciile de căutare pe Internet oferite de Google, ne facem rezervările de călătorie cu Booking, intrăm pe Facebook sau Instagram, trimitem mesaje pe WhatsApp. Și putem să continuăm cu multe alte nume de companii multinaționale.

Dacă viața noastră este atât de globalizată, atunci ar trebui ca și portofoliu nostru investițional, să fie la fel de globalizat. Noi cu toții suntem clienții acestor companii și toate câștigă de pe urma consumului nostru.

Din păcate avem mult prea puține companii listate la Bursa de Valori București și din prea puține domenii de activitate, ca să nu fim obligați să ne uităm și la piețele internaționale. În aceste condiții cel mai simplu mod de a beneficia de propriul consum este de a deveni acționar la aceste companii multi-naționale prin intermediul unui fond de investiții.

OTP Global Mix este un fond diversificat flexibil, care investește atât în acțiuni cât și în obligațiuni emise de companii internaționale și tranzacționate pe piețele de capital.

Pentru a înțelege mai bine portofoliul fondului OTP Global Mix regăsiți mai jos cele mai importante 20 companii la care fondul detine o parte din acțiunile acestora.

OTP Global MIx are expuneri pe sectoare diferite de activitate, plecând de la producători de software (Microsoft), semi-conductori (Micron,  STMicroelectronics, Infineon, NVidia, AT&S), producători auto (Renault, Daimler), servicii de Internet (Google, Booking, etc), servicii bancare și de piață de capital (Citi Bank, Morgan Stanley, Bank of America, ING), farmaceutice și servicii medicale (Pfizer, Johnson&Johnson, Med Life, Fresenius Medical Care, Abbvie, etc) sau companii petroliere (Mol, British Petroleum, Shell) și lista poate continua.

Când suntem un potential investitor este important să evaluăm un fond de investiții înțelegând filozofia investițională și modul cum este creat portofoliul respectivului fond.

În cazul FDI OTP Global Mix procesul investițional pe care se bazează formarea portofoliului de acțiuni este unul de tip Top Down. Acest lucru înseamnă că echipa de investiții pornește de la situația macro-economică actuală și încearcă să identifice o serie de trenduri majore care vor influența activitatea economică pe termen mediu și lung. Odată identificate aceste trenduri se trece la pasul următor, respectiv analizarea sectoarelor economice care vor fi cel mai puternic afectate de trendurile identificate și apoi la descoperirea acelor companii care sunt bine poziționate în cadrul acelui sector economic.

Pentru a vă aduce mai aproape de porcesul investițional al colegilor mei vă propun putem să analizăm  unul dintre aceste trenduri majore – “inteligența artificială și boomul tehnologic” .

Se spune că AI – inteligența artificială – va fi a patra revoluție industrială a omenirii. Indiferent dacă vorbim de automobile electrice autonome, de machine learning, Internet of things, realitate augumentală, tehnologie blockchain, toate vor avea un impact major asupra vieții noastre și asupra economiei viitorului.

Dar nu putem vorbi de boom tehnologic și de orice are legătură cu înalta tehnologie fără să vorbim de semi-conductori, memorii și procesoare. Iar aici am identificat companii precum Micron, STMicroelectronics, Infineon, NVidia, AT&S sau Samsung. Aici putem adăuga giganții Apple, Alphabet, Microsoft sau IBM și robotul său Watson care deja este implementat în multe domenii de activitate de la banalul call-center, la servicii de diagnoză medicală.

În cadrul procesului de construcție al portofoliului fondului sunt folosiți o serie întreagă de indicatori de evaluare, printre care și prețul rezonabil. În plus, OTP Global Mix păstrează constant un nivel ridicat de diversificare sectorială al portofoliului său de acțiuni. Astfel, fondul acoperă sectoare diferite de activitate, regiuni și țări, astfel încât să își mențină un profil de risc moderat.

În concluzie, având în vedere expunerea sa internațională, fondul oferă investitorilor săi posibilitatea să beneficieze de evoluția economiei mondiale și de a fi acționari indirecți la mari companii multi-naționale. Într-o lume atât de globalizată, OTP Global Mix poate fi instrumentul potrivit pentru un portofoliu personal de investiții global.

Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea.

Acest articol nu reprezintă o ofertă de a tranzacționa unități de fond emise de OTP Global Mix (Autorizație ASF 30/29.10.2015, înregistrat în Registrul ASF la nr. CSC06FDIR/400098) și nici acțiuni sau alte instrumente financiare emise de companiile menționate în cadrul acestui articol.

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.