Blog

Cum ne ajută economisirea recurentă

Cum ne ajută economisirea recurentă

Continuăm seria de articole prin care încercăm să ne ajutăm clienții să-și mărească șansele de a avea profituri și de a investi sănătos pe termen lung.

Anul 2022 a fost unul dezastruos pentru investitorii de pretutindeni, deoarece majoritatea claselor de active au suferit scăderi, acest lucru fiind practic sfârșitul unui ciclu economic și începutul altuia. Și fondurile pe care le administrăm au avut de suferit în acest an, majoritatea închizând anul în teritoriu negativ, așa cum se poate observa în graficul de mai jos.

Sursa: OTP AMR

Însă nu toți investitorii au avut un an nefavorabil. Mă refer aici la cei care au avut un plan de economisire și s-au ținut de el, continuând planul de investiții periodice.

Un plan de economisire nu trebuie să fie complicat, chiar dimpotrivă, cu cât mai simplu, cu atât mai bine.

Un exemplu de plan de economisire ar fi următorul:

  • Economisesc pe 1 ale lunii, 10% din salariu, în două fonduri de investiții diversificate;
  • Plănuiesc să fac acest lucru pentru următorii 10 ani;
  • După 10 ani îmi schimb planul de economisire folosind instrumente financiare mai puțin volatile.

Un astfel de plan are câteva avantaje incredibil de practice:

  1. Economisirea devine ceva automat, iar acest lucru elimină partea psihologică din investiții (care e cea mai apăsătoare);
  2. Banii sunt puși la treabă prin intermediul fondurilor de investiții și nu stau degeaba “la saltea”;
  3. Având un orizont de 10 de ani, atunci când prindem corecții(scăderi), profităm de ele;
  4. Pe măsură ce ne apropiem de orizontul nostru investițional, ne protejăm capitalul mutându-ne în instrumente mai puțin volatile.

Avem cu toții un inamic comun, pe care-l simțim mai bine în ultima perioadă.

Inflația.

Deși el nu a dispărut niciodată, în ultima perioadă îi simțim mai bine efectele, precum cele ale unui impozit invizibil. Așadar, avem nevoie de instrumente cu care să ne putem lupta cu acest inamic. Iar cel mai bun instrument în acest sens este economisirea recurentă.

Sursa: OTP AMR

Deși nu pare intuitiv, se pot obține randamente pozitive chiar și când evoluția instrumentelor financiare este liniară. Asta e frumusețea economisirii recurente. Aveți mai sus un exemplu grafic al acestui lucru: investitorul care a cumpărat la început are randament 0%. Cel care a cumpărat periodic are un preț mediu de achiziție mai mic, ceea ce înseamnă profit pentru el.

Nu mai trebuie să “intuiești” cum evoluează piețele. Este un fel de a profita automat de volatilitate, cumpărând mai multe instrumente financiare când prețul lor scade, și mai puține când acesta crește.

Transformi astfel volatilitatea, din inamic, în prieten.

Și din experiența mea, volatilitatea face să avem mai puțini investitori. Oamenii detestă volatilitatea, incertitudinea în general, însă în același timp dacă nu investim, avem certitudinea că banii noștri sunt “mâncați” de inflație. Și asta nu ne ajută. Trebuie deci să ne punem banii la treabă. Și oricare dintre noi poate să facă asta prin intermediul economisirii recurente, sub forma fondurilor de investiții.

Ele prezintă volatilitate, de care ne putem folosi, și investesc în instrumente financiare despre care istoria ne-a arătat că, în general, cresc pe termen lung.

Piețele financiare cresc pe termen lung, iar economisind periodic, prin intermediul fondurilor de investiții, nu facem decât să ne creștem șansele de câștig.

Chiar și într-un an dezastruos, precum 2022, cei care au economisit periodic au avut în general de câștigat, față de cei care au investit o singură dată.

În tabelul de mai jos am comparat randamentul unei investiții unice cu cel al unei investiții periodice în fondurile de investiții pe care le administrăm. Iar rezultatele sunt interesante.

Dacă mai sus am vorbit de teorie, haideți să vedem cum stau lucrurile și în practică.

Observați cum, în majoritatea cazurilor, randamentele obținute în cazul investițiilor periodice sunt mai mari decât cele ale unei investiții unice.

Acest lucru se datorează următoarelor aspecte:

  • investițiile periodice te fac să cumperi și când sunt corecții, ceea ce nu ai face neapărat singur;
  • cu cât scăderea este mai lungă, cu atât cumperi mai mult timp, la “discount”;
  • atunci când se produce revenirea, faptul că ai cumpărat la prețuri mai joase, se traduce într-un profit mai mare pentru tine.

Sursa: OTP AMR *În cazul lui OTP Real Estate&Construction clasa L am considerat performanța luând în calcul și venitul distribuibil de acesta, reinvestit apoi la data acordării. Acest lucru nu se poate face în mod direct de către un investitor. **Randament de la data lansării, 11.04.2022

Dacă ne întoarcem la evoluția fondurilor pe care le administrăm, prezentate de mai sus, observați cum au scăzut până în toamna anului 2022, ulterior existând o revenire timidă. Singurul fond în care investițiile periodice au adus un randament mai mic decât investițiile unice în perioada analizată a fost OTP ComodisRO, fond care înregistrează cea mai mică volatilitate dintre fondurile administrate de noi și care, în general, crește de la zi la zi. El este prin urmare mai degrabă adecvat economisirii pe termen scurt, și nu unui plan de economisire pe termen lung.

Însă strict la diferența dintre cele două strategii de investiții, ce putem observa este că diferența dintre ele este cu atât mai mare, cu cât volatilitatea fondului a fost mai mare în perioada observată. Așadar și teoria se confirmă.

Deși nu am recuperat în totalitate pierderile de anul trecut, revenirea este în plină desfășurare și eu sunt convins că avem șanse foarte bune de câștig în anii ce urmează și că 2022 nu a fost decât, încă o ocazie bună, să cumpărăm la discount.

Vestea bună este că majoritatea investitorilor noștri s-a ținut de planul de economisire, chiar și într-un an dezastru, precum 2022. Ei ar trebui să vadă fructele roadelor lor în anii ce urmează și merită felicitați!

Nu trebuie decât să ne stabilim un obiectiv financiar (tu pentru ce economisești?), câteva instrumente financiare cu ale căror investiții rezonăm, sumele și data la care vrem să economisim. Mai departe totul se poate face automat prin intermediul Robotului de economii.

Investițiile bune nu sunt complicate, dimpotrivă, oricare dintre noi poate investi cu rezultate bune.

Succes!

 

Adrian Anghel,

Deputy CEO

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Send this to a friend