În ultimele zile au tot apărut articole în presă despre randamentul fondurilor de pensii din România (Negativ, da).

Întrebarea este: s-au evaporat sau nu o parte din activele acestor fonduri?

Înainte de orice speculație legată de cum/unde/dacă s-au “evaporat” banii celor care au contribuit la Pilonul 2 de Pensii, ar trebui să știm că in jur de 60% din activele fondurilor de pensii Pilon 2 sunt compuse din titluri de stat și obligațiuni emise de România (obligațiuni suverane).

Cum funcționează o obligațiune și care este relația dintre randamentul unei obligațiuni și prețul acesteia, oferă răspuns la întrebarea de mai sus.

Haideți să luăm ca exemplu un titlu de stat/obligațiune emis/ă de România care are maturitate în 28 iulie 2025. De la începutul anului și până pe 15 iulie 2022, evoluția acestor obligațiuni, care mai au aproximativ 3 ani până la maturitate, este următoarea:

Prețul obligațiunilor a scăzut cu aprox. 11% ;

Randamentul la care este plasat investitorul aproape s-a dublat (a crescut de la aprox. 4.62% la 9.08%).

În concluzie: relația dintre Prețul și Randamentul unei obligațiuni este că acestea sunt invers corelate.

Dacă randamentul unei obligațiuni care mai are 3 ani până la maturitate (cu Modified Duration (MD) aprox. 3) crește cu 1%, atunci prețul la care se tranzacționează și evaluează această obligațiune ar trebui sa scadă cu aprox. 3%.

Sursa: Bloomberg

Între 15 iulie și 16 august prețul mediu al acestor obligațiuni a crescut cu aprox. 4.71% în timp ce randamentul mediu al acestora a scăzut cu aprox. 1.64% (de la 9.08% la 7.44%).

Sursa: Bloomberg

O altă întrebare pertinentă: Cine pierde și cine câștigă?

Investitorii care vând și nu rămân investiți sunt cei care marchează pierderea. Dacă un investitor rămâne investit, pierderea este doar teoretică, el înregistrând până la maturitate randamentul aproximativ al obligațiunii de la momentul achiziționării.

Investitorul care la începutul anului a cumpărat obligațiunea la un randament aproximativ de 4.62%, o să înregistreze acest randament anual, numai dacă rămâne până la maturitate. Investitorul care în 15 iunie a cumpărat obligațiunea la randamentul de 9.08% a securizat acest randament până la maturitatea obligațiunilor.

Așadar: Unde dispar banii unui investitor în obligațiuni?

Banii, ca și în cazul fondurilor de obligațiuni, NU au dispărut și nici nu s-au evaporat. Diferența vine doar din evaluarea activelor (obligațiunilor, titlurilor de stat și a tranzacționării acestora înainte de maturitate) la prețurile curente din piață. Cum randamentele titlurilor de stat au crescut, valoarea lor de piață a scăzut. Pentru un investitor care rămâne până la maturitatea obligațiunilor aflate în portofoliu, nu există nicio pierdere, pentru că, fiecare achiziție într-un fond de obligațiuni este efectuată la un anumit randament mediu în funcție de condițiile de piață. Sunt investit astfel, și la 4.62%, dar și la 9.08% pe fiecare investiție făcută la momente diferite.

Cum sunt evaluate obligațiunile în portofoliile fondurilor de investiții?

E important sa înțelegem cum sunt evaluate obligațiunile aflate în portofoliile fondurilor de investiții pentru a înțelege evoluția trecută și ce așteptări sa avem în viitor (evoluția viitoare) în funcție de cum previziunile legate de evoluția dobânzilor de referință.

Prețurile obligațiunilor de stat evoluează în funcție de durata lor până la maturitate (indicatorul MD/ Modified Duration – perioada rămasă până la maturitatea obligațiunilor ajustată cu fluxurile de numerar/cupoane).

Astfel, la o creștere/ scădere cu 3% (3 puncte procentuale) a dobânzilor interbancare, prețurile obligațiunilor suverane (fără să luăm în calcul cupoanele) pot înregistra următoarele variații maxime:

*perioada rămasă până la maturitatea obligațiunilor față de momentul evaluării lor;

**creșterea/scăderea cu 3 puncte procentuale a dobânzilor

 

În concluzie

Pentru investitorul care are un orizont investițional lung (economisire 5 ani+ sau pensionare 15 ani+), aceste corecții de preț/ creșteri ale randamentului obligațiunilor nu reprezintă decât niște momente foarte bune de investit la randamente ridicate.

Pentru investitorul care avea un orizont investițional de doar 6 luni, investiția într-un titlu de stat ce maturează în 3 ani nu este o idee bună. Pentru a minimiza riscurile (de piață, de dobândă, etc.) chiar și atunci când investește în titluri de stat, emise de România, acest investitor ar trebui să caute un instrument care are o maturitate apropiată de orizontul său investițional (6 luni, în loc de 3 ani).

Care este cel mai bun moment să investesc în obligațiuni? Teoria economică ne spune că cel mai bun moment este atunci când suntem aproape de confirmarea intrării în recesiune sau atunci când inflația este ridicată, iar așteptările sunt ca în viitor, inflația să se reducă.

 

Dragoș Manolescu, CFA,

DCEO

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.