Scriu aceste rânduri plecând de la experiența avută în ultima perioadă observând din nou, că nivelul de cunoștințe referitoare la piața de capital este unul relativ scăzut în România. De curând am avut discuții cu o serie de oameni, profesioniști în domeniile lor de activitate, dar care nu știau multe informații despre bursă, acțiuni sau fonduri de investiții. Totuși, acești oameni s-au arătat foarte interesați să înceapă să investească pentru a obține randamente mai bune pentru economiile lor.
Având în vedere nivelul foarte scăzut al dobânzilor bancare oferite la depozite, în contextul creșterii inflației, din ce în ce mai mulți oameni încep să își pună la modul serios problema ce să facă cu banii lor. Este evident că rata inflației depășește în mod semnificativ dobânda bancară și astfel puterea de cumpărare a banilor economisiți scade. În aceste momente este la fel de evident că trebuie găsite soluții pentru a-ți proteja economiile de efectele inflației.
Mai mult decât atât, toate discuțiile din spațiul public referitoare la creșterea pensiilor, semnalele de alarmă trase de foarte mulți specialiști că pensia de la stat va reprezenta maxim 30% din venitul salarial în următorii ani, au creat o nevoie în plus de economisire pe termen lung.
Având în vedere cele de mai sus ajungem la nevoia de a ști mai multe lucruri despre cum să investim.
Din punctul meu de vedere ar trebui ca înainte de a începe să investim, să ne stabilim în mod clar obiectivul financiar și să ne facem un plan pentru asta. Stabilind obiectivul și având un plan în mod automat avem și un orizont de timp.
De asemenea, trebuie să ne cunoaștem toleranța la risc, deoarece orice investiție implică și un anumit nivel de risc, care se manifestă prin fluctuațiile prețului activului în care investești. De exemplu, dacă investim într-o acțiune, atunci trebuie să fim conștienți că prețul acelei acțiuni fluctuează zilnic. Astfel, există posibilitatea ca valoarea teoretică a portofoliului nostru investițional să crească sau să scadă zilnic. Cu cât aceste mișcări ale prețului sunt mai ample, cu atât spunem că respectivul activ este mai volatil și implicit riscul este mai mare.
Pe de altă parte este foarte important să înțelegem că există o relație directă între riscul asumat și câștigul potențial. Cu cât un activ (acțiune, obligațiune, fond de investiții, etc) este mai riscant, cu atât crește posibilitatea să avem un câștig mai mare.
Dacă suntem la început de drum, cea mai bună abordare este de a investi lunar o sumă de bani. Dacă avem un orizont de timp suficient de lung, această abordare investițională recurentă ne protejează de volatilitate. Am putea chiar spune că investind lună de lună, transformăm volatilitatea din dușman, în aliat. Astfel, vom putea să cumpărăm un număr mai mare de instrumente (acțiuni, unități de fond, etc) la un preț mai mic.
O altă informație importantă de care avem nevoie în drumul nostru investițional este aceea legată de diversificare. Diversificarea este poate cea mai simplă metodă de diminuare a riscului.
Este celebru exemplul cu vânzătorul ambulant care vindea două produse – umbrele și ochelari de soare. În zilele ploioase vindea multe umbrele, iar în zilele însorite vindea mulți ochelari. Tot la fel se întâmplă în cazul unui portofoliu de acțiuni. Unele dintre acțiuni cresc, altele poate scad, dar cu ajutorul diversificării riscul agregat al portofoliului scade.
Dacă în cele din urmă avem stabilită suma pe care vrem să o economisim lunar, știm care este riscul cu care ne simțim confortabil și orizontul de timp și avem clar în minte obiectivul pe care stabilit, atunci putem să începem să investim.
Așa cum spuneam și mai sus, dacă suntem la început de drum, cea mai simplă metodă de a începe să investim este prin intermediul unui fond de investiții. Există numeroase fonduri de investiții în România care acoperă toate nivelurile de risc.
Există o întreagă serie de avantaje semnificative oferite de către fondurile de investiții printre care pot enumera faptul că printr-o investiție într-o singură unitate de fond obții automat diversificarea mult dorită. În spatele acelei unități de fond se regăsesc zeci de instrumente financiare (acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, etc) în funcție de specificul fondului.
Un alt avantaj important oferit de către fondurile de investiții este acela că portofoliul fondului este administrat de către un profesionist. Tranzacționarea direct la bursă implică, în afară de bani, și resursa timp, pe care trebuie să o alocăm pentru a studia companiile vizate. În cazul fondurilor, tot acest efort este preluat de către managerul de fond.
Dacă vorbim de avantaje mai trebuie amintit și faptul că suma necesară cu care poți să începi să investești lunar într-un fond de investiții este una mică, în cele mai multe cazuri fiind 100 de lei.
Aceste sume mici investite lunar, pe perioade lungi de timp pot genera câștiguri impresionante.
Să luăm de exemplu 100 de lei investiți lună de lună, timp de 20 de ani, cu un randament mediu de 6%/an. Aceste sume vor genera la finalul celor 20 de ani 46,435 lei din care doar 24,000 lei sunt contribuțiile tale, iar 22,435 reprezintă randamentul acumulat.
După cum observați, cei 100 de lei au generat o sumă semnificativă având la bază investiția recurentă pe termen lung.
Nu închei acest articol fără să vă reamintesc că este important ca înainte de a investi, să alocăm un strop de răbdare și efort astfel încât să înțelegem cât mai bine cum funcționează fondurile de investiții. De asemenea, vă reamintesc că deși performanțele trecute nu sunt o garanție pentru rezultatele viitoare, istoria ne-a demonstrat că pe termen lung, fondurile de investiții cu expunere pe acțiuni reprezintă unul dintre cele mai bune instrumente de protecție împotriva efectelor inflației.
Și ca o ultimă recomandare, înainte de a începe să economisiți într-un fond de investiții informați-vă, înțelegeți cât mai bine politica de investiții a respectivului fond și riscurile aferente.
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.