Recensământ 2021

Au apărut primele concluzii ale Recensământului Populației din 2021, iar acestea ne vor afecta fără doar și poate. Întrebarea nu este dacă, ci cât de tare și cum facem să reducem impactul acestor schimbări.

Într-un articol citit recent am aflat o serie de știri îngrijorătoare:

În primul rând, față de recensământul anterior, cel din 2011, populația României s-a redus cu 1,1 milioane de români.

În al doilea rând, populația României îmbătrânește.

Populația 0 -19 ani a scăzut față de recensământul anterior, populația aptă de muncă 20-64 de ani a scăzut față de recensământul anterior, singurul segment al populației care crește este cel de 65 de ani și peste.

Și mă opresc aici. Rezultă un tablou cu o Românie cu mai puțini romani, și cu o populație mai îmbătrânită.

Apoi, mai aflăm de la Institutul Național de Statistică faptul că pensia medie lunară pentru populația aflată la limita de vârstă a fost de 2.062 RON în Trim. III 2022, și că, deși aceasta a crescut, nu a ținut pasul cu inflația.

În condițiile în care România îmbătrânește și are de susținut din ce în ce mai mulți oameni în vârstă, în condițiile în care statul va aloca din ce în ce mai mulți bani către acest segment al populației, în condițiile în care un salariat va susține din ce în ce mai mulți pensionari, cam cât credeți că vom încasa ca pensie, în viitor?

Presupunerea mea e că mai puțin decât ne așteptăm acum.

Ce e de făcut?

  • În primul rând să conștientizăm că avem o problemă.
  • Apoi să găsim o soluție la ea.
  • Soluția e să economisim cât putem, și când putem.

Am detaliat aici cât de puțin trebuie să economisești ca să ajungi la o sumă considerabilă, un milion de lei.

Nu e ușor, dar nu e nici imposibil. Se poate.

Important e să acționezi.

Poți investi prin fondurile mutuale cum, și în ce vrei tu, începând de la 50 de lei. Important e să economisești, și apoi să investești.

Fiindcă pensia noastră va avea nevoie de o completare.

 

Adrian Anghel, Deputy CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol