Pentru cei mai mulți investitori, luna decembrie este luna bilanțului, în care aceștia analizează ce a mers bine și ce nu în anul ce se încheie. Am avut un an cu volatilitate la nivel internațional, așa cum puteți vedea și din graficul de mai jos, o scădere bruscă în luna decembrie a anului trecut cauzată de OUG 114 în Romania, și un sell-off la nivel global.

Ulterior, bursele au recuperat rapid acea scădere, în pole-position situându-se bursa din China, care ulterior a avut o evoluție liniară datorită războiului comercial cu SUA.

Bursa americană și cele europene au avut un parcurs bun anul acesta, cu un plus de 25% pentru S&P500 și un 23% pentru indicele care include companiile germane, DAX. Însă în comparația noastră, bursa românească este campioană, cu un randament de peste 33% pentru indicele românesc, BET.

La ce putem să ne așteptăm pentru anul care vine?

Ei bine, condițiile macro-economice la nivel global nu arată nici prea rău, dar nici prea bine, așadar în prima parte a anului ne așteptăm la evoluții pozitive, însă ar fi anormal să vedem randamente la fel de mari cu cele înregistrate anul acesta.

Pe termen scurt, avem două evenimente notabile în ultima perioadă, care vor imprima trendul piețelor internaționale, cel puțin în prima parte a anului: Brexitul pe 31 ianuarie și Faza 1 a acordului comercial dintre SUA și China.

Partidul Conservator reprezentat de Boris Johnson a înregistrat o victorie categorică în alegerile Parlamentare din 12 Decembrie, astfel încât ne putem aștepta în sfârșit la Brexit pe 31 ianuarie. Asta s-ar traduce în randamente bune pentru lira sterlină și pentru acțiunile din UK și chiar intrarea Băncii Angliei în clubul select al băncilor centrale cu politici ultra-relaxate.

Faza 1 a Acordului Comercial dintre cele două super-puteri care anulează creșterea tarifelor impuse de SUA, Chinei de la 15 decembrie, micșorează tarifele existente de la 15% la 7.5% și impune Chinei achiziția produselor agricole din SUA impactează pozitiv mai multe sectoare, printre care companii din domeniul tehnologic, agricultură, bunuri de consum, dar cel mai important ajută prin reducea incertitudinii la nivel internațional.

Chiar dacă nu ne așteptăm ca acest acord să fie final, înțelegerea dintre cele două state ajută piețele la nivel de sentiment deoarece este un semn clar că se caută o soluție.

Întorcându-ne la București, credem că încadrarea deficitului bugetar în limita anunțată de Guvern de 3.6% va impune din nou stoarcerea companiilor unde statul este acționar majoritar de cât mai mult cash posibil, astfel încât ne așteptăm din nou la dividende mari acordate de aceste companii, ceea ce ar trebui să facă bursa locală atractivă din nou.

Trăgând linie observăm că 2019 a fost un an excepțional de bun pentru investitori, indiferent de clasa de active aleasă de aceștia au avut parte de randamente foarte bune.

Premizele pentru 2020 nu arată rău deloc, însă trebuie să ținem cont de volatilitatea adusă de cele două rânduri de alegeri care ne așteaptă în România, dar și de alegerile prezindențiale din toamnă în SUA.

Urmăriți pagina noastră, și citiți pe larg care este view-ul managerilor noștri de portofoliu, dar și al macroeconomiștilor OTP Bank în următoarea ediție Outlook 2020. Fiți cu ochii pe ea.

Sărbători liniștite să avem!

 

Adrian Anghel, Head of Sales

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.