Trăim vremuri grele în timp ce scriu acest articol și sunt convinsă că și pentru voi sunt la fel de dificile. Nu am cum să nu mă gândesc că modul în care ne desfășurăm viața va suferi schimbări ireversibile când această criză provocată de COVID-19 se va fi sfârșit. Multe dintre aceste schimbări vor defini lumea în care vom trai, o lume adaptată la noi realități, fie ca va fi un proces constrâns sau nu.
Totuși sunt convinsă și trăiesc cu speranța că avem inteligența necesară să învățăm din aceasta experiență, să ne luăm cât mai multe lecții pentru a duce o viață cât mai bună și ferită de pericole de acum înainte.
În ultima săptămână, aproape în toate interacțiunile avute prin video-conferințele de grup sau individuale cu prieteni sau rude, a existat un punct comun: cineva urmează să intre în șomaj tehnic sau să i se reducă semnificativ salariul pentru perioada următoare sau chiar să rămână fără nici un venit. În acest context, cei din jur cărora le pasă ce se întâmplă cu acești oameni au pus o întrebare validă: Ai bani de-o parte pentru urgente? Câte luni poti supraviețui cu un buget minim?
Din nefericire, răspunsurile nu au fost predominaint pozitive. Întrebările au primit de la răspunsuri evazive (da, dar nu știu cât pot rezista, nu știu ce o să fac, nu sunt pregătită) la răspunsuri ferme, dar negative, din pacate (nu, nu mai avem nici un venit acum). Desigur, fiecare în cercul lui și-a oferit suportul și susținerea morală sau financiară dacă va fi cazul.
Totuși, mă bucur să am în jur și oameni care au început acum câțiva ani să economisească pentru mai multe scopuri, inclusiv pentru un fond de urgență. Iar aceștia se felicită acum că au acționat la momentul respectiv, când barca era în siguranță și nu se întrevedea furtună la orizont.
În urmă cu 4-5 ani au început să economisească, cu un buget minim. Buget care acum a strâns resurse semnificative. Zilele trecute, când unul dintre prieteni a fost anunțat că va primi salarii diminuate pe următoarele 5-7 luni (fiind într-o industrie grav afectată de această înghețare provocată de COVID-19, dar nu a fost pus pe liber instant), acesta a răsuflat ușurat. Acum este pregătit, are mintea limpede încât să poată gandi un plan de gestionare a crizei financiare care va include, atât reducerea la minim a cheltuielilor, regândirea plăților la credite, cât și alocarea graduală din fondul de urgență a sumelor necesare în fiecare lună pentru minim 6 luni de acum înainte.
Cam așa cred că se exprimă educația financiară, responsabilitatea financiară și familială.
În majoritatea articolelor pe care le postăm pe acest blog (3 ani de existență împliniți în februarie 2020) vorbim despre educație financiară și despre economisire disciplinată, regulată, tocmai pentru a putea să vă oferim informația necesară pentru ca voi, mai departe, să vă puteți împlini visuri mai mari sau mai mici sau să puteți gestiona situații total neprevăzute sau de urgență.
Iată și cum se explică titlul acestui articol, la ce folosește un fond de urgență. Exact la depășirea unor situații de urgență, cum ar fi:
- Pierderea temporară a job-ului
- Diminuarea semnificativă a veniturilor
- Pierderea totală a veniturilor pentru o perioadă de timp
- Condiții medicale costisitoare
- Reparații în casă sau pentru mașină
Așa cum menționam mai devreme, faptul că te-ai preocupat și ai bani puși de-o parte:
- Te menține sănătos mental pentru a lua decizii corecte
- Te ține departe de a cheltui bani pe lucruri total nefolositoare
- Te păstrează în siguranță astfel încât să nu fii nevoit să împrumuți bani cu costuri exorbitante
Așadar, dacă nu ti-ai constituit încă un buffer în buget sau nu ai destul încât să poți supraviețui împreună cu familia (cu cheltuieli reduse la maxim) pentru minim 6 luni de zile, nu este târziu să acționezi. Este momentul să îți reevaluezi bugetul pentru a ajusta cheltuieli și să începi să economisești responsabil de astăzi. Mergi la banca ta și începe un program de economisire regulată, majoritatea bancilor din România oferă un astfel de serviciu.
Dacă ești client OTP Bank atunci întreabă direct de Programul de Economisire Automată și vezi ce fond de investiții ți se potrivește. Poți începe chiar și cu sume de 50 de lei, important este să faci primul pas și să începi programul. Este important să găsești potrivirea în funcție de scopul pe care îl ai, orizontul tău de timp sau de toleranța la risc.
Cred că “you will buy your piece of mind” (vei obține astfel liniste mentală) reajustând bugetul și economisind pentru situații limită, astfel, vei putea sa vezi linia orizontului. Te așteptăm să ne spui cum se vede viitorul de acolo.
Și un ultim gând: Rămâneți acasă în siguranță pentru a vă proteja pe voi și pe cei dragi. Fiți responsabili social. Împreună reușim.
Cristiana Mihai,
Head of Marketing
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.