Blog

Cum reacționăm la volatilitățile piețelor financiare?

Cum reacționăm la volatilitățile piețelor financiare

În ultima perioadă, piețele internaționale de capital au suferit scăderi importante, nivelul volatilității fiind foarte mare. Pentru prima dată după mulți ani, atât prețul acțiunilor, cât și cel al obligațiunilor urmează aceeași evoluție.

Inflație și dobânzi mari

Ținând cont de inflația ridicată înregistrată în Europa și în Statele Unite ale Americii, datorată pe de o parte crizei energetice, întreruperii lanțurilor de aprovizionare, iar pe de altă parte, datorită războiului din Ucraina, randamentele titlurilor de stat din SUA și Europa au început să crească vertiginos.

Avem în momentul de față semnale clare din partea Federal Reserve (FED) că își va continua ciclu de creștere de dobândă. De asemenea, este de așteptat ca Banca Centrală Europeană să demareze la rândul ei un ciclu de creșteri de dobândă, analiștii așteptând ca pe parcursul acestui an să asistăm la cel puțin două astfel de creșteri de dobândă la euro.

Mișcări similare de înăsprire a condițiilor monetare au făcut și băncile centrale din regiune, Ungaria, Cehia, Polonia, acestea ridicând dobânzile în speranța de a readuce sub control inflația. În linie cu aceste mișcări, BNR a ridicat dobânda de referință până la nivelul de 3.75%, iar mulți analiști cred că acest ciclu va continua, astfel încât dobânda de referință a BNR la finalul acestui an să fie de 6%.

Evoluția randamentului titlurilor de stat în lei

Având în vedere cele de mai sus este normal să vedem corecții semnificative în ceea ce privește titlurile de stat, indiferent dacă vorbim de cele emise în lei sau valută. Astfel, titlul de stat cu maturitatea de 10 ani, se tranzacționează la un nivel de peste 8% (vezi grafic).

Aceste creșteri susținute ale randamentelor s-au transpus în evoluțiile negative ale preurilor acestor obligațiuni (să nu uităm că există o relație inversă între prețul unei obligațiuni și randamentul acesteia). Aceste evoluții au influențat în mod negativ performanțele fondurilor de obligațiuni.

Pe de altă parte, consider că trebuie să urmărim așteptările privind inflația. Conform estimărilor BNR, presiunile inflaționiste se vor diminua gradual în următoarea perioadă, cu un posibil nou vârf al inflației în trimestrul II, 2023, la ieșirea din vigoare a măsurilor de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Estimarea BNR pentru finalul anului 2023 privind inflația este de 6.7%.

În aceste condiții este foarte posibil să vedem oportunități interesante în lunile următoare în ceea ce privește titlurile de stat în lei, care, așa cum spuneam, se tranzacționează la nivele ridicate în prezent, din punct de vedere al randamentului.

Ce putem face?

Ținând cont de volatilitatea actuală, cea mai bună strategie investițională pe termen lung este aceea de a investi regulat. Această strategie îți oferă posibilitatea de a investi la prețuri diferite și astfel ai oportunitatea de a îți construi un portofoliu solid pe termen lung.

Este important să ne amintim că istoric, investițiile în portofolii diversificate de acțiuni și obligațiuni sunt printre cele mai accesibile forme de protecție împotriva inflației. Chiar dacă pe termen scurt acțiunile sau obligațiunile pot performa negativ și pot suferi corecții importante pe termen mediu și lung, acestea își revin și generează randamente consistente.

Îți poți construi un astfel de portofoliu diversificat prin intermediul fondurilor de investiții.

Indiferent de volatilitatea de moment, dacă ai unul sau mai multe obiective financiare de lungă durată (pensie, educația copiilor, casă, etc) și investești lunar chiar și o sumă mica de bani (ex: 100 lei), rezultatele pozitive se vor vedea pe termen lung.

Nu închei acest articol fără să vă reamintesc că este important ca înainte de a investi, să alocăm un strop de răbdare și efort astfel încât să înțelegem cât mai bine cum funcționează fondurile de investiții. Și nu în ultimul rând să înțelegem cât mai bine politica de investiții a fondurilor în care dorim să investim și riscurile aferente fiecăruia dintre acestea.

 

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Send this to a friend