Înainte de pandemia cauzată de noul coronavirus, REIT-urile (Real Estate Investment Trust) au fost cea mai performantă clasă de active pe termen lung*.

Totuși, în umbra recentei crize investitorii se pot gândi la efectele pe termen scurt și mediu asupra investițiilor lor în acest sector, prin intermediul fondului OTP Real Estate & Construction.

*Evoluție clase de active 1985-2018

Despre strategia aplicată în cazul acestui fond aș dori să vă scriu astăzi. Însă, ca să ajungem acolo trebuie să explicăm în primul rând ce este un REIT.

REIT-urile sunt companii specializate care dețin sau finanțează zona imobiliară (real-estate) într-o gamă foarte largă de sectoare. Aceste companii trebuie să întrunească o serie de condiții pentru a se califica ca REIT-uri (să aibă minim 100 de acționari, să distribuie minim 90% din profit ca dividende) și sunt în general listate pe bursele importante, oferind o serie de beneficii investitorilor lor.

Aceste REIT-uri au apărut prima dată în SUA și în prezent sunt deținute de peste 87 de milioane de americani, fie prin fonduri de investiții, fie prin 401K, sistemul lor de pensii private.

Conform NAREIT(National Association of Real Estate Investment Trusts), REIT-urile se împart în următoarele sectoare:

  • Birouri (spații de birouri, de la zgârie nori, la zone suburbane)
  • Industrial (spații industriale, precum depozite și centre de distribuție)
  • Retail (spații destinate retail-ului, mall-uri, outlet-uri, centre comerciale)
  • Hotelărie (hoteluri și alte spații pe care le închiriază călătorilor)
  • Rezidențial (diverse spații rezidențiale pe care le închiriază chiriașilor)
  • Cherestea (specializate în gestionarea, producția și vânzarea de cherestea)
  • Sănătate (spitale și clinici și colectează chirie de la chiriași. Include cămine de bătrâni)
  • Depozitare (închiriază spații de depozitare și colectează chirie)
  • Infrastructură (real-estate din domeniul infrastructurii și colectează chirie de la chiriașii care ocupă acele spații)
  • Data-center-e (spații și echipamente ce permit clienților să-și stocheze în sigurantă datele. Include servere, surse continue de curent, temperatură monitorizată și siguranță fizică.)
  • Diversificate (dețin și gestionează un mix de proprietăți și colectează chirii. Spre exemplu, dețin și spații industriale, dar și rezidențiale)
  • Specializate (dețin un mix unic de proprietăți și colectează chirii. Spre exemplu, cinema-uri, cazinouri, teren arabil, spații publicitate outdoor)

Așa cum vedeți mai sus, nu toate REIT-urile sunt la fel. În timp ce unele sunt mai afectate de COVID-19, altele au traversat această perioadă fără probleme (data-center-e industriale și infrastructura, spre exemplu).

Trebuie menționat, de asemenea că OTP Real Estate & Construction este un fond diversificat administrat activ, ceea ce înseamnă că managerul de portofoliu se poate abate temporar de la un portofoliu standard, în condițiile în care identifică anumite oportunități.

Ceea ce s-a și întâmplat în criza cauzată de COVID-19, când a fost redusă expunerea pe REIT-uri și crescută pe instrumente cu venit fix. Astfel, a fost evitată corecția abruptă suferită de anumite REIT-uri, volatilitatea OTP Real Estate & Construction fiind sensibil mai mică decât cea a indicilor de REIT-uri în acea perioadă.

Ulterior, după ce au fost identificați “beneficiarii” vremurilor actuale, a fost reluată expunerea pe companii despre care noi credem că vor performa bine și în viitor.

La 31 iulie structura de portofoliu se prezenta în felul următor:

 

Rezultă așadar un portofoliu puternic diversificat, înclinat în special către REIT-uri specializate, câștigătoarele situației actuale, dar și cele care beneficiază în continuare de “vânt în pânze”.

Mai mult decât atât, fondul distribuie trimestrial dividende către investitori, dividende care însumează cupoanele și dividendele încasate pe parcursul acelui trimestru. Fondul a distribuit dividende cumulate în 2019 de 26.06 RON/unitate de fond. În primul trimestru al lui 2020 a distribuit dividend de 9.08 RON/unitate de fond, iar în cel de-al doilea dividend de 8.63 RON/unitate de fond și de 1.79 EUR/ unitate de fond pentru clasa de Euro.

Și fiindcă am ajuns aici, fondul este acum disponibil și în Euro, iar investitorii care au o preferință pentru această monedă pot acum subscrie în OTP Real Estate & Construction și în Euro.

Împărțind ultimul dividend acordat la cel mai recent VUAN obținem un randament de 1.71%, respectiv un randament anualizat de aproximativ 7% la Euro. Trebuie să recunoaștem că acest randament este greu de atins în zilele noastre pentru moneda europeană, și că este superior randamentului mediu obținut în piața noastră imobiliară.

Așadar credem că actualul context este unul care favorizează anumite sectoare în detrimentul altora, ceea ce crează oportunități interesante de investiții pentru administratorii activi. Aceștia își pot folosi experiența și expertiza pentru a naviga în aceste ape tulburi și pentru a crea valoare adăugată pentru investitorii lor.

Nu în ultimul rând trebuie să ne reamintim că vorbim de active fizice de înaltă calitate în cazul REIT-urilor, care au în general contracte în desfășurare pe termen lung, cash-flow-uri atractive și care oferă oportunități investiționale atractive pe măsură ce economiile ies din criza actuală.

 

Adrian Anghel, Deputy CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol